Tarım Şurası başladı: Köylü tarlasında işçi olacak!

featured

18 Kasım 2019 Pazartesi günü 3. Tarım ve Orman Şurası toplantıları başladı. Önümüzdeki 5 yıllık tarım politikalarını belirleyecek olan şurada, önceden oluşturulmuş grupların hazırladığı raporlar 3 günde ele alınacak ve tartışılacak. Ayrıca bakanlık, internet sayfasından duyuru yaparak daha geniş bir kesimden görüşler aldı. Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım Tarım Şurası ile tarımda şirketleşmenin yolunun açıldığını yazdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açılışını yaptığı ve açılışta değindiği gibi bu şurada gelecek 5 yılın planlanması yapılacak tarımımızın gelecek 25 yılına ışık tutacak kararlar alınacak.

Tarımdünyası.net yazarı uzman Ali Ekber Yıldırım, şuraya sunulacak raporlardan “Tarımsal Yapı ve Dönüşüm Grubu (1.Grup) Raporu”nu okuduğunu ve “Yazılanlara bakılırsa adı Semerat Holding olmasa da tarıma şirket modeli” getirilmek istendiğini yazdı.

Ali Ekber Yıldırım, söz konusu raporda işletme yapısına yönelik düzenlemeleri şöyle özetliyor:

“…Yeni politikalar bu arayış üzerine kurulmalı, çiftçiyi köylülükten kurtarıp, işletme sahibi yapmalıdır. Ancak arazi sahibi çiftçi aynı zamanda kurulacak olan yapının da ortağı olmalıdır. Bunun için yapıya bağlı ister havza, ister köy temelli, hayvansal üretim ve tarımsal sanayi ile bütünleştirilmiş, ülke çapında belirli sayıda işletmeler (şirketler) oluşturulmalıdır.

“Denetime de açık bu işletmelere, Bakanlık uzmanlarından yönetim, teknik, finans ve proje desteği vermelidir. Ayrıca her işletme 2-3, ülkesel çapta 100 binleri aşan uzman ve milyonları aşan toprak sahibini istihdam edecek, böylece sağlıklı ve kaliteli ürünler ekonomiye kazandırılacaktır.

“Uygulama ile işsizlik açığa çıkar, şehre göç artar, sosyal patlamalar olur fikri doğru değildir. Köylü zaten anlamsızca şehre akın etmektedir. Bu sistemde köylü işletmenin ortağı ve işçisi olacak; risksiz, korkusuz, borçsuz ve güvenceli çalışma hakkı kazanacaktır. Hatta yatırım ağı genişleyerek yatırımcı köye gelecek bir anlamda köy yaşanabilir bir merkez olacaktır.”

Ali Ekber Yıldırım kaygılarını şöyle dile getiriyor:

“Tarım Şurası sonrasında tarımsal yapı ile ilgili önemli değişiklikler olacağı bu metinde net olarak anlatılıyor. Bu raporlar 3 gün ele alınacak ve sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı kapanış oturumu ile Şura kararları açıklanacak. Yazılanlar olduğu gibi kabul edilirse tarımda şirketleşme modeli getirilecek. Çiftçi kendi tarlasında işçi olarak çalışacak. Böyle bir model tarımda çiftçiliği bitirecek, şirketleri tarımın tek sahibi yapacak.”

Yıldırım’a göre yapılması gerekenler, “Küçük çiftçilerin kooperatif çatısı altında güçlerini birleştirerek üretime devam etmesi. Rant ekonomisi yerine üretim ekonomisinin benimsenmesidir.”

YILLAR SONRA TARIM ŞURASI YAPMANIN İLGİNÇ HİKAYESİ

AKP 2002 yılında iktidara geldiğinden iki yıl sonra tarım şurası yapmayı neredeyse yasaklamış ve bu tarımın geleceğini planlayan öneriler sunan bu güzel gelenek unutturulmuştu.

Tam 15 yıl sonra unutulmuş tarım şurasını yeniden toplama kararının hikayesi ise oldukça ilginç:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve kamuoyuna açıklanacak özel bir şirkete hazırlattığı “Tarımda Milli Birlik Projesi” hazırlatmıştı.

