Kira gelir vergisi beyannamesi nedir? Nasıl verilir?

Ev sahibi olmak her vatandaşın hayallerini süsleyen yatırım isteğini ya da konaklama ihtiyacını gideren bir husus olmakla birlikte pek çok gider ve sorunu da beraberinde getiriyor. Mülk sahibinin kiraya verdiği gayrimenkul için kira gelir vergisi ödemesi de bunlardan biridir. Kira gelir vergisi kesinleşmiş sınırları aşan mülk üzerinden elde edilen kira geliri karşılığında devlete ödenen vergidir. Kira gelir vergisi beyannamesi hakkında tüm bilgiler haberimizin ayrıntılarında…

featured

Kira gelir vergisi kesinleşmiş sınırları aşan mülk üzerinden elde edilen kira geliri karşılığında devlete ödenen vergidir. Belirli bir miktarı aşan getirisi olan mülkün kazandırdığı kira bedelinin devlete beyanı için düzenlenen belgeye kira gelir vergisi beyannamesi denir. Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir? Resmi süreç nasıl işletilir?

 

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ NEDİR?

Kira gelir vergisi kesinleşmiş sınırları aşan mülk üzerinden elde edilen kira geliri karşılığında devlete ödenen vergidir. Belirli bir miktarı aşan getirisi olan mülkün kazandırdığı kira bedelinin devlete beyanı için düzenlenen belgeye kira gelir vergisi beyannamesi denir. Düzenlenen beyanname konut ve işyerleri için farklı düzeyde asgari miktarlar barındırır. Konutlar için yıllık olmak suretiyle kira geliri 2021 yılında 7000 TL, 2022 yılında 9500 TL ve 2023 yılında 21.000 TL olan kişilerin kira gelir vergisi beyannamesi yapması zorunludur. İşyerleri için ise yıllık olmak suretiyle kira geliri 2021 yılında 53.000 TL, 2022 yılında 70.000 TL ve 2023 yılında 150.000 TL olan kişilerin kira gelir vergisi beyannamesi yapması zorunludur.

 

KİRA GELİR VERGİSİ BEYAN EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kira gelir vergisi beyannamesi düzenlemenin pek çok yöntemi vardır. Mülk sahibi kişi gayrimenkulünü kiraya verirken Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinden, ikamet edilen ilçede bulunan vergi dairesinden ilgili işlemi yapabilir. Bunların yanında 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında elektronik beyanname göndermeye yetkili kişilerin yöntemi de tercih edilebilir. Genellikle E-devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yolları tercih edilir.

 

KİRA BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULUR?

Kira gelir vergisi beyannamesini doldurmak dijitalleşme sayesinde oldukça kolay bir hal aldı. Bu sayede kira gelir vergisi beyannamesi E-devlet ve GİB üzerinden doldurulabilir.

E-devlet ile kira beyannamesi aşağıdaki gibi doldurulmaktadır:

E-devlet sistemine kişisel bilgilerinizle giriş yapınız.
‘İnternet vergi dairesi genel girişi’ bölümüne tıklayınız.
Ardından aşağıdaki uygulamaya git butonuna basınız, bu kısım sizi GİB’e yönlendirecektir.


GİB ekranında sağ üstte yer alan ‘beyanname işlemleri’ bölümünden ‘hazır beyan’a tıklayınız.


‘Hazır beyan’ bölümünün altında çıkan ‘beyanname doldur’ kısmına tıklayarak yıl 2023 seçilmelidir.


Gerekli bilgileri doldurup son olarak kira gelir tutara beyannameye işlenir.

 

KİRA BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Kira beyannamesi genel olarak mart ayı içinde ödenir. Aksi bir durum ile karşılaşılmadığı durumlarda kira ödemeleri 2022 yılında alındıysa 2023 yılının mart ayında kira beyannamesi oluşturulur. Mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki taksitte ödenmek mecburiyetindedir.

 

KİRA GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Kira gelir vergisinden muafiyet hususu yukarıda belirtilen miktarlar dahlindedir. Bu kapsamda kira gelir vergisinden muaf olabilmeniz için 2023 yılında konut kiranız 21.000 TL’nin ve işyeri kiranız 150.000 TL’nin altında olmalıdır.

 

KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kira gelir vergisi ödenmediği durumlarda maddi ceza işlemi başlatılır. Ayrıca sadece kira gelir vergisinin ödenmediği değil eksik ödenmesi durumunda da maddi ceza işlemi başlatılır. Bu cezalar beyan edilmeyen ceza ya da eksik gösterimden doğan farkın cezası üzerinden hesaplanır. Bu sayede mülk sahibine kesilen cezalar; ödenmeyen vergi aslı, bir kat vergi ziyaı ve gecikme faizinin toplamı şeklindedir. İlgili gecikme faizi ödenmemiş olan vergi miktarının aylık %1,6’sı oranında hesaplanır. Ayrıca kira gelir vergisi beyannamesi verilmemesinde iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.

 

TAHSİL EDİLEMEYEN KİRALAR DA BEYAN EDİLİR Mİ?

Kira gelir vergisi beyannamesinde tahsilat başat faktördür. İlgili yılda ödenmeyen miktarların vergisi de ödenmemekle birlikte beyannamenin verildiği yıl eksik olan kiralar ödenmişse eğer o yıl için verilen kira gelir vergisi beyannamesine dahil edilir.

 

HANGİ DURUMLARDA EMLAK GELİR VERGİSİ MUAFİYETİNDEN YARARLANILAMAZ?

Kira gelir vergisi muafiyeti yalnızca tek mesken olması dahilinde uygulanmaktadır. Birden fazla kira gelirinin olduğu konutlar için kira gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekir. Ayrıca eksik beyan verme ya da beyan etmeme gibi durumlar karşısında da vatandaşlar vergiden muaf olmamaktadır.

Kira gelir vergisi beyannamesi nedir? Nasıl verilir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!