CHP’den aşı için 4 maddelik ‘Acil kullanım onayı’ önerisi

featured

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, aşının kullanımı hakkında hükümete 4 maddelik öneri sundu. ‘Acil Kullanım Onayı’ sürecinin şeffaf yürütülmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yönetmeliğin mutlaka bilimsel bir çerçeveye dayanması sağlanmalı ve belirli asgari koşulların sağlanması teminat altına alınmalıdır” denildi.

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, aşı izinlerini düzenleyen ‘Acil Kullanım Onayı’nı değerlendirdi.

Pandemiden çıkışın ve normalleşmenin tek yolunun aşılama olduğu, aşılarla ilgili süreçlerin şeffaf yürütülerek aşı tereddüdüne yol açmaması gerektiği belirtilen açıklamada, 4 maddelik öneri yer aldı.

T24’ün aktardığı habere göre, öneriler şöyle sıralandı:

1.     Aşı ile ilgili üretim sürecinin kalite güvencesi de dahil olmak üzere tüm bilgiler ve verilerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na verilmesi sağlanmalıdır.

2.     Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu duruma ilişkin ‘Acil Kullanım Onayı’ vermek üzere konularında yetkin, devlet ve şirket çıkar çatışması bulunmayan, liyakat ile belirlenmiş, bağımsız bilim insanlarından oluşan bir Kurul kurulmalıdır.

3.     Karar süreci öncesinde ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapıldığı gibi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından aşıya ilişkin tüm bilgi ve veriler şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

4.     Kararın verileceği Kurul toplantısı yine ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yapıldığı gibi çevrimiçi olarak kamuya açık biçimde gerçekleşmelidir.

 

CHP’den aşı için 4 maddelik ‘Acil kullanım onayı’ önerisi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 20 Aralık 2020, 13:22

    1. Bunlar nasıl ifadeler, bu ne biçim Türkçe! Mesela “devlet ve şirket çıkar çatışması bulunmayan” ne demek? Şunu doğru düzgün, uzun ve açık bir şekilde ifade etsenize. İktidardaki siyasetçilerin ve üst düzey bürokratların Türkçesinin bozuk olduğunu zaten biliyoruz, kervana CHP de katılmış. Devletle iş yapmayan ve küresel ilaç şirketleri ile iş tutmayan mı demek istiyorsunuz?

    2. İlaç şirketi ile hekim ilişkisi oldukça girift. Hekimler gidip ilaç şirketlerinin bordrolu elemanı olmuyorlar veya onlara fatura kesmiyorlar. Yani orada çok açık ve net ilişkiler göremezsiniz. Ama bir ilacın, aşının vs denemesine katılıyorlar. Şirket de onlar için bir laboratuvar kuruyor. Veya alıp ABDde, Avrupada gezdiriyor, çalışmaları yerinde inceleme fırsatını (!) buluyor hekimimiz. 10-15 bin dolarlık geziyi finanse ediyor ve hekimi kendilerine bağlıyorlar. Bunlar kolay çözülebilecek işler değil.

    3. Bağımsız bilim insanı (bilim adamı demek istenmiş) gerçekten kaldı mı? Bunun üzerinde düşünmeden ezberden herkes kullanıyor bu ifadeleri.

    4. Bu iş zaten TİTCK’in uhdesinde. Mesele hangi kurumun yapacağı değil, çıkan Acil Kullanım Onayı kararı ile etkililik ve güvenilirlik bilgisi olmadan onay verilmesinde. Ona dair değişiklik de Resmi Gazete’de üç gün önce yayınlandı. Yani geriye yapacak ne kaldı, atı alan Üsküdar’ı geçmedi mi?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!