Meteorolojinin uyarılarının ardından kentin bazı noktalarında sabah saatlerinde başlayan yağış, akşam saatlerinde etkisini artırdı.
Avrupa Yakası’nda Fatih, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Güngören, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinde hafif yağış gözlenirken, Silivri, Büyükçekmece, Çatalca, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Başakşehir, Esenyurt, Sultangazi, Küçükçekmece’de kuvvetli yağış görüldü. Gaziosmanpaşa, İkitelli ve Başakşehir’de oluşan baskın ve taşkınlar nedeniyle yurttaşlar zor anlar yaşadı. Arnavutköy’de kayganlaşan yolda meydana gelen kazada ise çok sayıda araçta hasar oluştu. Sultangazi Atatürk Bulvarı’nda yolu su basması nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük çekti.
Anadolu Yakası’nda ise Kavacık ve Çekmeköy’de yağış etkili oldu.
VALİ GÜL’DEN KRİTİK UYARI
Öte yandan İstanbul Valisi Davut Gül; yağışın sabaha değin devam edebileceğini ve su basma riski bulunan yerlerin ivedi şekilde boşaltılması gerektiğini paylaştı.
Sevgili İstanbullular,
İlimiz genelinde kuvvetli yağış devam etmektedir ve sabaha kadar yağış beklentisi tahmin edilmektedir.
Lütfen su basma riski bulunan yerleri ivedi şekilde boşaltınız.
— Davut GÜL (@gul_davut) September 28, 2023
İMAMOĞLU’NDAN AÇIKLAMA
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, öğle saatlerinde başlayan ve etkisini giderek artıran sağanak ve su taşkınlarıyla ilgili Meteoroloji ve Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) açıklama yaptı.
İmamoğlu, iki saatte metrekare başına 200 kilogram yağış düştüğünü söyleyerek ekiplerin sahada çalışmalarını devam ettirdiğini belirtti.
İmamoğlu, İstanbul’da etkili olan yağışların Pazartesi gününe kadar aralıklarla süreceğini ve Cumartesi’yi Pazara bağlayan gece dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
İmamoğlu, şu sözleri söyledi:
“İBB’nin Afet Koordinasyon Merkezi’nden sizlere sesleniyoruz. Bizi artık anlık, yoğun yağış düşüşleri etkileyecek gibi görünüyor demiştim geçen sefer. Bugün de benzer bir durum yaşıyoruz. Arnavutköy civarına çok yoğun bir yağış düştü. Geçen çok yoğun diye tarif ettiğimiz 2 saatte 125 kiloya yakın yağışın bu sefer 2 saatte 200 kiloyu aşan bir orana yükselmesi, yağışın belli bölgelere nasıl yoğun düştüğünün bir göstergesi. Tüm bu yağış miktarlarıyla İstanbul’un Avrupa yakasında etkili bir süreç yaşadık. Şu anda durağan, yoğunluk azalmış görünüyor. Yağışlar, pazartesiye kadar etkisini sürdürecek. Uzman arkadaşlarımızın ifadesiyle bu gece de sabaha kadar geçişler olabilir ve yine vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Yine buna benzer geçişleri cumartesi geceyi pazar sabahına bağlayan süreçte de yaşayabileceğimiz noktasında uyarılar var.
‘ALTYAPI’ MESAJI
Şehrimiz uzun zamandır kuraklıkla boğuşuyor. İklim değişikliğinin ortaya koyduğu bir şekildeki yağışlar kent yaşamını zorluyor. Alt yapı mücadelemiz yoğun şekilde sürüyor. Sanayi bölgesi içinden yoğun göllenme görüntüleri geldi. İstanbul bu konuda alt yapı ile ilgili süreçte eksik kaldı, bu gerçek. 4 yıldır yüzün üzerindeki noktada alt yapı çalışmaları yürütüyoruz. Yağışlarda, karda, dengeli bir alt yapının oluşmasını sağlayıcı projeler geliştiriyoruz, projelerin bir bölümü bitti.
ÇALIŞMALARA KATILAN PERSONEL SAYISINI AÇIKLADI
3 bin 430 personel, bin 658 aracımız var. Arkadaşlarımız sahada yoğun biçimde aksiyon alıyorlar. Şu an İstanbul’da anlık birikmelerin yarattığı sorunlar hızlıca geçiştirildi, şu an itibariyle bizi rahatsız eden görüntüler yok. Arkadaşlarımız ihbarlarla çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda Arnavutköy’de mahsur kalan 7-8 arkadaşımıza yardım ediyor ekiplerimiz. Vatandaşlarımızdan bizi üzecek haber almadık. Bu akşam tedbirleri en üst seviyede tutacağız.
Motosiklet gibi araçlar gördüm. Yağış esnasında hareket etmeyip tedbirli davranmaları gerektiğini düşünüyorum. Valilik ve diğer kamu kuruluşlarıyla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Yarın itibariyle yağışlar Pazartesi’ye kadar sürecek. Yağışların sadece barajlarımızı dolduran, bereketli kavramlarıyla olmasını dileriz. İklim değişikliğinin yağışın, rüzgarın biçimini değiştirdiği bir gerçek.”
HAVALİMANI YOLUNDA TOPRAK KAYMASI
İstanbul Havalimanı yolunda kuvvetli yağış nedeniyle toprak kayması meydana geldi. Yol trafiğe kapanırken, araçlar yolda kaldı.
SORUN: ATIK SU GİDERLERİ
Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul genelinde etkili olan sağanak nedeniyle ilçenin bazı ana arterlerinde olumsuzluklar yaşandığını belirterek, “Yağışın hemen ardından ekiplerimizle birlikte çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Özellikle Toros Caddesi’nde yaptığım incelemelerde sorunun atık su giderlerinden kaynaklandığını tespit ettik. Hızlıca gerekli tedbirleri aldık. Çok kısa sürede çözüme kavuşturacağız. Genel anlamda ilçemizde durumun kontrol altında olduğunu komşularımızla paylaşmak isterim.” ifadelerini kullandı.