Metni yazan lider belli oldu… ‘Stratejik derinlik’ yine devrede

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Altılı Masa'nın Kemal Kılıçdaroğlu'nu açıkladığı toplantıdan sonra yayımlanan metnin taslağını Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun yazdığını açıkladı. Babacan, "Sayın Davutoğlu taslak yazdı, sonra öneriler gelişti." dedi. Öte yandan Babacan, Altılı Masa'dan en az 41 vekil istediğini belirtirken, Millet İttifakı'nın Ramazan'dan sonra mitinglere ağırlık vereceğini söyledi.

featured

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı.

Babacan, Altılı Masa’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıkladığı toplantıdan sonra yayımlanan 12 maddelik Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası metninin taslağını Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yazdığını açıkladı.

‘DAVUTOĞLU TASLAK YAZDI’

HaberTürk TV’de ‘Nedir Ne Değildir Özel’ canlı yayınında gazeteci Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlayan Babacan, şu sözleri söyledi:

Mutabık kaldığımız metin İyi Parti’ye de gönderildi. Akşener de mutabıkız dedi. Belediye başkanları formülünü de oturduk konuştuk, 12. maddeyi yazdık bitirdik, ilan ettik.

Kendi aramızdaki toplantıda fikirleri olgunlaştırdık. Toplantıya döndük, Sayın Davutoğlu taslak yazdı, sonra öneriler gelişti. 12. madde eklendi. Madde oraya girmeden önce okundu, herkes onayını verdi. Maddeler yazılıp geldi, 12. madde de eklendi. Ortak metne hepimiz imza attık, adayımızı belirledik, büyük müjdeyi Türkiye’ye açıkladık.

İşin keyif boyutu ve yorgunluk boyutu var. Son birkaç gün genel başkanlar için zor oldu. Sabahın üçünde telefondaydım. Akşener sabah görüşme trafiğini bitirdiğini söyledi. Zor bir süreç yaşadı herkes.

Mutabakatımız, herkesin içine sinen mutabakat oldu. İstişare çok kıymetli. Bizim nihai deklarasyonumuz Türkiye’de çok büyük bir sevinç dalgası oluşturdu. İnsanların umudu birden arttı. Daha da güçlendirilmiş bir kadroyla.

‘ERDOĞAN KADAR YETKİLİ OLACAK’

“Bizim hangi konuda yetkili Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağımız karşılıklı mutabakatı gerektiren bir konu olacak. Parlamenter sistemine geçtikten sonra Cumhurbaşkanı temsili yetkilere sahip olacak. Şu anda anayasa yetkisi ne ise Cumhurbaşkanının hukuki yetkisi o. Hukuken sayın Erdoğan kadar yetkili olacak. Ama ‘ben bu yetkilerimi kullanırken istişare, uzlaşı aracılığıyla kullanacağım’ dedi. Şu andaki cumhurbaşkanı gibi kafama eseni yapmayacağım dedi. Sayın Kılıçdaroğlu hukuki yetkilerini nasıl kullanacağını söylemiş oldu. Bu konularda güvenimiz olmasa bu süreçler zaten hiç yaşanmaz. Farklı fikirler tabii ki.”

‘EN AZ 41’

“Bazı illerde güçlerimizi birleştirebiliriz. Bu fikir CHP tarafından gündeme getirdi. 40 ilde işbirliği modelitelerini çalışalım dedi. Biz de tamam dedik. Çalışma devam ediyor. Daha da vakit var. Neredeyse 1 aya yakın süremiz var. Eğer kazan kazan işbirliği modelleri olursa niye yapmayalım? Duruşumuz çok net; en az 41 diyoruz. Bu zaten kanuni gerekliliktir. En az 41 ya da hiç. Yasal olarak böyle. Biz bazı illerde güçlerimizi birleştirerek toplamda daha fazla milletvekili sayısı çıkarabiliriz diyoruz.”

‘CUMHURBAŞKANI PARLAMANTER SİSTEME GEÇİNCE AYRILACAK’

Bu konu en çok tartıştığımız konulardan bir tanesi. Genel başkanların yeni yönetim modelindeki yeri. Diğeri Cumhurbaşkanı adayımız hangi durumda partiden istifa etmeli idi. Bir aday olduğu gün, iki seçildiği gün, üç parlamanter sisteme geçtikten sonra istifa etmesi. Üç seçeneğinin de artı ve eksileri var. Nihayetinde üçüncü seçenekte mutabık kaldık. Uzlaşılmış bir madde bu. Seçimleri yapacağız, parlamenter sisteme geçtiğinde Cumhurbaşkanı partili olamıyor. Geçtiğimiz gün yeni anayasa gereği Cumhurbaşkanı partisinden ayrılmak zorunda. Peki o güne kadar neden partisinin başında. Bir kere çok hassas süreç yöneteceğiz. Çok ciddi ekonomik kriz devralacağız, eğitim krizini devralacağız. Depremi ele alacağız. Böyle bir dönemde Cumhurbaşkanının kendi partisinden ayrılması, kendi partisinde genel başkan arayışı, Meclis’teki grubuyla irtibatının kesilmesinin riskler oluşturacağını düşündük açıkçası. Sayın Erdoğan’ınki ilelebet, biz geçildikten sonra. Geçilemezse o günkü şartlarda bakılır.

