Saç Dökülmesi Neden Olur, Nasıl Önlenir ?

featured

Saç dökülmesi nedir, saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir ? İşte bütün soruların cevapları…

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDİR?

Sağlıklı saçlara sahip insanlar, günlük ortalama 50-100 arasında saç teli dökmektedir.Ancak sağlıksız saçlara sahip kişilerin saç dökülmesi bu sayılardan oldukça fazladır.

Saç dökülmesi;

  • hormonal ve besinsel faktörler,
  • kimyasal maddelere maruz kalmak,
  • genetik yatkınlık,
  • sistemik hastalıklar,
  • kıl gelişimi bozuklukları,
  • ilaçlar,
  • psikolojik stres
  • ve saçlı deri hastalıkları’na  bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

SAÇ DÖKÜLMESİNİN ÇEŞİTLERİ

TELOGEN EFFLUVİUM:  Kişinin stres yaşaması sonrasında (uzun süreli yüksek ateş, büyük bir ameliyat veya cİddi bir enfeksiyon) ortaya çıkan en çok görülen saç dökülmesi tipidir. Bu tip saç dökülmesi bedendeki beklenmeyen hormonal değişiklikler sonrası yaşanmaktadır; özellikle kadınlar doğum yaptıktan sonra bu tip saç dökülmesi ile karşılaşırlar.

İLAÇLARIN YAN ETKİSİ: Bazı ilaçların yan etkileri saç dökülmesine sebep olabilmektedir.Kanser tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar,beklenmedik ve halk arasında çok görülen saç dökülmesine neden olmaktadır.

HASTALIK BELİRTİSİ OLARAK: Saç dökülmesi bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu hastalıklardan bazıları; sarkoidoz,lupus eritomotozus, sifiliz, tiroid hastalığı (hipotiroidi veya hipertiroidi), seks hormon bozukluğu, cilt kanseri, beslenme rahatsızlıkarı vb. Beslenme bozukluları görülen kişiler genellikle zayıflama diyeti uygulayan bayanlarda ve adet kanamaları şiddetli  geçenlerde rastlanmaktadır.

TINEA CAPITIS(SAÇ DERİSİNDE MANTAR HASTALIĞI): Saç derisinde bölgesel saç dökülmesi görülen bu saç dökülmesi tipinde hastalığa sebep olan mikrobun adı Trichophyton tonsurans dır. Bu saç dökülmesi tipi, saçın deriden çıktığı noktada kırılmasına neden olur.

TRAVMAYA BAĞLI SAÇ DÖKÜLMESİ: Bu tip saç dökülmesi kişilerin kendilerinin sebep olduğu saç dökülmesi tipidir.Saçlarını çekiştirmek, saçları çok sıcak suyla yıkamak ve saç maşası ile aşırı kıvırmak, saça kuvvetli kimyasal maddeler uygulamak bu tip saç dökülmesine neden olmaktadır.

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ: Erkeklerde saç dökülmesi oldukça sık rastlanan bir problemdir.Bu saç dökülmesi tipi en çok görülen saç dökülmesi tipidir ve erkeklerde herhangi bir yaşta meydana çıkabilmektedir, hatta gençlik yıllarında bile görülebilir. Bu saç dökülmesi tipi genellikle 3 nedenin ortak neticesi olarak ortaya çıkabilir; ailevi saç dökülmesi tipi, erkek hormonlarının varlığı ve yaşın ilerlemesi. Bunun yanı sıra, bir çok kadında da kadın tipi saç dökülmesi sorunu yaşanmaktadır. Kadın tipi saç dökülmesinde; saçın ön kısmında azalma, tepede veya tepe bölgesinde taç şeklinde azalma ortaya çıkabilir,bu sebeple erkek tipi saç dökülmesine benzer şekilde alın açılması yaşanması söz konusu değildir.

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR?

Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir. Önemli olan bu nedenin saptanması ve uygun tedavinin yapılmasıdır.

1-GENETİK FAKTÖRLER

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle,  genetik olan ve toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hızını yavaşlatır. Kelliğe gidecek süreyi uzatır.

Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kellik problemi olan bireylerin olduğu kişiler saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır. Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülmektedir. Geçtiğimiz yıllara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasının nedenleri aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer almaktadır. Kadın tipinde de erkeklerdeki gibi bir tedavinin yanında hormonal tedavilerin de eklenmesi ile başarı oranları artırılabilmektedir.

2-DERİ PROBLEMLERİ

Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.

3-YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARI

Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek, sonuçta saçı etkileyip dökebilir. Tedavisi son derece pratiktir ve dengeli beslenmeye başlanması önemlidir.

