Prof. Cemal Saydam: İşte size müjde!

featured

Deniz Bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilajın (deniz salyası) başladığı tarihe dikkat çekti.

VERYANSIN TV

Prof. Dr. Cemal Saydam, Veryansın Tv Youtube kanalında Erdem Atay’ın sunduğu Pankuş programına konuk oldu. Marmara Denizi’ndeki müsilaj görüntülerine “Deniz değil sanki muhallebi” benzetmesi yapan Saydam “Yüzeyi de öyle kıvamı da. Öyle deniz mi olur? Olmaz. Ben öyle denizin eğitimini almadım. Böyle bir şey olamaz ama başardık” dedi.

Prof. Saydam, “Astımlı çocuk” diye nitelediği Marmara Denizi’nin nasıl bu hale geldiğini anlamak için denizlerimizi iyi tanımak gerektiğini vurguladı.

BAŞLAMA TARİHİ O PROJEYLE EŞZAMANLI

Geçmişe dönük uydu verilerini incelediğinde geçen Kasım ayından itibaren müsilajın Marmara Denizi’nde görülmeye başlandığına dikkat çeken Saydam, bunun nedeninin o tarihlerde Ergene Nehri’nin kirlilikten kurtarılması gerekçesiyle hayata geçirilen “Derin Deniz Deşarj Projesi” olduğu görüşünü savundu.

Saydam, “Uydu verilerine geçmişe dönük inceleme yapıyorum; geçen Kasım ayından itibaren görmeye başlıyorsunuz bunları. Kasım’da ne var diye bakarken bir gazete havadisi gördüm. ‘Ergene havzası projesi çalışmaya başladı. Sular arıtıldı ve Tekirdağ’dan derin deşarjla Marmara’ya ulaştı, büyük müjde’. İşte müjdeyi gördünüz…

Karadeniz’de kışın olan müsilaja neden olan canlıyı aldı, o aşırı büyüdü ama olağan yükle gidiyordu. Bilmediğimiz bir şeyin olması lazımdı. İşte o bence Ergene Nehri’nin pis sularının derin deşarjı…İlave yüklenip yüklenip Marmara’daki o müsilajı patlattı gitti” değerlendirmesinde bulundu.

‘MARMARA KOVİD OLDU’

Denizin dibindeki oksijenin tükenmesiyle birlikte oradaki canlıların da yok olacağını vurgulayan Prof. Dr. Saydam, “Marmara Kovid oldu. Biz havada nasıl nefes alamıyorsak balık da suyun içinde nefes alamıyor” ifadelerini kullandı.

‘DENİZE GİREMEYECEKSİNİZ’

“Marmara ölürse ne olacak?” sorusuna Saydam, “Çürük yumurta kokusu olacak, denize giremeyeceksiniz. Balık zaten kalmadı. Gelecek Eylül’de balık sezonu açılınca denizde kalan son balığı kim yakalayacak yarışmasına çıkacak balıkçılarımız. Bu şaka gibi geliyor ama gerçek” yanıtını verdi.

‘ÇEVRE BAKANLIĞI KOORDİNE ETMELİYDİ’

“Ne yapılmalı?” sorusuna “Hiçbir şey yapamazsınız. Doğa böyle tepki verince oturup seyredeceksiniz” şeklinde yanıt veren Prof. Dr. Cemal Saydam, “Daha daha kötü olmaması için ‘dün’ arıtım tesislerinin en ideal koşullarda çalışıyor olması lazım idi. Bunu kim koordine edecek? Çevre Bakanlığı. ‘Dün’ yapması lazımdı. Türkiye’nin deniz bilimiyle ilgili tüm gemilerini, askeri araştırma gemileri de dahil Marmara’ya toplayıp, emirle ‘Burada 24 saat ölçüm yapacaksınız, sistem nasıl, nereye gidiyor gün gün izleyeceksiniz’ denmeliydi” yorumunu yaptı.

İşte o program:

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Programda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrı yapılmasının ardından dün akşam saatlerinde Bakan Murat Kurum’dan bir açıklama geldi.

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda “Çözüme herkesi dahil ederek tüm tarafların katılımıyla 4 Haziran’da ‘Marmara Denizi’nde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri’ çalıştayımızı yapacağız. 6 Haziran’da da ‘Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Prof. Cemal Saydam: İşte size müjde!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bunun bir sorumlusu olmali diyecegim ama kac bir sorumlusu var sayamadim…….

    Türkiye de hayat ayni Banglades`teki gibi “insallah!”……

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!