İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ulaşılabilir İstanbul” proje tanıtımında açıklamalarda bulundu.
İmamoğlu İstanbul’da ulaşımın önümüzdeki dönemde her geçen gün daha iyiye gideceğini vurgulayarak “Biz İstanbul’da liyakatli ve erdemli bir yönetim tarzını hakim kıldık. İhmal, israf ve ihanetle özdeşleşmiş bir dönemi tarihe gömdük. Bir daha dirilemeyecek. İcraatla, hizmetle, yatırımla dolu, yepyeni bir dönemi başlattık. İstanbul bu sayede yaralarını sardı, iyileşip, güçlü bir biçimde ayağa kalktı. Şimdi, bu iyileşmiş, toparlanıp güçlenmiş halimizle daha büyük hedeflere, daha güçlü, daha hızlı adımlarla yürüme zamanı. İstanbul’un hızını kesmeye, rotasını geri çevirmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. Öyle bir koşacağız ki, yarı yolda kalacaklar” dedi.
‘İETT VE ŞEHİR HATLARI GÖZDEN ÇIKARILMIŞTI’
İmamoğlu konuşmasında göreve geldiklerinde nasıl bir ulaşım sistemi devraldıklarını şöyle anlattı:
-Kentimize ait pek çok meselede olduğu gibi, sürdürülebilir uygulamalardan uzak, sadece günü kurtarmaya yönelik uygulamalarla keşmekeş olmuş bir İstanbul ulaşımı teslim aldık. Toplu ulaşımın bir kamu hizmeti olduğunu unutmuşlardı.
-İETT ve Şehir Hatları gibi köklü kurumları gözden çıkarmışlardı. İstanbul’un trafiği bizim dönemimize kadar hep geriye gitmişti.
-2019 yılında uluslararası endekslere göre İstanbul, Avrupa’nın trafiği en yoğun kentiydi. Aynı endekse 2023 yılında baktığımızda ise İstanbul’un trafik yoğunluğunda 34. sıraya kadar gerilediğini görüyoruz.
‘METRO İNŞAATLARI DURMUŞTU’
-Göreve geldiğimizde, ‘bitiriyoruz’ dedikleri metroların inşaatları yüzde 1-4’lerdeydi. Hatta bazılarının güncel projesi, kurulu bir şantiyesi bile yoktu; sadece kağıt üstünde bir ihaleden ibaretti. Hollywood filmi gibi sahte test sürüşleri yapmışlardı.
-Bugün ulaşım üzerinden yol kenarında bozuk otobüs kumpası kuranların prodüksiyonları, o döneme göre çok zayıf kalıyor.
-Göreve geldiğimizde, 140 km’lik 12 metro ihalesinin bir kısmında iki yılı aşkın bir süredir hiç yapıma başlanmamış, bir kısmında da inşaatlar durmuştu.
-Bu projelerin hiçbirinin finansal planlaması olmadığı gibi, İBB’nin yüklenicilere yaklaşık 70 Milyon Euro’nun üzerinde borcu vardı. Yarım bırakılan bu projelerin tünelleri çökme riskiyle karşı karşıyaydı, açılan birçok tünelin betonarmesi bile yapılmamıştı. Bu durumda olan 40’a yakın nokta belirledik. Bunlara acil müdahale ettik.
‘EN ZORLU SINAVI METRODUR’
İmamoğlu, 5 yıl boyunca yapılanları da şöyle özetledi:
-İstanbul için Türkiye’nin ilk ‘Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı’nı, ilk ‘Yaya Master Planı’nı, ‘Otopark Master Planı’nı katılımcı bir yaklaşımla tamamladık. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarının en zorlu sınavı, metro sınavıdır.
-Metro sınavından geçemeyen belediye başkanı, diğer bütün derslerden geçse bile sınıfta kalır. Çünkü metro, raylı sistemler, İstanbul’un ulaşım sorunlarının en temel, en acil çözümüdür. Eğer yeterince verimli ve hızlı bir biçimde metro yapamıyorsanız, İstanbul’u yönetirken çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz demektir.
62 İSTASYON 65 KM RAYLI SİSTEM
-İşte bu nedenle, göreve geldiğimizde ilk işimiz, duran metro inşaatlarını başlatmak oldu. 2019 yılı Haziran ayında 233 km olan raylı sistem hattını; İBB Meclisi’nde ve Bakanlık’ta birkaç ayda sonuçlanacak izin süreçlerinin 1 yıl ve daha uzun süreler bekletilmesine, pandemi sürecine ve ağır ekonomik koşullara rağmen bugüne kadar açtığımız hatlar ile birlikte 367 km’ye çıkardık. 5 yıldan kısa bir sürede 65 km raylı sistem hattı ve tüm İstanbulluların erişebileceği 62 istasyonla tarihi bir rekora imza atmış olacağız ki bu da yıllık ortalama 13,7 km ediyor.