4-PROTEİN EKSİKLİĞİ

Protein içermeyen gıdalar ile besleniyorsanız, vücut kendi kendine protein elde etmek için saç uzamasını kesmektedir. Protein eksikliği söz konusu olduktan 2-3 ay sonra saç dökülmeleri oluşacaktır. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için balık, yumurta, et ve benzeri protein yönünden zengin gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Et tüketemeyen bir birey bunun yerine kabuklu yemiş, tahıl, baklagil ve fasulye gibi gıdaları tüketebilmektedir.

5-HORMONAL SORUNLAR

Eğer kişide hormonal problemler varsa, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşıyorsa bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse bu kez hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir.  Bu problemlerin kaynağının yine adetin 2 ya da 3’üncü günü yaptırılacak kan tahliliyle belirlenmesi için dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda etkilidir.

6-BAZI İÇ HASTALIKLARI VE İLAÇ KULLANIMI

Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir.

Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaç toksisiteleri, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir.

7-DOĞUM VE KEMOTERAPİ SÜRECİ

Tüm bunların dışında iki spesifik saç dökülme nedeni vardır.

  • Biri doğumlardan 2-3 ay sonra başlayan pospartum dökülmedir. Hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır. Uzman kontrolünde yapılacak takviyeler bu konuda rahatsızlığın giderilmesinde katkıda bulunur.
  • Bir diğeri kemoterapi alan hastalardaki saç dökülmesidir. Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmasıyla bu dökülmeleri daha az görülmektedir ancak zaten tedavi tamamlandığında kendiliğinden toparlanmaya eğilimli bir durumdur.

8-KOZMETİK ETKENLER

Kozmetik alışkanlıklarının artması mekanik kimyasal ve fiziksel saç dökülmelerine neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuşulmasını sağlar.

9-STRES VE DEPRESYON

Aşırı stres her hastalığa olduğu kadar saç dökülmesine neden olan diğer bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.

Saç günlük yaşamda pek çok faktörden kısa sürede etkilenebilen canlı bir organdır. Kişinin hayatında yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda bu bilgiler ışığında birey önce kendisini tartıp, daha sonra gerekiyorsa bir dermatoloji uzmanından yardım almalıdır. Çünkü bu konuda çevreden gelen yanlış yönlendirmeler ve kulaktan dolma bilgiler, hastaların zaman kaybetmesine neden olabilmektedir. Eğer altta yatan önemli bir neden varsa tanı ve tedavide geç kalınması söz konusu olabilir. Bunun dışında saç dökülmesini önlemek ve dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlamak düşüncesi ile bilinçsiz uygulanan maske ve karışımlar saçlara daha çok zarar vererek geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olabilir.

10-POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Polikistik over sendromu kadınlık ve erkeklik hormanlarında görülen dengesizliktir. Androjen ismi verilen hormonların fazlası yumurtalık kistlerine, kilo kaybına, regl döngüsünde değişikliklere ve saçların zayıflamasına sebep olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların tedavi edilerek, hormon dengesizliğinin giderilmesi ile vücutta meydana gelen olumsuzluklar olumlu yöne doğru gidebilmektedir.

11-HİPTİROİDİ
Tiroid bezinin yetersiz çalıştığı duruma hipotiroidi ismi verilir. Tiroid bezi tüm vücut için oldukça ciddiyet gerektiren hormonlar üretmektedir. Bu hormonların eksikliğinde saç dökülmesi sorununu tetikler. Hipotiroidi sorununuzun mevcut olup olmadığını tecrübeli ve uzman bir hekime başvurarak öğrenmeniz mümkündür. Böyle bir durum mevcut ise doktorun reçete edeceği ilaçlar ile hormon seviyeniz normale dönecek, böylece saçlarınızda eski halini alacaktır.

12-A VİTAMİNİNİN FAZLA BULUNMASI
A vitamini içermekte olan ilaç ya da farklı gıdaların fazla alınması durumunda saç dökülmeleri meydana gelebilmektedir. Fakat bu tipte ki saç dökülmeleri de gerekli önlem alındığında geriye döndürülebilmektedir. A vitamini düzeyi normale döndüğünde, saçlar eski sağlığında uzamaya devam etmektedir.

13-B VİTAMİN EKSİKLİĞİ
Balık, et, çeşitli B vitamini sağlayan meyve sebzeler tüketildiğinde saçlar da beslenecek ve böylece dökülmeler önüne geçilebilir bir durum alacaktır.

SAÇ DÖKÜLMESİNE NE İYİ GELİR?

