‘Çikolata kutusu’ krizi Cumhuriyet’i aştı… Bakanlık devrede: Başkaları da var

Cumhuriyet gazetesini sarsan “para karşılığı haber” iddiası, diğer medya kuruluşlarına da uzanıyor. Söz konusu e-ticaret firmasının başka medya kuruluşlarına da yasa karşıtı haber karşılığında para verdiği öne sürüldü. Ticaret Bakanlığının bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne sunum yapacağı belirtildi.

featured

Bir e-ticaret firmasının, yasa karşıtı haber için Cumhuriyet’e rüşvet verdiği iddia edilmişti. Çikolata kutusu içinde gazetenin eski yöneticilerine verildiği öne sürülen para Cumhuriyet’te iç tartışmaları alevlendirmiş, Cumhuriyet Vakfı yöneticileri, gazete yöneticileri ve yazarlarından istifalar gelmiş, bazıları da görevlerinden alınmıştı. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ise iddiaları, gazeteye içerden bir operasyon yapıldığını ve gazeteyi ele geçirme çabası olarak değerlendirmişti.

AYM’NİN ÖNÜNDE

Para karşılığı haber skandalı Cumhuriyet’i de aştı. Anayasa Mahkemesi (AYM), yasanın iptali için yapılan başvuruları görüşmeden önce Ticaret Bakanlığını da dinleme kararı aldı. Çünkü bakanlığa göre, yasa karşıtı haber yapmak için para alan medya grubu sadece Cumhuriyet değil. Bakanlığın diğer medya gruplarında da yaşandığına dair örnekleri AYM’ye sunacağı öğrenildi.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberinde yeni gelişme şöyle anlatıldı:

Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret sektöründe rekabet koşullarının yerli firmalar lehine daha adil şekilde düzenlenmesi amacıyla hazırlanan ve bu yılın başında yürürlüğe giren e-ticaret yasası ile ilgili gündeme gelen iddiaların ardından Anayasa Mahkemesi (AYM) kritik bir karar aldı. AYM, CHP’nin yasanın iptali için yaptığı başvuruyu karara bağlamadan önce Ticaret Bakanlığını dinleme kararı aldı. Kamuoyunda e-ticaret yasası olarak da bilinen “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun” Ocak ayında yürürlüğe girmiş, Meclis’teki görüşmeler sırasında CHP de yasal düzenlemeyi savunarak “Evet” oyu vermişti.

CHP AYM’YE BAŞVURMUŞ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da kanunun yerli, kaliteli, emperyalizme ve tekellere savaş açan milli bir yasal düzenleme olduğunu belirterek “Helal olsun Ticaret Bakanına, helal olsun” ifadesini kullanmıştı. Buna karşın Engin Altay’ın, son başvuru süresinin dolmasına bir gün kala, kanunun iptal için AYM’ye başvuru yaptığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın açıklamalarıyla ortaya çıkmıştı. Engin Altay, Hamza Dağ’ın “CHP’nin itiraz ettiği E-Ticaret düzenlemesi için TBMM Genel Kurulu’nda söylediklerini milletimizin takdirine bırakıyorum” sözlerine herhangi bir yanıt vermemişti.

BAKANLIĞA ‘SUNUM’ DAVETİ

Bu iddiaların ardından da AYM’nin Temmuz ayında görüşeceği iptal başvuru öncesinde harekete geçtiği öğrenildi. AYM yetkililerinin davanın muhataplarından Ticaret Bakanlığına yasa ile ilgili bir sunum için davette bulunduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre bu kapsamda Ticaret Bakanlığı yetkilileri, önümüzdeki günlerde hazırlayacakları bir dosya ile AYM’nin kapısını çalacak. Bakanlık uzmanları, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki iddialarının benzerlerinin diğer bazı medya gruplarında da gündeme geldiğini örnekleriyle anlatacak. Bu arada yasal düzenleme kapsamında hazırlanan yönetmelik de itiraz konusu olmuş, aynı e-ticaret firması, yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 10. Dairesi 11 Mayıs’ta yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş, Bakanlık da 12 Mayıs’ta bu karara itiraz etmişti. Danıştay’ın da itiraza yönelik kararını temmuz ayında açıklaması bekleniyor.

CUMHURİYET’TE NELER OLDU?

Cumhuriyet Gazetesi, gazetenin arşivinin usulsüz satıldığı iddiasıyla yapılan suç duyurusunun ardından, bir e-ticaret firmasından kayıt dışı para alındığı iddiasıyla karışmıştı. Söz konusu şirket yetkililerinin 500 bin lirayı çikolata kutusu içinde dönemin Genel Yayın Yönetmeninin odasında teslim ettiği öne sürülmüştü.

Gazetenin sahibi konumundaki vakfın yönetim kurulu üyesi ve hukuk işlerinden sorumlu vakıf yöneticisi Avukat Turan Karakaş, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında “manipülatif haber yapma” karşılığında kayıt dışı para alarak “güveni kötüye kullandıkları” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Cumhuriyet gazetesini yöneten Cumhuriyet Vakfı ise, söz konusu iddiaların içeriden bilinçli olarak sızdırıldığını ve “gazeteyi ele geçirme” çabasının bir parçası olduğunu öne sürmüştü.

Olayı doğrulayan ve tepki gösteren Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu görevinden alınmıştı. Ardından gazeteyi yöneten Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Barış Doster’in de yazılarına son verilmişti. Cumhuriyet’in farklı kademelerinde görevli isimler de tepki olarak istifa etmişti.

