T24’ten ‘fon’ açıklaması: Teklif ettiler kabul etmedik

featured

T24’ün de aralarında bulunduğu bazı internet gazetelerinin “yabancılar tarafından fonlandığı” haberine T24’ten açıklama geldi. Sitenin kurucusu Doğan Akın, “Evet, yıllar içinde T24’e çok sayıda fon desteği teklif edildi ancak bugüne kadar tek kuruş kabul etmedik” dedi.

Star gazetesi, ABD merkezli düşünce kuruluşu Center for American Progress’ın “Türkiye’nin Değişen Medya Ortamı” raporuna dayanarak “T24, Gazete Duvar, Medyascope ve Bianet gibi internet gazetelerinin yurt dışından fonlandığı”nı iddia etmişti.

Star’ın haberi çok sayıda mecrada haberleştirildi. İddiayla ilgili T24’ten açıklama geldi. Sitenin kurucusu Doğan Akın, “Gazetecilik yaygın bir saldırı karşısındayken fon kullanan mecraları yargılamıyorum” dedi. Ancak T24’ün bugüne kadar tek kuruş fon kabul etmediğini belirtti.

Akın’ın yazısının satır başları şöyle:

“Evet, yıllar içinde T24’e çok sayıda fon desteği teklif edildi. Gazetecilik yaygın bir saldırı karşısındayken fon kullanan mecraları yargılamıyorum, onlar kendi açıklamalarını yaparlar. Ancak biz, gazeteciliğin “finansal” olarak da “ideolojik takıntılardan” da bağımsız olması gerektiğine inandığımız için bugüne kadar T24’e dışardan tek kuruş kabul etmedik…

Varakpârelerin “ABD’de çarpıcı rapor! Türkiye’de fonlanan gazeteler ilk kez açıklandı” başlığını atarak altına T24’ü de yerleştirdikleri “haberler”e gelince…

Sözü edilen rapor (orijinali şurada), “Center For American Progress/CFAD (Amerikan Gelişim Merkezi) adlı kuruluşun haziran ayında “Turkeys Changing Media Landscape / Türkiye’nin Değişen Medya Manzarası” başlığıyla yayımlandı. Raporda T24’ün adı, biri “kaynakça” olmak üzere iki kez geçiyor. Metinde T24’ün adının geçtiği tek yerin çevirisini paylaşıyorum:

“Fon programları daha çok köşe yazarlığı yerine muhabirliğe fon sağlayarak kaynaklarını daha efektif olarak kullanabilir. T24 gibi birçok bağımsız yayın organı, çok fazla yorum üretiyor, çünkü yarı zamanlı köşe yazarı çalıştırmak, tam zamanlı profesyonel muhabirler çalıştırmaya kıyasla daha ucuz ve yasal olarak daha kolay. Türkiye medyasının aslında ihtiyacı olan ise muhabirler. Fonlar özellikle Kürt sorunu üzerine yapılacak tarafsız çalışmaları desteklemeli ve yerel muhabirleri de kullanmalı. Bunun için fon sağlayan kurumlar uygunluk kriterlerini gazetecilerin maaşlarını ödeyebilecek ve STK olmayan medya kuruluşlarını destekleyecek biçimde değiştirmeyi düşünebilir…

Evet, raporda T24’ün geçtiği bölüm aynen böyle. T24’ün adı sadece “bağımsız yayın organları”na örnek olarak geçiriliyor. Ancak raporda “T24’ün yurt dışı kaynaklarla fonlandığı” yolunda bir ifade yok. Olamaz da zaten…”

T24’ten ‘fon’ açıklaması: Teklif ettiler kabul etmedik

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!