Milyonlarca öğrencinin ahı yerde kaldı! ‘Şifreci’ Ali Demir beraat etti

Eski Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, tutuksuz yargılandığı davada 'FETÖ üyeliği' suçundan beraat etti. FETÖ’cülerin 2010-2015 arasındaki sınav sorularını çalmalarına zemin hazırlamaktan sorumlu tutulan Demir, 18 yıl hapis istemiyle yargılanıyordu. Demir döneminde çalınan sorularla milyonlarca öğrencinin hakkı yenmiş, Demir için “şifreci-kopyacı” lakapları takılmıştı.

featured

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, ‘FETÖ üyeliği’ ve ‘zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma’ suçlarından 18 yıl 6 aya kadar hapis talebiyle Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya devam etti. Duruşmaya tutuksuz sanık Demir ile avukatı katıldı.

Mahkeme başkanı, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapması için Demir’e söz verdi. 2020 yılında ÖSYM başkanlığı görevine getirildiğini söyleyen Demir, kendisinden önce ÖSYM’nin kişisel ilişkilerle yönetildiğini iddia etti.

İNKAR ETTİ

Görevde olduğu dönemde kendi gayretiyle ÖSYM kanunu hazırladığını belirten Demir, “Bu ülke için, ÖSYM’de soru çalmanın ülkeye duyulan güvenin nasıl sarsılacağını biliyordum. Sınavın eşitlik ve adalet içinde olması, benim en hassas noktamdı. Bunu sağlamak benim varlık sebebimdi. Türkiye’de toplu kopyayı ortadan kaldıran, her öğrenciye farklı kitapçık dağıtmak bir devrimdir, bunu bu amaçla yaptım. Sınavların kapalı ortamda ‘jammer’ isimli sinyal bozucuların olduğu ortamda hazırlanmasını da ben yaptım, bu da büyük bir güvenlik önlemidir. Matbaadan çıkan soruları yine yüksek güvenlikle korumayı da biz yaptık. Bu suçlamalar kabul edilebilir değil” dedi. 1 YIL 15 GÜN HAPİS CEZASI

Avukat beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Demir’in ‘FETÖ üyeliği’ suçundan beraatine, ‘zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma’ suçundan ‘takdiri’ indirim ile 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle geri bırakılmasına karar verildi.

Eski Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, FETÖ üyeliğinden yargılanıyor ve FETÖ’cülerin 2010-2015 arasındaki sınav sorularını çalmalarına zemin hazırlamakla sorumlu tutuluyor.

DEMİR HAKKINDA TANIKLAR NE DEMİŞTİ?

ÖSYM sorularının çalınmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede çarpıcı ayrıntılar yer alıyordu.

Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında, FETÖ üyeliği ve zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma suçlarından 18 yıl 6 ay hapis istemiyle hazırlanan iddianamede tanık ifadelerinden bazı önemli bazı bölümlere de yer verilmişti.

İddianamede ifadeleri yer alan S.A. isimli tanık, 2012 yılı Temmuz ayında Ankara Mali Suçlar Büro Amirliğinde Başkomiser olarak çalıştığını belirtti. S.A, 7 Temmuz 2012’de yapılan KPSS ile ilgili şunları anlattı: “O gün öğle saatlerinde hatırladığım kadarıyla bana Nöbetçi Amirliği tarafından Balgat Endüstri Meslek Lisesi’nde kopya konusu olduğu bilgisi aktarıldı. Ben de o gün nöbetçi ekibin amir vekili olan, polis memuru C.D’yi arayarak bahse konu okula gönderdim. C.D. beni öğle saatlerinde aradı ve okulda kopya konusunun olduğunu, bir şahsın üzerinde el yazısı ile hazırlanmış küçük kopya kağıtlarının olduğunu ve kopya içeriklerinin sınav sorularını ile örtüştüğünü söyledi.”

‘BENİ DIŞARI ÇIKARTIP BOŞ VER NEYİ KARIŞTIRIYORSUN?’

Kopya çeken şüphelinin ifadesini aldığını ve şüpheliye detaylı sorular sorduğunu hatta etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanabileceğini söylediğini bildiren S.A, “O esnada odanın kapısı açıldı E.K. içeriye girdi. Beni dışarıya çağırdı, ‘Sen boş ver neyi karıştırıyorsun, ifadeyi sen bırak Mustafa komiser alsın’ dedi.

