Sağlık çalışanlarından yurt genelinde iş bırakma eylemi

featured

Sağlık emekçileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin düzenlenmesi talebiyle yurt genelinde iş bırakma eylemi yaptı.

Sağlık emekçileri, ülkenin dört bir yanındaki hastanelerde bugün “Emeğimize ve sağlık hakkımıza sahip çıkıyor, ayağa kalkıyoruz” diyerek iş bıraktı.

İSTANBUL’DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Sağlıkçılar saat 11.45’te İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde toplandı. Basın açıklaması öncesinde Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları için saygı duruşu gerçekleşti. Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip okudu. 

‘DÜZENLEME MECLİS’E GETİRİLMEDİĞİ SÜRECE EYLEME DEVAM EDECEĞİZ’

Prof. Dr. Pınar Saip, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla meclise getirilmediği takdirde eylemlerine devam edeceklerini belirtti. Saip,  “Bu grev emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Artık toplumun, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” dedi. 

‘ACİL DURUMLAR DIŞINDA SAĞLIK HİZMETİ SUNMUYORUZ’

Acil durumlar dışında sağlık hizmeti sunmayacaklarını belirten İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu ise, “Karanlığa karşı, önlüğümüzün beyazına, halkın sağlık hakkına sahip çıkmak için buradayız. Bu bir uyarı eylemidir. Acil durumlar dışında sağlık hizmeti sunmuyor” diye konuştu. 

KAHRAMANMARAŞ’TA DOKTORLARDAN İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Kahramanmaraş Valiliği, il genelinde siyasi partiler yapacağı programlar ile toplum yararına yapılacak etkinlikler dışındaki tüm açık hava toplantılarını yasaklaması nedeniyle iş bırakan doktorlar, KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin kantinin de bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Lütfi Tiyekli, son günlerde doktorların özlük haklarına yapıldığı iddia edilen iyileştirmelere dair algı operasyonları yapıldığını, özlük hakları hakkında iyileştirme yapıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Doktorların, aldıkları eğitimin ve verdikleri emeğin karşılığını alamadığını, ek ödeme veya döner sermaye adı altında yapıldığı iddia edilen ödemeler ile doktorların ancak diğer eşdeğer statüdeki kamu çalışanlarının sabit aldığı maaş kadar ücret alabildiğini kaydeden Tiyekli, şöyle devam etti:

“Tıp fakültesi hastanelerinde hem eğitim hem sağlık hizmeti veren meslektaşlarımızın aldıkları ücretler hekim statüsünde dahi olmayıp, katsayıları öğretmenlerimizin özlük hakları ile değerlendirilmektedir. Öğretim üyelerimizi bu eğitim yuvalarında tutmamız imkansız hale gelecektir. Serbest piyasa şartları ile çalışmak zorunda bırakılan Aile Hekimlerimize serbest piyasa şartlarının gerektirdiği ücretler verilmediği için yanlarında çalıştırdıkları binlerce personeli yılbaşından sonra işten çıkarmak sorunda kalacaktır. Özel sektörde çalışan hekimlerimiz de ücretleri devlet tarafından özel hastanelere yapılan ödemeler ile karşılanmaktadır. Yıllardır bu ödemeler artırılmadığı için aldıkları ücretler artmadığı gibi maalesef düşmektedir.

Özel hastane fark ücretlerinin sınırlarının artırılması kaçınılmazdır. Türk hekimleri dünyadaki meslektaşlarının katbekat üstünde çalışırken ücretleri nerede ise yurt dışındaki meslektaşlarının onda biri düzeyindedir. Son çıkan haberlere konu olan Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Sağlık Bakanının açıkladığı iyileştirmeler iptal edilmiştir. Yetkili makamlarca bizzat yapılan açıklama her zaman ki gibi bir algı operasyonu olmaktan öteye gidememiştir. Hekimlerimize yurtdışından sürekli teklif gelmektedir. Binlerce hekim emeğinin karşılığını hakkıyla veren ülkelerde çalışmaya başlamıştır. Binlercesi de gitmek için hazırlanmaktadır. Ülkemiz, yetiştirdiği kalifiye insanları maalesef yanlış politikalar ile başka ülkelerde çalışmaya zorlamaktadır. Zaten yetersiz olan hekim sayımızı artıramamamızın acısını halkımız çekecektir. Bu yanlış politikalarda biz hekimlerin sorumluluğu yoktur.