ÜÇ VAKIF YÖNETİCİSİNDEN İSTİFA ÇAĞRISI

Geçen hafta Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Barış Doster, avukat Turan Karakaş ile Birol Başaran ortak bir açıklama yayınlayarak, Vakıf Başkanı Alev Coşkun, İrfan Hüseyin Yıldız ve Işık Kansu’yu istifa etmeye davet etmişti.

İstifa çağrısında şu ifadeler yer almıştı:

“Cumhuriyet gazetesinde bir süredir önceki genel yayın yönetmeni Arif Kızılyalın, mevcut reklam müdürü Esra Bozok ve mali işler müdürü Osman Selçuk Özer’in dahil olduğu, bir e ticaret firmasından ( çikolata kutusu içinde 500 bin TL ) kayıtdışı para alınarak haber yapılması konusu ile ilgili mücadele veriyoruz.

Biz gazetenin vakıf yöneticileri olarak yine vakıf yönetiminde yer alan diğer arkadaşlarımıza ve vakıf başkanına etik dışı, ahlak dışı, gazetecilik ilkelerine zarar veren ve Cumhuriyet gazetesi ile asla yan yana anılmaması gereken olayla ilgili gereğinin yapılmasını istedik. Bu tartışma aylarca sürdü.

Vakıf avukatı olan aynı zamanda hukuk işlerinden sorumlu üyesi olan Turan Karakaş gördüğü hukuksuzluk karşısında harekete geçti. Olayla ilgili suç duyurusunda bulundu. Bu suç duyurusunun ardından vakıf, Alev Coşkun başkanlığında 22/05/ 2023 tarihinde tek gündem ile bu olayı konuşmak üzere toplandı.

Toplantıya Alev Coşkun, Işık Kansu, İrfan Hüseyin Yıldız, Ali Sirmen, Şükran Soner, Hamdi Yaver Aktan, Birol Başaran, Turan Karakaş, Barış Doster bizzat katıldı. Cumhuriyet Vakfı’nın 12 üyesinden 9’u hazır bulunurken 3 üye vekalet gönderdi.

Olaylar basına yansımadan önce yapılan bu son toplantıda Alev Coşkun söz konusu paranın kendi insiyatifi ile alındığını söyleyerek TÜRMOB başkan yardımcısı olan ve aynı zamanda vakfın saymanı olan ve vakıf şirketinin yeminli denetçisi konumunda görev yapan Hüseyin Yıldız’dan konunun üzerinin örtülmesini istedi. Vakıf saymanı İrfan Hüseyin Yıldız Alev Coşkun’un ‘kapatalım’ önerisine karşılık ‘bir formül bulup kapatacağını’ taahhüt etmiştir. Vakıf üyesi Turan Karakaş ‘biz burada bir suç dosyasını kapatmak için oturmadık’ diyerek tepki gösterdi…

Buna karşılık vakıf üyelerinden Barış Doster, Turan Karakaş, Birol Başaran bizzat ve Özalp Birol ise gönderdiği mektup ile olayın kapatılmasının yanlış ve vahim olacağını yargı yolu ile sorumluların gereğinin yapılması gerektiğini, vakfın sorumluları açığa almasının şart olduğunu ifade ettiler.

Toplantıda Vakıf Genel Sekreteri Işık Kansu ise Alev Coşkun ve Hüseyin Yıldız‘la birlikte hareket edeceğini ifade ederek olayın kapatılması yönünde ısrarcı oldu… Son günlerde gazetede ‘iç güçler gazeteyi ele geçirmek istiyor’ konulu örtü haberleri kaleme alan kişi de Işık Kansu’dur.

Toplantı sonrasında gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu konuyu kapatmaya zorlanmıştır. Mollaveisoğlu ise gazetenin itibarı zarar görmeden derhal gereğinin yapılmasını Alev Coşkun’dan istemiştir. Üstelik konu basına yansımadan, gazete zarar görmeden bir an önce gereği yapılsın diye 16. Noterden alev coşkuna bir ihtarname çekmiştir.

Olay yargıya ve basına yansıdıktan sonra Mollaveisoglu’nun kaleme aldığı yazının her satırı doğrudur ve gazeteyi, meslek ilkelerini, bizlerin itibarını korumaya yöneliktir.

Kendisinin onurlu duruşunu kutluyor, ahlaksızlığa karşı çıktığı için künyeden çıkarılmasını kınıyoruz. Olayda adı geçen şüphelilerin de hala gazetenin künyesinde yer almasını ve göreve devam etmesini suçun örtülmesinin gayreti olarak görüyoruz.

Cumhuriyet gazetesi Atatürk’ün kurucusu olduğu 100 yıllık büyük marka ve değerdir. Bu gazete vakıf yönetiminden önce de vardı.. Üç beş kişinin çoğunluk imzasıyla gazetenin idaresinde yer alan yukardaki isimlerin karıştığı etik ve hukuk dışı olaylara müsaade edilmesi, okurların gazeteye sanki operasyon varmış gibi aldatılması kabul edilemez…

Söz konusu korkunç olayın gereğini yapmayan Alev Coşkun’u İrfan Hüseyin Yıldız’ı ve Işık Kansu’yı istifaya davet ediyoruz.”

‘Çikolata kutusu’ krizi Cumhuriyet’i aştı… Bakanlık devrede: Başkaları da var

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 21 Haziran 2023, 13:56

    Bir e ticaret sitesi derken hangi site ne sitesidir onu da söyleseniz?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!