İsviçre’nin Lozan şehrinde 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan, dönemin Türkçesi ile ‘Lozan Sulh Muâhedenâmesi’, bir diğer adıyla ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin Tapusu’ 100. yılını doldurdu.
‘100. YIL’ YALANI
Antlaşmanın herhangi bir bitiş süresi veya geçerlilik yılı olmamasına rağmen yıllardır süregelen “Lozan Antlaşması 2023’te bitecek” iddiası da tarihin tozlu rafları arasında yerini aldı.
Lozan Antlaşması’nı gündeme taşıyan bir diğer iddia ise Türkiye’nin ‘gizli maddeler’ nedeniyle topraklarında bulunan bor, petrol, altın gibi değerli madenleri çıkarmasının 100 yıl boyunca yasak olduğuydu.
Antlaşmanın 100. yılının dolmasıyla bu maddelerin geçerliliğini yitireceği ve çıkarılacak madenlerle ülkenin büyük bir zenginliğe kavuşacağı yalanı ise tarihçiler tarafından defalarca yalanlanmasına karşın gerici çevrelerde geçerliliğini korudu.
Yeni yıla girilmesiyle birlikte bu iddia sosyal medyada gündem oldu. Binlerce kullanıcı söz konusu gizli maddeleri tiye alan paylaşımlarda bulundu.
TARİHİ KARELER
100. yılını dolduran Lozan Antlaşması’ndan öne çıkan fotoğraf kareleri:
Türk heyetine liderlik eden İsmet İnönü, Lozan görüşmelerinde
İsmet İnönü, Dr. Rıza Nur ve Hasan Saka, Lozan’da konferansın yapıldığı salona girerken/1923
Lozan Barış Antlaşması’nın kapak sayfası ve fihristi
İsmet İnönü ile İtalyan delege Montagna
Dönemin karikatür sanatçılarından Derso ile Kelin’in, tarihe geçen çizgileriyle Lozan Antlaşması tasviri
tarihi fotolar.
“Lozan
Sulh Muahedenamesi” yazıyor.
Lozan’a karşı olanlar ve ona karşı hayal mahsulu suçlamalar yöneltenler, fesli Kadir adlı hasta şahsın yıllarca yaptığı aleyhte propagandadan etkilenen ve aslında “milli, tekil, üniter, laik” bir devlet kurulmasını istemeyen yobaz kişilerdir.