Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası

featured

Türk itfaiyelerinin kuruluşunun üzerinden 306 yıl geçti. Dünyada büyük önem gösterilen İtfaiyecilik Haftası’nın anmaları çeşitli illerde bugün itibariyle gerçekleştirildi. 1714 yılından bu yana itfaiyecilik faaliyetlerinin önemini ve tarihini sizler için Veryansın’da anlattık.

İTFAİYE HAFTASI NE ZAMAN?

Cumhuriyet itfaiyelerinin 25 Eylül 1923 tarihinde teşkil edilişinden bu yana Eylül ayının son haftası (25 Eylül-1 Ekim) ”İtfaiye Haftası” olarak kutlanmaktadır.

TÜRK İTFAİYECİLİĞİNİN TARİHİ 

Ülkemizde 1720 yılında Tulumbacılar Ocağı ile başlayan İtfaiye Teşkilatı, 25 Eylül 1923 tarihinde bakanlar kurulu kararı ile modern itfaiye teşkilatı olarak kurulup belediyelere devredildi.

Ateşin yarattığı facialara karşı çalışan bu örgütün ülkemizde kuruluşu 15. Yüzyıla dayanıyor.

Osmanlı padişahlarından III. Murat, afet haline gelen yangınların önüne geçmek için 1579 yılında İstanbul Kadısına bir ferman gönderir.

Fermanla her evde bir büyük fıçı su, dam yüksekliğinde bir merdiven bulundurulmasını yangın çıkan yerlerde halkın kaçmayıp yangını söndürmeye çalışmasını, bütün hususların kontrol edilmesini, istemesi itfaiye tarihimizde yangınlara karşı alınan ilk yazılı tedbir ve düzen olarak kabul edilir.

Müslüman olarak Gerçek Davut adını almış olan bir Fransız Mühendis, 1714 yılında ilk yangın tulumbasını yapar.

1718 yılında Tüfekhane ve Tophane’de çıkan yangınlarda yapılan tulumbanın çok büyük yararı görülür.

Bunun üzerine Padişah III. Ahmet ve Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın emirleriyle 1720 yılında Gerçek Davut’un idaresinde Yeniçeri Ocağına bağlı ”Tulumbacı Ocağı” kurulur. II. Mahmut’un Yeniçeri Ocağını 1782 yılında kaldırması ile Tulumbacı Ocağı’da dağılmak zorunda kalır.

Bunun üzerine halk, kendi kendini korumak için semt tulumbaları kurmaya başlar.  

Tarih perdesinde Büyük Hoca Paşa Yangını olarak bilinen vakanın vukuu bulması ile dönemin yetkilileri yeni kurulan Asker-i Mansuri-i Muhammediye içinde bir tulumbacı taburu teşkil ettirir ve bu tabura ”Yangıncı Taburu” denilir.

Abdülaziz devrinde İstanbul Şehremaneti ve Belediye daireleri kurulunca bu daireler birer tulumbacı takımı kurarak ”Daireli” adını alır.

1871 yılında meydana gelen ”Büyük Beyoğlu Yangını”  ile bu kuruluşların yetersizliği ortaya konularak Padişah Abdülaziz’in emriyle, Macaristan’dan bu konuda uzman bir subay olan Kont Szeçsenyi Ödan paşa olarak getirilir.Belediye İtfaiyesine dönüşünceye kadar 49 yıl hizmet verir.

306 YILLIK KÖKLÜ GEÇMİŞİYLE İSTANBUL ‘İTFAİYE HAFTASINI’ KUTLUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Teşkilatının 306. Kuruluş yıl dönümü nedeni ile 21-25 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Üç asırlık köklü bir geçmişe sahip olan Teşkilatın, 306’ncı yıl kuruluş yıl dönümünü münasebetiyle düzenlemiş olduğu  İtfaiye Haftası etkinlikleri  bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı Töreni ile başladı.

Hafta boyu devam edilecek olan etkinlikte  eğitim ve tatbikatlar düzenlenerek, kentin birçok meydanında stantlar kurulacak.

Taksim ve Yenikapı metro istasyonlarında fotoğraf sergisi düzenlenirken aynı zamanda şehitlik ziyaretleri gerçekleştirilecek.

 

Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!