İçişleri Bakanlığı’ndan ‘normalleşme’ genelgesi

featured

İçişleri Bakanlığı, valiliklere “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelge gönderdi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve salgının seyrinde yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’ten 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar kademeli normalleşme dönemi tedbirleri uygulanacak.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Buna göre; hafta içi 21.00-05.00, hafta sonları ise cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Cumartesi-Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek, vatandaşlar en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidebilecek. 18 yaş altı gençler ve çocuklar ile aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, hafta sonları tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar kademeli normalleşme döneminde şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacak.

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI

Vatandaşların uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alınması istenmeyecek, şehirlerarası seyahat edileceğinin bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz edilmesi yeterli olacak. Bu durumdaki kişilerin şehirlerarası toplu taşıma vasıtaları ile ikametleri arasındaki hareketlilikleri, kalkış-varış saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde vatandaşların özel araçlarıyla şehirlerarası seyahate çıkmamaları esas, ancak belirtilen zorunlu hallerin varlığı durumunda vatandaşların, bu durumu belgelendirmek kaydıyla; Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla da seyahat edebilecek. Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler, seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

AVM’LER HAFTA İÇİ AÇIK

Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi iş yerleri, hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis yapabilecek. Kademeli normalleşme döneminde, gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parkların faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesine devam edilecek. Çay ocakları ise masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek. Giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar  hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Alışveriş merkezleri (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, hafta sonları kapalı olacaktır. 

KREŞLER AÇIK

Faaliyetlerine devam eden kreşlerle birlikte Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan değerlendirmeler çerçevesinde kademeli normalleşme döneminde anaokulları da faaliyetlerine devam edecek. Diğer okul ve sınıf seviyeleri için MEB’in açıklamasına uygun hareket edilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai uygulamasının başlangıç ve bitiş saatler 10.00-16.00 olarak uygulanacak. Uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usulleri devam edecek. Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacakları geniş katılımlı her türlü etkinlikler 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecek.

NİKAH VE DÜĞÜNLER

Kademeli normalleşme döneminde evlendirme işlemleri yapılabilecek, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinlikler düzenlenemeyecek. Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi ve çocukevleri gibi yerlerdeki ziyaretçi kısıtlaması 1 Haziran’a kadar sürecek. Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edecek. Şehir içi toplu taşıma araçları ise yine yüzde 50 kapasite sınırlaması ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyetlerine devam edecek.

KONAKLAMA TESİSLERİNE DAİR TEDBİRLER

Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleşim sahası içerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin (otel, motel, apart otel, pansiyon vb.) içerisinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) aynı masada aynı anda en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak ve bu alanlarda müşteri kabul edilmeyecek. Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmeyecek, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına fiziksel mesafe kurallarına azami özen gösterilecek.

İçişleri Bakanlığı’ndan ‘normalleşme’ genelgesi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Aklini kaybetmemis az kisiden birisin!
    Okuyunca ilac gibi geldi!
    100% Güvence veriyorum!, Pandemi diye bir sey var ama adi korona degil!!!!!

  2. En son cümlen en dogrusu öncelikle!!!!
    Ve öylede olacak!
    Degerli kardesim hic merak etme olmayan bir sey bulasmaz !!!!!
    Bulasmis olan tek sey, Korku, panik ve aptallik!!!!!

  3. Ekleyecek sözüm yok !!!!

  4. UTANC RESMi !!!!!!
    Aptalligin ve köleligin resmi !!!!! Garanti veriyorum!
    Bu resmin devami ” aşı`dir ! ”
    Onun devami…..!

  5. 16 Mayıs 2021, 10:52

    Aşı faşizmi başladı. Herhangi bir kısıtlamanın aşı olup olmamaya bağlanması kabul edilemez. Bu işin ucu çok başka yerlere gidebilir. Nerede aktivistler, nerede muhalifler? Nerede kadın hakları diye bağıran feministler? Nerede tatlı su solcular? Nerede Demirtaş ve HDP seviciler? Nerede İsrail’i protesto için sokağa inenler? Aşı diye üstünüze çullanıyorlar, neden sesiniz çıkmıyor?

  6. İnsanlar kendi özel, aracı ile neden seyahat edemiyor toplu taşıma ile mi hastalık daha kolay bulaşır yoksa özel aracı ile seyahat ederken mi, herhalde toplu taşımayı kullansınlar da hastalık kapsınlar salgın hiç bitmesin istiyorlar ana yollara koymuşlar polisleri geçen arabaları durduruyorlar güneşin altında memurlara da yazık bütün gün halbu ki mahalle aralarında bütün insanlar dışarda site içlerinde de aynı durum var, herhalde ekonomideki ve ülke yönetimindeki becerisizliklerini hastalığın üzerine atsınlar diye bitmesini istemiyorlar

  7. Kulağımıza aşı kartı da takalım mı? Turizm reklamı değil, gerçekmiş. Dövizin varsa elini kolunu salla gez.

  8. Çok Güzel Kararlar Hükümetimizin yanındayız. : )))))

  9. Tamamen normalleşme istiyoruz.artık kısıtlama olmasın bıktık. saçma yasaklara pandemiye inanmıyorum.inanmıyoruz.hergün saçmalayan prof.larınızada inanmıyoruz.aşı ilâç satmaktan başka birşey değil bu yapılanlar.

  10. Bu kafayla yasakların kalkması zor biraz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!