Sunumdan bir hafta önce Dünya gazetesi projeyi ele geçirerek bütün detayları ile 17 Nisan 2019’da DÜNYA Gazetesi’nde yayınladı.

Bu haber üzerine sektörün her kesiminden büyük tepkiler geldi. Sektör temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ulaşarak bu projenin ülke tarımına büyük zarar vereceğini anlattı. Erdoğan, 25 Nisan’da yapılacak sunumu iptal etti. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’yi çağırarak sektörün görüşleri alınmadan hazırlanan bu projenin uygulanmayacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden sonra 15 yıldır yapılmayan Tarım Şurası ile sektörün tarıma ilişkin görüşünü alacaklarını açıkladı. Tarım Şurası’nın yapılmasının nedeni bu projeye olan tepkiydi.

Bakanın hazırlattığı adında “milli” olan ama milli olmayan “Tarımda Milli Birlik Projesi” özetle, tarımsal yapının tümüyle değiştirilmesini, Tarım Bakanlığı taşra teşkilatının tümüyle kapatılarak Semerat Holding adında bir holdingin kurulması,Toprak Mahsulleri Ofisi,Et ve Süt Kurumu gibi kurumların bu holdingin iştiraki olması öngörülüyordu. Holding’in ortakları arasında yerli ve yabancı şirket isimleri sayılıyordu. Diğer tarafta, tarımdaki bütün birlikler,kooperatifler kapatılarak yerine Türkiye Milli Kooperatifi kurulacak. Çiftçilerin bu kooperatife üye olmaları zorunlu olacaktı. Çiftçiler üretecek, holding pazarlayacak ve Türkiye tarımı kurtulacaktı.

ÇİFTÇİLERİN ENDİŞESİ SÜRÜYOR

Tarım Şurası çalışmaları başlayınca yine sektördeki en büyük endişe, bu şuranın Tarımda Milli Birlik Projesi’ni uygulama zemini olarak kullanılmasıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Tarım Şurası ile sektörün görüşünü aldık” denilerek proje yeniden gündeme getirilecek endişesi var.

Tarım Şurası başladı: Köylü tarlasında işçi olacak!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 20 Kasım 2019, 04:54

    Tarımda geçmişten Sovyetler birliği ve günümüzden İsrail ve Çin’in örnek alınması ve ona göre bir tarım devriminin hazırlanması buna da köylüyü dahil etmek güzel fikir. Fikir güzel de. Güven gerekir. Bu güveni veremeyecek hükümetimizin de bu konuda zorlama yerine pilot uygulamar ile başarılı ya da başarısız olacağını göstermesi gerek. Bunu da zaten vekaleten sürülen arazilerden başlatmalılar. Babasından kalan arazi ile hala çiftçi görünen o kadar insan var ki!

  2. 19 Kasım 2019, 19:37

    Bizim tarımdan bir halt olmaz. Daha baştan başlamak gerekirse; gerçekten çiftçi olanlar değilde masa başında bakanlıktaki bürokrat yada çalışan memurlar bu işi anlayamaz. Tarım çoktan bitmiş, hal yasasıyla kaznabileceğimiz uç kuruş komisyonculara gitmekte. Hatta öyle bir sistemli komisyoncu karını çiftçiden fazla olarak düşünebiliriz. Birde anadolunun pekçok yerinde topraklar iyice küçülmüştür. Miras bölmedeki engeller nedeniyle bölüşülemeyen arazilerde boş bırakılarak şehre göç teşfik edilmiştir ki şimdi anlamsızca göç edildiğinden bahsedilmektedir. Bu durumda istediğin kadar teşfik ve süpvansiyon uygula bu iş olmaz. İthalata devam. 5_10 yıl içinde artık ekmek bile lüks olabilir. Ya bu tarım bakanlığını kaldıralım, yada işini iyi yapsın. Mirasçıya 5 dönüm sulak alanda yada 10 dönün kıraç alanda hisse sahibi olmayınca bölmek yasak. Ya bana 4 dönüm düşmüşse ne olacak? Sırtıma yorganı alıp göçe devam…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!