The Economist’in kapağındaki 2021 şifreleri mi var?

featured

The Economist dergisinin 2021’in küresel komplolarını kapağına taşıdığı iddiası yalanlandı.

Koronavirüs ortaya çıkmadan önce, 12 Ekim 2019’da The Economist’in kapağını yorumlayarak, bir virüsün tüm Dünya’yı saracağını ve etkisi altına alacağını açıklayan yönetim ve iletişim stratejisti Ertan Özyiğit, The Economist’in 2021 yılı kapağındaki mesajları yorumladığı bir video paylaştı.

The Ekonomist dergisinin kapağını işaret ederek, 2021 yılında dünyayı nelerin beklediğini anlatan Özyiğit, The Economist’in kapağında kripto paraların geleceği hakkında da mesaj verildiğini iddia etti.

21 rakamının önemine ve dinlerdeki yerine değinen Özyiğit, 21’in yeniden doğuşu simgelediğini, dünyayı yöneten üst aklın 2021’de “The Great Reset” adı altında dünyayı yeniden düzenleyeceğini öne sürdü.

Açıklamayı inceleyen Teyit.org, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, kapakta yer alanlar yaşanacak olayları temsil etmediğini, “The World in” serisi 35 yıldır yayınlandığını ve derginin bazı öngörü ve tahminlerinde doğal olarak yanıldığıni belirtti.

İngilizce yayın yapan The Economist dergisinin yıl sonunda yayınladığı “The World in 2021” sayısı, birçok sosyal medya kullanıcısının gündeminde. Televizyon kanallarından YouTube videolarına birçok platformda yayılan kapakta, bir kumar makinesi ile üzerinde 2021’de gerçekleşeceği tahmin edilenlerin simgeleri yer alıyor. 

İnternet dünyasında The Economist dergisinin kapakları ayrı bir yere sahip. Birçok internet kullanıcısı dergiyi takip ederek kapaklarında yer alan sembolleri kendi bakış açısına göre yorumluyor. “The World in 2021” isimli sayı ise haftalık dergiden farklı olarak yıl sonunda dijital ve matbu olarak yayınlanıyor. Yıl sonunda çıkan bu sayı, 35 yıldır yayınlanıyor. Örneğin “The World in 2008” sayısı “2008’de Dünya” anlamına geliyor ve yıl içinde gündem olup tartışma yaratabilecek konular üzerinde duruluyor. 

 
Yani “2021’de Dünya” aslında tam olarak geleceğe göz kırpan tahmin, analiz ve spekülasyonları içeriyor. The Economist’in internet sitesinde bu sayı geleceğe dönük yazı dizilerinden biri olarak tanımlanmış. Dergi içeriğinde de 2021 yılında dünyanın bir şekilde karşılaşacağı muhtemel olaylar hakkında yazılar mevcut. 

Dergi Instagram hesabında kapağı tanıtırken 2020’de yaşanan koronavirüs salgının onların tahminlerini de bozguna uğrattığına dikkat çekmiş ve kumar makinesini kullanarak 2021’de olacaklar için “bahse girmeyin” mesajını vermiş.

 

Gazeteci Ian Burrell, “The World in” isimli serinin editörleriyle 2019 yılında bir söyleşi yapmış. Bu söyleşi konunun anlaşılması bakımından güzel satır araları barındırıyor. Yayının 17 yıldır editörlüğünü yapan Daniel Franklin, kapaklar hakkındaki teorilerin farkında olduklarını, bazı kullanıcıların kendileri hakkında geleceği bildiklerini değil, kontrol ettiklerini de düşündüklerini ifade ediyor.

Franklin bu niyetle hareket ettikten sonra araya herkesin kapaklarda farklı anlamlar bulacağından şüphesinin olmadığını söylüyor. Kaldı ki dergi tahminlerini herhangi bir komplo teorisiyle paralel olarak yürütmüyor. Derginin The Economist Intelligence Unit isimli bir birimi var, tahminler bilimsel metotlarla ve bu verilere dayalı olarak yapılıyor. Dergi yaptığı tahminde Kasım 2020’deki ABD seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden’ın galip geleceğini de duyurmuştu. 

DERGİ HER ŞEYİ TAHMİN EDEMİYOR

Ünlü dizi Simpsonlar’ın üzerine yapışan ve her şeyin dizide önceden tahmin edildiğine dair yanlış yaklaşım benzer şekilde, The Economist için de geçerli. Her ne kadar her şeyi bilen bir kaynak olarak görülse de dergi elbette bazı konu ve olayları öngöremiyor. Zaten 2021 kapağı tam da buna gönderme olarak tasarlanmış. Örneğin Burrell’in söyleşisinde derginin 2020 yılında vegan hareketin ani yükselişi ve Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protestoları ıskaladığı ifade edilmiş. 

Benzer başka bir örnekte ise geçen yıl Covid-19’un pandemiye dönüşmediği sıralarda yayınlanan The World in 2020’nin, salgını neredeyse hiç gündeme almadığı belirtilmiş. 

The Economist’te 18 Kasım 2005 kaleme alınan bir yazıda “The World in” serisini tahmin edemediği olaylar üzerine düşünmenin faydalı olacağı anlatılmış. Örneğin The World in 2019’un kapağında Da Vinci’nin bir tasarımına gönderme yapılarak halihazırda dünyada o yıl yaşanan olaylar üzerine değerlendirmeler yapıldı. Yani o yıl dünyayı etkileyen gerilimler, Avrupa’daki seçimler, uzay yolculuğu ve Brexit gibi tartışmaların gündemde olması beklenirdi.

Derginin Ağustos 2020’deki bir sayısı Türkiye’de de konuşulmuş ve bahsi geçen kapağın Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamayı göstermediği Teyit tarafından ortaya konmuştu.

The Economist’in kapağındaki 2021 şifreleri mi var?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!