M.G. ise büroya Akademiden yeni mezun olarak atanan birisiydi ve böyle önemli bir olayda beni saf dışı bırakarak yeni mezun bir Komiser Yardımcısına ifade aldırttılar. Amaçları bizim bu olayı aydınlatacağımızdan ve bu olayın üzerine gideceğimizden korkmalarıdır” dedi.

ALİ DEMİR EVİNE GİTMİŞ

9 Temmuz 2012 Pazartesi ya da 10 Temmuz 2012 Salı günü sınavda gözetmen olan bir kadının büroya geldiğini kaydeden tanık S.A, “Bu bayanla Nöbetçi Amirliğin girişinde görüştüm. Şahıs bana, ‘Şikayetimden vazgeçebilir miyim?’ diye sordu. Ben de kendisine kamu görevlisi olduğunu, kesinlikle şikayetinden vazgeçemeyeceğini söyledim. Kendisine neden şikayetinden vazgeçmek istediğini sordum. Bana, ‘Dün ÖSYM Başkanı Ali Demir bizim eve geldi, ben kendisine sınav sorularının çalındığını düşündüğümü, hatta kızımın 3 senedir sınavı kazanamadığını, hakkının yendiğini söyledim’ dedi. Ben de bunların karşısında Ali Demir’in ne söylediğini sordum. Bana, ‘Konunun münferit bir olay olduğunu, araştıracaklarını, olayı dallandırıp budaklandırmayın dediğini ve kızının bilgilerini istediğini’ söyledi” şeklinde ifade verdi.

3 YIL SINAVI KAZANAMAYAN KIZA İLGİNÇ CEVAP

İddianamede ifadesine yer verilen tanık gözetmen S.Ö de Ali Demir’in evine geldiğini doğruladı:

“ÖSYM Başkanı Ali Demir gelişmeleri anlatmak için evimi ziyaret etmek istediğini söyledi. Ben de görüşmeyi kabul ettim. Daha sonra Demir ve beraberinde 3 kişi evime geldi. Ankara’da sınava giren tüm öğrencilerin sınav kağıtlarını incelediklerini, yüzde yüz yapan hiçbir öğrencinin olmadığını, bundan dolayı da soruların dışarı sızdırıldığını düşünmediklerini söyledi. Bunun üzerine 3 yıl sınava girip kazanamayan kızım orada bulunan ÖSYM yetkililerine, ‘Bende olsam yüzde yüz yapmazdım zaten. 2010 KPSS sınavında yüzde yüz yapanların sınavları iptal edildi. Bu sınavda bilinçli olarak yüzde yüz yapmadılar’ dedi. ÖSYM Başkanı Demir ise, ‘Kızım düşün ki evine hırsız girmesin diye tüm tedbirleri alıyorsun ama buna rağmen hırsız yine de girmeyi başarıyor, bizim olay da böyle bir durum’ diye karşılık verdi.”

‘OLAY BÜYÜTÜLMESİN DİYE…’

S.Ö. ifadesinde kopya olayıyla ilgili adli süreci takip etmek için Ankara Emniyet Müdürlüğüne gittiğini bildirerek, “Burada kadın polise kesinlikle ÖSYM Başkanı Ali Demir’in kızımın bilgilerini aldığı gibi bir beyanda bulunmadım. Ayrıca Demir’in bana, ‘Olayı dallandırıp budaklandırmayın’ gibi açıkça bir söylemde de bulunmadığını belirttim. Ancak Demir ve yanındakilerin evime gelmelerinin nedeninin olayın daha da büyütülmesine engel olmak ve soruların dışarıya sızdırılmadığına beni ikna etmek amaçlı olduğunu düşündüm. Ayrıca görevli polise, ‘Şikayetimden vazgeçebilir miyim?’ gibi bir söylemde de bulunmadım” şeklinde ifade verdi.

SORULAR NASIL ÇALINDI? ÖSYM BİLGİSAYARLARINA ÖZEL PROGRAM

Soru hırsızlığına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda da, söz konusu yıllarda kurum tarafından düzenlenen sınav sorularının, soru havuzundan çekilip matbaaya gönderilmek üzere “Sır cihazı” adı verilen kriptolu belleğe yüklendiği sırada ÖSYM’nin bilgisayarlarına kurulan “ProNMS ve Lumension” adlı programlar vasıtasıyla arka plana kaydedildiği belirtildi.