‘SOHBET GERGİN OLSA…’

“Şöyle bir fikir geldi: O zaman acaba 5 imzayla ortak adayı açıklayalım mı diye, ben dedim bu doğru olmaz. Sayın Davutoğlu’nun da görüşü o şekilde oldu. Normalde bir sonraki toplantı CHP’de olacaktı. Bu toplantının ikinci oturumunu da burada yapalım dedim. Sayın Akşener’e ‘size kaç gün gerek durumu değerlendirmek için’ dedim, bir kaç gün olsa yeterli, GİK’i toplamam gerekir dedi.

Masadan ben kalkayım diyen olmadı. Çok kısa bir şey açıklayalım, ortak anlayış oluştu diye. Bunu tekrar değerlendirmek ve açıklama yapmak üzere toplanacağız dedik. Herkes imzaladı. Sohbet gergin olsa akşam yemeği olmaz.”

‘ÜSLUP YARALAYICIYDI’

“Ertesi günkü masadan kalkmayla ilgili deklarasyonu beklemiyordum. Okuyunca üzüldük, açıklama, üslup yaralayıcıydı. Fevri ve duygusal bakmıyoruz. Olmaması gereken bir üslup tamam ama İyi Parti’yi anlamak lazım. Arkadaşlarımıza hiçbir açıklama yapmıyoruz diye konuştuk. 36 saat sustuk. Ama yanlış beyanlara sessiz kalırsak da hiç kimse için doğru olmaz, buna da izin vermememiz lazım.

Bizim perşembe günkü toplantıdaki sözümüzün yerine gelmesi gerekiyordu. 24 saat mesajları verdik. Pazartesi günü de farklı fikirler ortaya çıktı. 2 Belediye başkanının ismi fikirleri. Her şey masada konuşulur dedik. Hiçbir şey ön şarta bağlı olacağını kabul etmeden konuşalım dedik.

Mesele ağırlıklı olarak CHP ve İyi Parti arasındaydı. Gayet doğal, dörtlü bir araya gelip konuştular. Toplantıda hiçbir konuda ön kabulümüz yok, burada fikir neyse buyurun dedik. Ne konuştuklarını da bilmiyoruz. Fikirlerini bizimle daha önceden söylediler.”

‘RAMAZAN’DAN SONRA…’

Millet İttifakı olarak “Birkaç defa topluca etkinliğin faydalı olacağını düşünüyorum” diyen Babacan, “Özellikle Ramazan’dan sonra mitinglere çok ağırlık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Metni yazan lider belli oldu… ‘Stratejik derinlik’ yine devrede

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 10 Mart 2023, 04:34

    Son zamanlarda ABD yanlısı yazar ve çevrelerce HDP iyice parlatılıp kilit parti gibi gösterilmeye çalışılıyor. Şüphesiz HDP nin oyu seçmen sayısı solda sıfır diğer küçük partilere göre daha çok. O zaman neden KK onlar yerine doğrudan HDP ile işbirliği yapmadı ? Çünkü asıl kilit seçmen HDP değil, sayıları yüzde 20-30 lara varan kararsızlar. Bu seçmen kitlesinin çoğu da muhafazakar ve HDP yi PKK ile ilişkilendirdiği için onun olduğu ittifaka oy vermeyecek. Bu nedenle Millet ve Cumhur ittifakları HDP nin oyunu almak istiyor ama beraber görünmek de istemiyor. Bütün bu cambazlıkların nedeni bu. KK akıllılık edip HDP seçmenine söyleyeceklerini Deva partisi üzerinden söylüyor. Ama RTE de oyun bitmez. Bir şekilde Millet ittifakını HDP ile beraber göstermeye çalışacak. Oyunun heyecanlı kısmı yeni başlıyor.

  2. kknın chpsi orta malı gibi herkesin işini gören hesabı.

  3. 9 Mart 2023, 21:24

    “… İnsanların umudu birden arttı.” ==> “Deva” adıyla gelip bölücülük “Dava”sı güdenlerin düşüncesi böyle olabilir ama galiba insanların umutu bölücülerin iş başına gelmesi değil, işlerin bölünmeye parçalanmaya uğramadan düzeltilmesi.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!