DGS (Dikey geçiş sınavı) nedir? 2 yıllıktan 4 yıllığa sınavsız geçiş

4 yıllık lisans bölümlerine yerleşecek öğrencileri seçmek için yapılan DGS (dikey geçiş sınavı) ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için gerekli şartlar nelerdir? DGS’ye nasıl girilir? Tüm merak edilenler ve haberin ayrıntıları…

DGS_nedir

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR?

DGS, meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans mezun/mezun olabilecek durumdaki öğrencilerin 4 yıllık lisans bölümüne seçilmesi için yapılan sınavdır. Sınav süreci Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yürütülür. DGS her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılan bir sınavdır. Lisans düzeyindeki öğrencilerin sayısal ve sözel becerilerine uygun bir seçme işlemi yapılması için DGS sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerilerinin olduğu bir sınav türüdür. Sınavda 50 matematik ve 50 Türkçe olmak üzere toplamda 100 soru vardır. 120 soruluk bu sınavı adaylar 135 dakikalık dilimde çözmeye çalışarak sözel ve sayısal becerilerini en üst düzeyde ispatlamaya çalışırlar. Başvuru yapılacak kurumlar yaklaşık olarak %10’luk kontenjan açmaktadır. Adaylara DGS puanı ile en fazla 30 tercih hakkı verilmektedir.

 

DGS’YE KİMLER GİREBİLİR?

Üniversitelerin ya da açıköğretim fakültesinin herhangi bir ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da stajı dışında mezuniyeti kesin olan ve mezun olacak öğrencilerin girdiği sınavdır. Yükseköğretim lisans programlarına kayıt yaptıracak kişiler bu kapsamda girebilir. Bunların haricinde önemli hususlar olarak;

  • Açıköğretim fakültesi dahil olmak üzere öğrenim süresi 4 yıl ve daha fazla sürmüş ön lisans diploması alan ya da alacak öğrenciler DGS’ye giremez.
  • Özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle alım yapan yerlere geçiş yapmak isteyen meslek yüksekokulu öğrencileri için DGS’ye girmek zorunludur.
  • Ders denkliği bulunan ve şartları sağlayan KKTC’deki meslek yüksekokulu öğrencileri DGS’ye girebilir.

 

DGS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

DGS başvuruları elektronik ortamdaki ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) geçerli fotoğraf ve eğitim bilgileri bulunan kişilerin yaptığı başvurular ile tamamlanır. Sınav ücreti başvurudan sonra ödenir. Sınav bedelini ödemeyen kişilerin başvuruları geçersiz sayılır.

 

DİKEY GEÇİŞ SINAVI NE ZAMANDIR?

Her yılın Temmuz-Ağustos aylarında Pazar günü olmaktadır.

 

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

2023 DGS sonuçları ÖSYM’nin de sitesinde sunduğu takvime göre 11.08.2023 tarihinde açıklanacaktır. ÖSYM’nin web sitesinden ya da mobil uygulamalardan öğrenilebilmektedir.

 

DİKEY GEÇİŞ SINAVI TERCİHLERİ

DGS sınavının ardından en fazla 30 tercih yapma hakkınız vardır. DGS sonucunda aldığınız puana göre istediğiniz her bölümü yazamazsınız. Mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih etme zorunluluğunuz vardır.

 

2 YILLIKTAN 4 YILLIĞA SINAVSIZ GEÇİŞ

Bölümler nezdinde böyle bir geçiş yoktur. Tüm lisansa tamamlama geçişleri DGS sonucuna göre yapılmaktadır.

DGS (Dikey geçiş sınavı) nedir? 2 yıllıktan 4 yıllığa sınavsız geçiş

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!