Saç dökülmesini önlemenin ilk yolu saçlarınızı tararken doğru tarağı seçmelisiniz. Eğer dökülen saçlara sahipseniz, doğru tarak seçimi yapmayı unutmayın. Mesela saçlarınızın yoğunluğuna göre geniş açılı taraklar kullanın. Eğer sık taraklar kullanırsanız, bu taraklar saçlarınızı çekecek ve saçlarınız koparak daha fazla saç dökülmesi oluşacaktır.

DÜZGÜN GIDA TÜKETİMİ

Saç Dökülmesini engellemek için doğru yiyecekler seçin. Saç dökülmesini önlemenin diğer önemli etkeni ise doğru beslenmektir. Doğru beslenmek saç kaybını önler. Özellikle yanlış diyet yapan kişilerin vitamin eksikliğinden dolayı saç dökülmeleri daha çok ve sık olur. Saçların sağlıklı bir şekilde uzaması için protein bakımından zengin gıdalar tüketin.

Sabah kahvaltılarında tahıl tarzında hatta üzüm gibi protein içeren sebze, meyve gibi gıdalar tüketmeye özen gösterin.

DÜZENLİ VE BOL SU İÇİN

Saç dökülmesini önlemek için düzenli bolca su tüketin. Saçlar sağlıklı olabilmek için suya ihtiyacı vardır. Su aynı zamanda saç büyümesi için gerekli olan mineralleri sağlar. Mümkün olduğu kadar su tüketimi yapmaya özen gösterin. Saçlarınızın dökülmesini istemiyorsanız, gün içerisinde en az 2 litre su tüketmelisiniz.

SAÇLARINIZI RAHAT BIRAKIN

Saçları en çok döken etkenlerden biride saçları toplamaktır. Saç dökülmesi yaşayanların bilinçsizce saçlarını toplaması, at kuyruğu yaptırması, örgü gibi saç şekilleri vermek saçlara inanılmaz zarar veriyor. Özellikle saçı dökülen kişilerin bu saç stillerini yapmamasında yarar var. Bu saç stilleri hem saçlarınıza gerektiği kadar havalandırmasını kesiyor hemde gereksiz bir basınç yapıyor.

SAÇA GEREKLİ OLAN VİTAMİNLERİ SAĞLAYIN

Saç dökülmesi genelde vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle saçlarınıza gereken vitaminleri sağladığınızda saçlarınız toplanır ve dökülme kesilir. Saçın en gerekli olduğu vitaminler çinko, demir, C vitamini, A vitamini, kalsiyum gibi vitaminlerdir. Bu vitaminleri de portakal, muz, elma, ananas gibi meyveler tüketerek sağlayabilirsiniz.

SAÇLARINIZI DIŞ ETKENLERDEN ARINDIRIN

Saçlarınız gün içerisinde hava kirliliği, toz, araç egzozları gibi dış etkenleri çok çabuk enzimler ve mat bir görünüme bürünür. Bu nedenle saçlarınızı en az haftada iki kere yıkayarak dış etkenlerden arındırmalısınız. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli husus çok sık yıkamamalısınız. Saçlarınızı eğer çok sık yıkarsanız ve özellikle saçlarınız dökülüyor ise saç dökülmesi daha da artacaktır.

SAÇLARINIZI ZARARLI IŞINLARDAN KORUMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Saçlarınızı zararlı ışınlardan koruyun. Özellikle deniz kenarına gittiğinizde saçlarınıza bir bandana, eşarp veya şapka takmaya özen gösterin. Zararlı güneş ışınları saçlarınızı nemsiz bırakarak saçlarınızın incelmesine daha sonrasında ise dökülmelere yol açmaktadır. Bunu önlemek için saç derinizdeki nem oranını korumalısınız. Saçlarınızın nem oranını korumak için saç nemlendiricileri kullanabilirsiniz.

FÖN MAKİNASINDAN UZAK DURUN

Eğer saçlarınız dökülüyorsa, fön kullanmayın. Eğer kullanıyorsanız da saç sıcakta değil, ılık seviyede kullanmaya özen gösterin. Aksi taktirde saçlarınızdaki nem oranını kurutarak, saçlarınızın daha fazla dökülmesine sebep olacaktır. Mümkün olduğu kadar saçlarınızı doğal olarak kurumaya bırakın. Fön makinesi yerine havlu ile kurutmak daha sağlıklıdır.

Saç Dökülmesi Neden Olur, Nasıl Önlenir ?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 13 Mart 2020, 10:29

    zıgavus urunlerı gercekten basarılı

  2. 10 Mart 2020, 12:57

    sac dokulme sorunu yasayanlara onerebılecegım cok etkılı bır urun var zıgavus sarımsaklı sampuan kullanıyorum ve cok memnunum

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!