-Bu, yerel yönetim tarihinde bir rekordur. Bu rekorumuzun 6. Hattı olan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattını 1. Etabını 16 Mart Cumartesi günü Sancaktepe’de hizmete açıyoruz. ‘Bize oy verin hizmet verin’ anlayışının tam tersi bir durum bu. Siyasi olarak en az oy aldığımız yere metro yapıyoruz.
12 METRO HATTI
İmamoğlu, İBB başkanlığı görevini yapanlar arasında yıllık ortalamada ve toplamda en uzun hat yapan başkan olmanın mutluluğu ve gururunu yaşadığını söyleyerek “Aynı anda 10 metro inşaatı yürütmenin yanı sıra, bakanlıkça yapılan ancak bütçeleri maliye payımızdan kesilen 2 metroyu da düşündüğümüzde aslında toplam 12 metro hattının inşaatını gerçekleştirmiş olduk” dedi.
‘BAKANLIĞA KAPAK OLSUN’
“16 milyon İstanbullunun parasıyla metro ihalesi yapıp kendi tabelalarını asanlara sakın itimat etmeyiniz” uyarısında bulunan İmamoğlu “Niye? Sabiha Gökçen Havalimanına olan hattın bakanlık tarafından işin yüklenicisine 7 yılda ödenen tüm maliyeti, İBB’den 10 ay gibi kısa bir sürede kesildi. Bakanlık İBB’nin taşeronu durumuna düşmüştür, bu da bakanlığa kapak olsun. Küçük hesaplar peşinde koşan bir hükümetle karşı karşıyayız. Bizden önce bu süre 16-17 yıldı. Sonuç olarak açtığımız hatlarla raylı sistemin toplu ulaşım içindeki payı yüzde 30’dan yüzde 45’e çıktı, yani yüzde 50 arttı” diye konuştu.
‘HOLLYWOOD PRODÜKSİYONU’
Özel halk otobüslerini İETT çatısı altında birleştirerek düzensiz otobüs taşımacılığını disiplin altına aldıklarını vurgulayan İmamoğlu “Otobüslerle ilgili çevrilen filmleri de biliyorsunuz. Valilik izinli film… Başarısız Hollywood prodüksiyonu. Öyle bir izin ki tüm İstanbul’da geçerli. Ajansın parasını, iznini veren belli, siyasi bir parti, bakın tek bir ses yok. Film çevirme uzmanı bu arkadaşlar. Geçmişte de İBB bütçesinden birtakım dizileri fonladıkları için prodüksiyon ekipleri donanımlı. Hiç merak etmeyin, 31 Mart’tan sonra bildikleri işi yapmaya film çevirmeye devam edecekler. Biz de İstanbul’u İstanbullularla yönetmeye devam edeceğiz” dedi.
‘PARASINI BULDUĞUMUZ OTOBÜS ALIMLARINI ENGELLEDİLER’
İmamoğlu, 252 yeni metrobüs, 150 otobüs ile filoyu yenilemeye başladıklarını anlatarak “ Halkımıza daha iyi hizmet etmek için gösterdiğimiz bu çabalara engel olmak isteyenler oldu. Parasını bulduğumuz raylı sistem hatlarını yine parasını bulduğumuz otobüs alımlarını engelleyerek İstanbul halkını cezalandırmaya çalıştılar. Ne bizi vazgeçirebilirler ne de halkımızı korkutarak bir yere varabilirler. 1 Nisan sabahı bu konuda gerekli cevabı halkımızdan alacaklarına dair en ufak bir şüphemiz yok” diye konuştu.
TAKSİ SORUNU
Deniz ulaşımı, kavşak-cadde düzenlemesi, yayalaştırma, otopark çalışmalarını sıralayan İmamoğlu, taksi sorunun çözümünün UKOME tarafından nasıl engellendiğini de anlattı. İmamoğlu “Buna rağmen yıllar sonra İstanbul’a yeni 2 bin 918 taksi kazandırdık. Ulaşım Akademisini kurarak 70 bine yakın toplu ulaşım şoförümüze eğitim verdik” dedi.
23 HAZİRAN HATIRLATMASI
İmamoğlu, “Önümüze konulan engellere 23 Haziran’da en iyi cevabı halkımız verdi. Ama bunlar o cevabı da anlamadı, fark 800 bine çıktı. Bu anlayışı, ‘oy vermeyene tabii ki metro yapmayacağız’ diyerek metro inşaatlarını durdurdukları zamanlardan tanıyoruz. Çözümün parçası olamayan bu anlayış yaşadığımız sorunların kaynağı haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.