Başak Sayan ile Azra Kohen arasındaki davada kazanan belli oldu

featured

Azra Kohen, ‘Fi’ kitabının kendi eserinden çalıntı olduğunu iddia eden Başak Sayan’a açtığı davayı kazandı. ‘Fi’nin Sayan’ın yazdığı “Bağlanma Korkusu”ndan intihal olmadığına karar veren mahkeme, ayrıca Sayan’ın 150 bin liralık manevi tazminatı 3 yıllık faiziyle ünlü yazara ödemesine hükmetti.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davaya göre; Başak Sayan’ın “Bağlanma Korkusu” kitabı 2011’de yayımlandı. Azra Kohen’in üçlemesinin ilk kitabı “Fi” ise 2013’te çıktı. “Fi”, diziye uyarlandı. Başak Sayan dizinin seyirciyle buluşmasından kısa süre sonra Instagram hesabından bir paylaşım yaparak “Fi”de kendi kitabından intihal yapıldığını öne sürdü. Azra Kohen de kitabı yayınlandıktan 4 yıl sonra Başak Sayan’ın kötü niyetli olarak bu iddiayı ortaya attığını öne sürerek 1.5 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

DAVA 3 YIL SÜRDÜ

Azra Kohen, açtığı davada iki kitap arasında intihal olup olmadığının tespitini talep etti. Dilekçede, Kohen’in kitabı 2010 yılından önce yazdığı ve buna ilişkin bilgisayar kayıtlarının incelenmesi istendi. Başak Sayan’ın avukatı ise kitapta geçen kahramanlar, olay kurgusu ve anlatılmak istenen konunun okurların dikkatinden kaçamayacak şekilde benzer olduğunu belirterek davanın reddini istedi. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde 3 yıldır devam eden davanın karar duruşmasında mahkeme Kohen’i haklı buldu.

MAHKEME SAYAN’I HAKSIZ BULDU

3 yıldır devam eden davanın karar duruşmasına Azra Kohen’in avukatı Handan Bakbak ile Başak Sayan’ın avukatı Zekeriya Çetin katıldı. Mahkeme, “Fi”nin Başak Sayan’ın “Bağlanma Korkusu” kitabından intihal (aşırma) olmadığına karar verdi. Azra Kohen’i haklı bulan mahkeme ayrıca 150 bin lira manevi tazminatın 3 yıllık faiziyle birlikte Başak Sayan’dan alınarak ünlü yazara ödenmesine karar verdi. Duruşma çıkışı açıklama yapan avukat Handan Bakbak, “Hak yerini buldu” dedi.

Başak Sayan ile Azra Kohen arasındaki davada kazanan belli oldu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bir kitap yayınlanır yayınlanmaz mı aşırma olduğuyla ilgili dava etmek zorundayız? Peki her yıl basılan milyonlarca kitabı nasıl didik didik okuruz? Yazmayı seven, okumayı sevmeyen biri olsak bile mi? Bir kitap veya bir buluş, sadece yayınlandıktan sonra mı çalınabilir? Bu, ürünü ortaya koyma ne kadar sürer, yayınlanma süreci ne kadar sürer? Hukuk sisteminin mükemmel olmadığını düşünürsek “bir şey üretmemek daha iyi” mi demeliyiz; yoksa bu, bizim zaten üretim yapmamamız için üst akıl tarafından planlanmış ve işbirlikçiler tarafından yürütülen bir operasyon mu?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!