Kaz Dağları’nın ‘altın’ı oydular

featured

Kanadalı altın şirketi Alamos Gold, Kaz Dağları’nda binlerce ağacı katletti. Şirket 100 milyon dolar yatırım yaparken, 4.3 milyar dolar kazanç elde etme peşinde.

Kaz Dağları yakınındaki Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Kanadalı altın şirketi Alamos Gold altın arama faaliyetlerini yürütmek için son aşamaya geldi. Şirket yaklaşık 10 yıldan beri bölgede çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Şirket çalışmalarından elde ettiği bilgiler sonucunda bu bölgede yapacağı altın arama faaliyetlerine başlamaya karar verdi. Tabi bu arama faaliyetleri için bölgenin eşsiz doğasında değişimler gerekli. İlk aşamada bölgede var olan ağaç popülasyonunu azaltma işlemi var.

Görüş ayrılıklarının bam teli de burada. Kamu kurumları dahil bir çok uzmanın da  tartışmaya dahil olduğu bu ortamda birbiriyle çelişkili bilgiler ortalıkta dolanıyor. Buna en iyi örnek kesilen ve kesilecek olan ağaçların sayısındaki çeşitli farklı ifadeler.

Tarım ve Orman Bakanlığı şimdiye kadar kesilen toplam ağaç sayısını 13.400 olarak açıkladı. Buna karşılık TEMA Vakfı altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195.000 olarak tespit ettiğini belirtti. Kesilecek ağaç sayısında da görüş ayrılıkları mevcut.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlattığı ÇED(çevresel etki değerlendirmesi) raporunda 45.000 ağacın kesileceği belirtildi, karşıt görüşe göre ise bunun en az birkaç katı fazlası ağaç kesilecek. Bakanlığın açıklamasında siyanürle altın araması olmayacağı, siyanürün kapalı bir mekanda doğaya zarar vermeden kullanılacağı ifade edildi.

Buna karşılık TEMA’nın başını çektiği, çeşitli vakıf ve dernekler de bunu tam tersi şeklinde görüş beyan ediyor.

Yöre halkı ve çevreciler de bu gidişata sessiz kalmadı. 195.000 ağacın katledildiği iddiası, siyanürle arama sonucunda oluşabilecek çevre sorunları ve buna bağlı olarak meydana gelebilecek insan sağlığına olabilecek zararlarını protesto etmek, yetkililere de duyurmak için su nöbetine başladı. Çevrecilerin ve yöre halkının su nöbetine CHP’li milletvekilleri, başkanlar ve STK’lar da destek verdi.

Bu ve bunun gibi daha birçok anlaşmazlıklar mevcut ama kesin olan tek şey ise Alamos Gold’un bu bölgeye çok karlı bir yatırım olarak bakmasını gösterebiliriz.

Bunu ise şirketin CEO’su John McCluskey’in açıklamalarından anlamak mümkün McCluskey’in açıklaması şu şekilde: ‘Son 9 senede Türkiye’ye yaklaşık 100 milyon dolar yatırımda yaptık. Kazılarda çok başarılıydık, mütevazi bir yatırımla başladığımız ilk kazılardan sonra yaklaşık 3 milyon onsluk altın bulduk(3 milyon onsluk altının piyasadaki yaklaşık değeri 4.3 milyar dolar)…’

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve 25 CHP milletvekilinin imzası ile gündeme taşınan Atikhisar Su Havzasında maden şirketleri eli ile yaşanan ağaç ve doğa katliamının araştırılması için komisyon kurulmasını içeren Araştırma Önergesi, CHP Grup Önergesi olarak Meclis Genel Kurulunda görüşüldü.

Önergeyle ilgili olarak Meclis Genel Kurulunda hitap eden Özgür Ceylan, “Kanadalı firma için alternatif bir maliyet yok. Alamos Gold buradan 2.400 ton altın çıkaracak, bunun sadece yüzde 4’ünü devlete bırakacak, kalan altını alıp gidecek ve bir kentin tek içme suyu havzası ile tarım alanlarını zehirleyecek, havasını kirletecek” dedi. Ceylan, TBMM’yi Atikhisar için Araştırma Komisyonu kurulması amacıyla göreve davet etti. Konuşmaların ardından yapılan oylama sonrası önerge, AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

 

Kaz Dağları’nın ‘altın’ı oydular

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!