Kivinin faydaları nelerdir?

Çocuklardan yetişkinlere kadar pek çok kişinin severek tükettiği kivi, lezzetinin yanında içerdiği vitaminler ve sağlık bakımından zengindir. Özellikle C ve K vitamini yönünden oldukça zengin olan kivi, yüksek lif barındırır. Tropikal bölgelerde yetişen kivi, Türkiye’de Karadeniz bölgesinde yetişir. Peki kivinin faydaları nelerdir?

kivinin_faydaları_nelerdir

C ve K vitaminleri bakımından zengin olan kivi, yüksek lif içerir. Ayrıca A ve E vitaminleri, kalsiyum, çinko, magnezyum içeriği zengin olduğu için insanlar tarafından tercih edilir. Kalori ve şeker oranı düşük olup günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Ekşi tadı olan kivi antioksidan bakımından zengindir.

 

KİVİ NEDİR?

Actinidia cinsindeki odunsu ve asma türünde yetişen kivi, kahverengi ve tüylü bir meyvedir. Dışı tüylü ve kahverengi olan kivinin için etli ve siyah tohumlarıyla dikkat çeken yeşil renktedir. Tadı ekşi olan kişi A, E, C, K vitaminleri, antioksidan içerik bakımından zengindir. Kışın yetişen kivi tropikal bölgelerde olmakla birlikte Türkiye’de de Karadeniz bölgesinde yetişir.

 

KİVİNİN BESİN DEĞERİ

Pek çok kişi tarafından sevilen bir meyve olan kivi, besin değeri yönünden oldukça zengindir. Orta büyüklükte bir kivi ortalama 75 gramdır. Ortalama bir kivinin besin değeri aşağıda sıralanmıştır:

– Protein: 0,79 g
– Karbonhidrat: 10,5 g
– Enerji: 48 kkal
– Yağ: 0,33 g
– Kalori: 61
– Diyet lifi: 2,25 g
– Kalsiyum: 26,2 mg
– Potasyum: 148 mg
– A vitamini: 4 mcg
– K vitamini: 40,3 mcg
– E vitamini: 1.46 mg
– C vitamini: 92.7 mg
– Magnezyum: 17 mg
– Fosfor: 34 mg
– Bakır: 0,13 mg
– Çinko: 0,14 mg
– Potasyum: 312 mg
– Karoten: 52 mcg
– Lutein ve zeaksantin: 122 mcg
– Kolin: 7,8 mg
– Folat (B9 vitamini): 25 mcg
– Piridoksin (B6 vitamini): 0,05 mg

 

KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Vitamin ve mineral bakımından içeriği zengin olan kivideki fitokimyasal olarak adlandırılan bir grup bileşen antioksidan kaynağıdır ve metabolizmayı olumlu etkiler. İçeriğindeki yoğun lif nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kivinin faydaları aşağıda sıralanmıştır:

– Kalp sağlığına iyi gelir.
– İltihaba karşı vücudu savunur.
– Sindirim sistemini düzenler. İçerisindeki diyet lifi sayesinde bağırsaktaki proteinleri parçalayabilen enzimleri barındırır. Bu bakımdan ağır yemeklerin ardından kivi tüketimi sindirim sistemini olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi
– Astım sorunlarının etkisini azaltır. Kivideki C vitamini, astım rahatsızlığı olan kişilerdeki hırıltılı solunum semptomlarını hafifletir.
– Göz hastalıklarına karşı iyi gelir. Kivinin barındırdığı ve gözlere iyi gelen zeaksantin ve lutein, antioksidan işleviyle gözlere faydalı A vitamininin oluşmasını sağlar.
– Cilt ve saç sağlığı için etkilidir. Kivi C vitamini bakımından zengin olduğu için kolajen üretimini destekler. Kolajen sayesinde ise bağ dokusu üretilerek cilt sıkılaşması meydana gelir.
– Kilo kaybını destekler. Lif bakımından zengin ve kalori bakımından düşük olduğu için kilo kaybını kolaylaştırır.

 

HAMİLELİKTE KİVİNİN FAYDALARI

Mineral ve vitamin yönünden zengin olan kivi, bebeğin anne vücudundan karşıladığı vitamin ve mineraller için destekleyici niteliktedir. Ayrıca kolajenin kaynağı olan C vitamini bakımından zengin olması nedeniyle cilt yenilenmesini hızlandırıp çatlak oluşumunu engeller. Ayrıca küçük bir gıda olmasına rağmen besleyici olmasından dolayı aşırı kilo alımının önüne geçer.

 

KİVİYİ NASIL TÜKETMELİSİNİZ?

C vitamini barındıran besinler hassas bir yapıdadır. Bu bakımdan en ideal tüketim şekli mevsiminde ve taze tüketimidir. Aksi durumdaki ısıl işlem, kurutma, pişirme gibi işlemlerde içerik kaybına uğrar. Kivi tek başına taze şekilde tüketilebileceği gibi ayrıca süt, yoğurt, bal, pekmez, diğer meyvelerle yapılabilecek meyve salatası gibi içeriklerle tüketilebilir.

Kivinin faydaları nelerdir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!