Rauf Denktaş ölümünün 8. yılında anılıyor

featured

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ölümünün 8’inci yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da ilk tören Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) anıtı önünde yapıldı. Anma törenine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar ve üst düzey yetkililer katıldı.

Rauf Raif Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş yurtdışında olduğu için anma törenine katılamadı. Aileyi Rauf Denktaş’ın kızları Değer ve Ender Denktaş temsil etti.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Rauf Raif Denktaş çok çalkantılı bir dönemde Kıbrıs Türk halkına siyasal önderlik yapmış önemli bir kişiliktir. Toplumların yaşamına yön veren liderler vardır. Bu liderleri yaşadıkları dönemin koşullarından ayrı olarak değerlendirmek mümkün değildir. Onların siyasetini ve kararlarını etkileyen içinden geçilmekte olan dönemin tarihsel koşullarıdır” dedi.

Akıncı, Rauf Denktaş… Kıbrıs Türk halkının bu adada varoluş mücadelesindeki en yakın yol arkadaşı Doktor Fazıl Küçük ile birlikte öncelikle Türkiye’nin ilgisini Kıbrıs’a çekmek için olağanüstü bir çaba ortaya koydular. Temel amaçları Kıbrıslı Türklerin bu adada eşit bir toplum olarak varlığını sürdürmesi ve bir azınlık konumuna düşürülmesinin önlenmesiydi. Ne mutlu ki, bu büyük mücadele sonuç vermiştir ve Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda hiçbir zaman Rum Yönetiminin idaresinde bir azınlık olarak yaşamayacaktır” diye konuştu.

Akıncı, hiç kimsenin kendilerine haklarını altın tepside sunmayacağının bilincinde olduklarını da kaydetti. Denktaş’ı anma töreni, Akıncı’nın konuşmasının ardından sona verdi.

Denktaş için yapılacak törenler kapsamında, KKTC’de bugün saat 10:10’dan gece yarısı saat 24:00’e kadar, tüm resmi kurum ve kuruluşlarda bayraklar yarıya indirilecek.

AKP HÜKÜMETİ ONU SEVMEMİŞTİ

1., 2. Annan Planları hazırlayan ve en son 3. Anan Palanıyla 10 Mart 2003’te KKTC Kurucu Denktaş’la bir araya gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, “Annan Plan”larını Denktaş’a kabul ettiremeyince, yolun sonuna gelindiğini ifade ederek pes etmek zorunda kalmıştı.

 

Bu süreçte AKP hükümeti ise Denktaş’a karşı olarak KKTC Başbakan’ını destekleyerek BOP planının uygulanması için referanduma destek vererek “Evet” oyunun çıkması ve Denktaş’ın direncinin kırılması için büyük çaba içerisinde bulunmuş ancak Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki “hayır” oyu, BOP’un ilk ayağı olan Kıbrıs‘ta büyük tökezlemenin yaşanmasına neden olmuştu.

TÜRKİYE’NİN AB’YE GİRMESİNE DE KARŞIYDI

KKTC’nin ilk Cumhurbaşkanı Denktaş, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine de ömrü boyunca karşı çıkmıştı. Vefatından yıllar önce Türkiye’ye geldiğinde katıldığı bir konferansta Türkiye nin AB ye girmesine inanmadığını ve Türk milletinden gerçekler gizlendiğini belirterek, “AB’ye girmek için Türkiye’nin kaz gibi yolunduğunu” ifade etmişti.

RAUF DENKTAŞ KİMDİR?

İkinci Dünya Savaşının hemen ertesinde Kıbrıs’ta Rumların yeniden canlandırdıkları ENOSIS yönündeki faaliyetler karşısında Dr. Fazıl Küçük önderliğindeki bir avuç Türk “aman Kıbrıs Girit olmasın” diye haykırarak seslerini Anavatanları Türkiye’ye duyurmaya çalışmışlardır. Bu gür sesli kahramanlardan biri de o zaman yirmili yaşlardaki Rauf R. Denktaş olmuştur. Kıbrıs’tan yükselen bu ses Türkiye’de yankılandı.

Kıbrıs’ın bu çağrısına ilk İstanbul Üniversitesi öğrencileri yanıt verdi ve İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş yaptı. Bu yürüyüş daha sonra Devrimci Gençlik DEV-GENÇ’in de kuruluşuna yol açtı.

Denktaş millî davanın yürütülmesinde her aşamada etkili rol oynadı. 1973’de davanın bayraktarlığını Dr. Küçük’ten resmen devralmıştır. Millî Dava’nın kahramanı olmuştur. “Dava’nın” gelişmeleri içinde Sayın Denktaş’ın halkının desteğiyle oynadığı önderlik rolü ve ifa ettiği tarihî görevler, kendisinin tarihe devlet kuran Türk “Millî Kahramanı” olarak geçmesine haklılık kazandırmıştır.

Denktaş’ı “millî kahraman” yapan sırf siyaset hayatında sahip olduğu üst makamlar ve bunlara ilişkin olarak taşıdığı “Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Başkanı”, “Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı”, “Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı”, Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı” ve “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı” gibi seçkin istisnai sıfatlar değildir.

O’nu “millî kahraman” yapan, halkına ve Türk ulusuna olan sevgisidir.

Halkıyla iç içe yaşamasıdır.

Halkının korkudan, kaygıdan uzak biçimde hür, bağımsız ve egemen olarak yaşaması yönündeki emeli ve kuvvetli arzusudur.

Bu amaçla göze aldığı ve kararlılıkla giriştiği mücadeledir.

Bu mücadelede halkının iradesini ön plânda tutması ve demokrasiyi özümsemiş olmasıdır.

Halkının davasının yüceliğine ve haklılığına olan inancıdır.

Sadece siyasetçi değil, dava adamı olmasıdır. Davasının hedeflerine ulaşabilmek için siyaseti ustalıkla kullanabilmesidir.

Belirlediği hedefler doğrultusunda ortaya koyduğu büyük somut işlerdir.

Bu işleri başarmak için yüklenmekten kaçınmadığı sorumluluklardır.

Davasının uğruna macera peşinde koşmadan aldığı hesaplı risklerdir.

Yeri geldiğinde hayatını tehlikeye atmaktan kaçınmamış olmasıdır.

Yüreğinde taşıdığı Anavatan Türkiye sevdasıdır. Anavatan’ına olan bağlılığıdır.

Atatürk’ün ilkelerini ve inkılâplarını kendisine rehber edinmiş bulunmasıdır.

Türkiye olmadan Kıbrıs Türk halkının varlığını huzur, güvenlik ve refah içinde sürdüremeyeceğini görmüş ve bunun şuuruna varmış olmasıdır. (Yeniçağ)

 

Rauf Denktaş ölümünün 8. yılında anılıyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!