CHP, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Yüksek Mahkeme, bugünkü Genel Kurul gündeminde, CHP’nin, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29. maddesi ile Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması başvurusunu esastan görüştü.
AYM Genel Kurulu, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin düzenlemenin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.
ÜÇ YILA KADAR HAPİS YOLU AÇIK
Kamuoyunda dezenformasyonla mücadele olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun 29’uncu maddesiyle TCK’nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.
TCK’ya eklenen 217/A maddesi şöyle:
“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”
GAZETECİLER TEK TEK GÖZALTINA ALINDI
Dezenformasyon Yasası, son günlerde gazetecilerin “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla gözaltına alınması üzerine yeniden tartışma konusu olmuştu.
Gazeteci Tolga Şardan, 1 Kasım’da T24’te kaleme aldığı “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle dün çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçu kapsamında tutuklanmıştı. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Tolga Şardan yapılan itiraz üzerine 6 Kasım’da tahliye edilmişti. Mahkeme, Şardan hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına hükmetmişti.
2 Kasım’da gazeteci Cengiz Erdinç, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. rdinç’in cep telefonu ve bilgisayarına el konulduğu öğrenilmişti. Veryansın Tv’ye konuşan Avukat Ergül, Erdinç’in Tolga Şardan’ın tutuklanmasına neden olan MİT raporuna ilişkin tweetleri ve açıklamaları nedeniyle gözaltına alındığını tahmin ettiğini söylemişti. ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla gözaltına alınan gazeteci Cengiz Erdinç, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
23 Eylül’de Sığınmacı ve göçmen kaçakçılığı ile ilgili paylaşımları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla tutuklanan Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak da tutukluluğa yapılan itiraz üzerine 27 Ekim’de mahkemece tahliye edilmişti.
— Bu aym de bi milli, bi gayri milli. Bi ööle bi bööle…Eeeey ayeme!
— Buyrun efenim?
— Yok bişi…demaam et…