1. Haberler
  2. Dünya
  3. Colani’den ‘PKK/PYD’ açıklaması: ‘Silahlı kuvvetlere katılacak’

Colani’den ‘PKK/PYD’ açıklaması: ‘Silahlı kuvvetlere katılacak’

HTŞ lideri ve Suriye Geçici Hükümet Başkanı Ahmed eş-Şara (Colani), PKK/PYD'nin Suriye çatı yapılanması SDG ile yürütülecek müzakerelere dikkat çekerek, "SDG, daha sonra hükümetin silahlı kuvvetlerine katılacak" dedi.  Kürtlerin Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Şara, "Suriye'nin bölünmesi söz konusu olmayacak" ifadelerini kullandı.

featured

Suriye Geçici Hükümet Başkanı Ahmed Şara (Colani), Suudi Arabistan merkezli Al-Haddad ve Al Arabiya kanalının ortak yayınına katılarak Suriye’deki geçiş süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Barzanilerin yayın organı Rudaw’ın aktardığına göre Ahmed Şara, yeni yönetimin, Kürtleri Suriye toplumunun “ayrılmaz bir parçası” olarak kabul ettiğini ve bu süreçte Kürtlerle işbirliğinin ön planda olacağını vurguladı.

Ahmed Şara, PKK/PYD’nin Suriye çatı yapılanması SDG ile yürütülecek müzakerelere dikkat çekerek, “SDG, daha sonra hükümetin silahlı kuvvetlerine katılacak” dedi.  Kürtlerin Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Şara, “Suriye’nin bölünmesi söz konusu olmayacak” ifadelerini kullandı.

Ahmed Şara, SDG ile çözüm sürecinin, ülkenin istikrarı açısından kritik olduğuna da değindi.

‘SEÇİMLER İÇİN EN AZ 4 YIL GEREKLİ’

Suriye’nin yeni hükümeti, seçimler ve anayasa reformu sürecine dair de önemli adımlar atmayı planladıklarını ifade eden Ahmed Şara, yeni anayasanın hazırlanmasının 3 yıl sürebileceğini ve seçimlerin düzenlenmesinin ise yaklaşık 4 yıl alacağını belirtti.

“Doğru bir seçim süreci için kapsamlı bir nüfus sayımı gerekecek. Bu, zaman alacak” dedi ve  ayrıca, bir yıl içinde Suriyelilerin temel hizmetlerde köklü değişiklikler göreceklerini belirtti.

Geçiş sürecinde Suriye halkının bir arada hareket etmesinin önemine vurgu yapan Ahmed Şara, “Suriye halkı kendini kurtardı ve şimdi yeniden inşa sürecine girmeli” dedi.

Suriye’nin yeniden inşası ve seçimler için ulusal bir konsensüs oluşturulması gerektiğini belirterek, Ulusal Diyalog Konferansı’nda tüm toplumsal kesimlerin yer alacağını, bunun için komiteler oluşturulacağını söyledi.

‘ESKİ REJİM, SURİYE TOPLUMU İÇİNDE BÜYÜK BÖLÜNMELER BIRAKTI’

Bazı bölgelerde intikamcı operasyonlarla ilgili olarak da konuşan Şara, “Yaşananlar, kriz büyüklüğüne kıyasla beklenenin oldukça altında kaldı” ifadelerini kullandı.

“Eski rejim, Suriye toplumu içinde büyük bölünmeler bıraktı” diyen Ahmed Şara, içerdeki durumla ilgili endişe olmadığını belirterek, “Suriyeliler birbirleriyle uyum içinde yaşamayı biliyor” ifadesini kullandı.

‘HTŞ DAĞILACAK’

Heyet Tahrir el Şam’ın da aralarında bulunduğu grupların dağıtılması konusunda ise “Grup mutlaka dağıtılacak ve bu Ulusal Diyalog Konferansı’nda duyurulacak” dedi.

ABD, SUUDİ ARABİSTAN VE İRAN İLE İLİŞKİLER

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmed Şara, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarını kaldırmasını umduğunu ifade ederken, Suudi Arabistan’ın Suriye için önemli bir istikrar kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın Suriye’deki büyük yatırım fırsatlarına da dikkat çekti.

İran’a yönelik, bölgedeki müdahalelerini gözden geçirmesi gerektiğini belirten Şara, “İran’ın bölgedeki olumlu bir rol oynamasını bekliyoruz” dedi.

‘RUSYA’NIN ROLÜ ÖNEMLİ’

Suriye’nin Rusya ile olan stratejik ilişkileri de gündemdeydi. Şara, Rusya’nın çıkışının Suriye-Rusya ilişkileri açısından düzgün bir şekilde olmasını istediğini belirtti ve “Rusya, dünyanın ikinci büyük gücü ve büyük bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bundan bir hafta önce adını unuttum soyadı Gürses di sanırım emekli asker. Bunun olacağını söylemişti

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!