Yapılan yanlışlara dikkat çekmek için bu iş bırakma eylemini yapıyoruz. Şu anda Kahramanmaraş’ta açık hava toplantı yasağı olduğu için tıp fakültesindeyiz. Bir de tıp fakültelerimizdeki öğretim üyelerinin sorunları çok ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Buna da özellikle dikkat çekmek istiyoruz. Şu anda Kahramanmaraş genelinde 1200 civarı hekim bu eyleme katılmıştır.”

Lütfi Tiyekli’nin açıklamasının ardından iş bırak doktorlar uzun bir süre alkışlayarak seslerini duyurmak istedi.

ANTALYA’DA HASTANE KORİDORLARI BOŞ KALDI

Hekimlerin özlük haklarında yapılacak düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geri çekilmesi üzerine TTB ve HEKİM-SEN, Türkiye genelinde aciller dışında çalışan doktorlara grev çağrısında bulundu. Grev nedeniyle Antalya’daki kamu hastanelerinin koridorları boş kaldı. Greve çıkan doktorlar, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Kepez Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklamalarda bulundu.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen Antalya Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Antalya Aile Hekimleri Derneği adına konuşan Prof. Dr. Nursel Şahin “Hazırlanan yasa tasarısı, Meclis’e getirildiği gibi hızla geri çekilmiştir. Bizler tasarının yeterli olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş, ne zaman tekrar Meclis’e getirileceği, neden tamamlanamadığı gibi sorular cevaplanmayarak geri çekilmiştir” dedi.

‘MAAŞLARIMIZ AÇLIK SINIRININ DAHİ ALTINDADIR’

Sağlığın ağır ve tehlikeli işler kapsamında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahin, “Maaşlarımız açlık sınırının dahi altındadır. Bu grev; koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz, şiddete karşı etkili yasa, güvenli iş yeri, Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkartılması, her yıla 120 gün yıpranma payı içindir. Taleplerimiz kabul edilmediği, düzenleme Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan Dr. Ceren Kahraman ise asistan doktorların 36 saat nöbet tuttuklarını, bu sistemin son bulması gerektiğini belirterek yaşadıkları zorlukları anlattı.

ANKARA’DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Ankara Tabip Odası, Ankara Aile Hekimleri Derneği (ANKAHED) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi bir grup sağlık çalışanı, TTB’nin aldığı 1 günlük grev kararı nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir araya geldi. ‘Haklarımız için G(ö)revdeyiz’ yazılı pankart açan grup,  “Emek bizim söz bizim” sloganı atarak, çalışma şartlarının iyileştirilmesini istedi. 

Yaklaşık 500 kişilik grup adına açıklama yapan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Laleş Tunç, doktorların özlük haklarıyla ilgili düzenleme yapılacağı iddiasıyla TBMM’ye getirilen yasa tasarısının geri çekildiğini belirterek, “Bizler tasarının yeterli olmadığını, bütüncül olmadığını, tüm sağlık çalışanlarını, tüm hekimleri kapsamadığını belirtirken bu teklif bile bize fazla görülmüş; ne zaman tekrar Meclis’e getirileceği, varsa eksiklerin yasa tasarısına eklenerek neden tamamlanmadığı gibi sorular havada bırakılarak usule aykırı bir şekilde geri çekilmiştir” dedi.

Sağlığın bir ekip işi olduğunu vurgulayan Dr.Tunç, “Ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir.  Sağlıkta özelleştirmeci, hastanelerimizi satan politikalara karşı bu uyarı grevi, Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması içindir. Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm iş kolları için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi, ek göstergelerin 3 bin 600’den 7 bin 200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarından yurt genelinde iş bırakma eylemi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Doktorlar, hekim olma vasıflarını kendi rızaları ile terk ederek kendi mesleklerinin sonunu hazırladılar. Doktorlar o kadar tek tipleşti ki yerlerine bir makine koyulabilir hale geldi. Yakında yapay zeka ve robotları görürsek kimse şaşırmasın, çüreç o tarafa doğru evriliyor. Doktor, para için devlete mecbur hale gelmiş, dünya tarihinde yok böyle bir şey.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!