Bilgisayarların arka planına yüklenen soruların, kurumda görevli örgüt mensupları tarafından FETÖ’nün ÖSYM’den sorumlu imamı Bekir Şimşek’e ulaştırıldığı vurgulanan raporda, soruların Şimşek vasıtasıyla örgüt mensuplarına dağıtıldığı kaydedildi.

Raporda, soruşturmaların başlatılmasıyla örgüt mensuplarının ÖSYM’deki bilgisayarlara geri dönülemeyecek şekilde 35 kez format attığı, buna rağmen bazı bilgisayarlarda sınav sorularını kaydeden programlara ilişkin kalıntılar bulunduğuna değinildi.

İTİRAFÇI NELER ANLATTI?

İddianamede ÖSYM’nin Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı ile Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanlığında görevli örgüt mensubu bazı bilişim uzmanlarının itiraflarına da yer verildi.

Söz konusu birimlerde bilişim uzmanı olarak görev yapan itirafçı M.E.A, kurumda 3,5 yıl çalıştığına dikkati çekerek, şunları aktardı:

“Göreve başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra, 2014 yılında S.S, sınav sorularını bağlı bulunduğumuz Fetullah Gülen cemaatine vermek üzere sanal sunucu kurmamı istedi. Ben de bunun üzerine WSUS isminde bir sanal sunucu kurdum. Bu sistem, sınav sorularının sır cihazına yüklendiği sırada dosyaların ProNMS aracılığıyla bir kopyasının da WSUS isimli sanal sunucuya atılmasını sağlıyordu. Bu programların yazılımlarını K.K. adlı kişi yapıyordu. Bu kişinin güncelleme sırasında soruların kopyasının alınmasını sağlamak için de güncellemeler yaptığını biliyorum. Kopyası alınan soruları S.S. bir CD’ye yükleyerek dışarı çıkartıyordu. Ben bu tür işlemleri bildiğim halde korkumdan ses çıkaramıyordum. Hangi sınavların soruları bu yöntemle çalındı bilmiyorum ancak tüm sınavlarda çalındığını tahmin ediyorum.”

YEDEKLEME YAPTILAR

İtirafçı M.E.A. ise ifadesinde, arka plana kaydedilen soruların örgütün ÖSYM imamı firari Bekir Şimşek’e, ÖSYM’de yaklaşık 10 yıldır çalıştığını bildiği S.S. tarafından verildiğini anlattı.

İtirafçı İ.P. de sınav sorularında son anda yapılan değişikliklerin bile örgüt üyelerinin eline geçtiğini, bunun da soruların son aşamada çalındığını ortaya koyduğunu vurguladı.

İ.P, “Soruların sızdırılması, sunucu üzerine yapılan yedekleme konfigürasyonu veya program parçacığı ile sistemi yöneten kişilerin soruları istedikleri başka yere atması şeklinde oluyordu. Bu işlemi yapan kişilerin tamamının 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kurumla ilişiği kesildi. Soruları çalan kişilerin S.S, M.E.A, ve S.S.K. olduğunu düşünüyorum.” dedi.

ALİ DEMİR DÖNEMİNDE İŞE ALINMIŞLAR

İddianamede, soru hazırlanması ve güvenlikle ilgili kritik birimlerde çalışırken hakkında FETÖ’den işlem yapılan kişilerin ya Ali Demir döneminde işe alındığına ya da başka birimlerdeyken Demir’in onayıyla bu birimlerde görevlendirildiklerine değinildi.

İddianamede Ali Demir’in, 2012 KPSS’ye giren bir kişide cevap anahtarı yakalayan öğretmen S.Ö’yü evinde ziyaret ederek, kopya olayını örtbas etmeye çalıştığına da yer verildi.

İddianamede ifadesine yer verilen Ali Demir ise üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi, örgütle ilgisinin bulunmadığını belirtti.

ÖSYM’nin kendi döneminde kurumsal bir kimliğe kavuştuğunu savunan Demir, sınav güvenliğine ilişkin de tedbirler aldıklarını dile getirdi.

Demir, “ProNMS ve Lumension” adlı programların TÜBİTAK’ın onayıyla alındığına, personel alımlarının ise istihbarattan bilgi edinildikten sonra gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Milyonlarca öğrencinin ahı yerde kaldı! ‘Şifreci’ Ali Demir beraat etti

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. mahkeme neye gore karar veriyorsun. Namuslu hakimler, savcilar bu kararin bozulmasi gerek.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!