Tokat’ta kalker ocağı itirazı… Av. Atal: Buranın korunması milli güvenlik meselesidir

Tokat Erbaa'ya yapılması planlanan "Patlatmalı Kalker Ocağı" projesine tepki gösteren köylüler, valiliğin "ÇED Gerekli değildir" kararına itiraz etti. Mahkeme önünde açıklamalarda bulunan Avukat İsmail Hakkı Atal, "Erbaa'ya, Kelkit Vadisi'ne, Yeşilırmak Havzası'na hiçbir şekilde altın madeni, taş ocağı, kalker ocağı verilemez. Bunlara izin verenler gelecekte vatana ihanetten yargılanır" dedi. 

featured

VERYANSIN TV

Tokat Valiliği, Erbaa İlçesinde Çamdibi Köyü ile Doğanyurt Köyü sınırlarında yer alan Erbaa İkizler Tekstil Orman Ürünleri İnşaat Otomotiv Gıda Madencilik tarafından yapılması planlanan “Patlatmalı Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” projesine ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı vermişti.

Toprağını savunmak için harekete geçen köylüler, Cumhuriyetçi Vatanseverler Hareketi’nden (CVH) Avukat İsmail Hakkı Atal ile birlikte Tokat İdare Mahkemesi’ne giderek ‘ÇED gerekli değildir’ kararına itiraz etti.

‘İŞTE BUNUN İÇİN KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ’

Mahkeme önünde açıklamalarda bulunan Avukat İsmail Hakkı Atal, sözlerine “Erbaa köylüsü toprağına, vatanına sahip çıkıyor. İşte bunun için köylü milletin efendisi” diyerek başladı.

“Tokat İdare Mahkemesi’nde Çamdibi ve Doğanyurt köylerini yok edecek bir taş ocağının ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali davasının duruşmasından çıktık” ifadelerini kullanan Atal, Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısıyla gündeme gelen altın madeninde yaşanan toprak kayması felaketini hatırlattı.

‘BUNLARA İZİN VERENLER GELECEKTE VATANA İHANETTEN YARGILANIR’

Atal, şöyle konuştu:

“Biz yıllardır söylüyoruz, haklı çıkmaktan yorulduk. Artık dünyada iklim krizi çağında gıda kıtlığı, su kıtlığı, seller, afetler, kuraklıklar çağında bizim için en önemli şey tarım topraklarımız ve su kaynaklarımız. Çocuklarımızın geleceği burada yatıyor. İklim krizinde artık Konya’da Çukurova’da tarım yapılamazken, Yeşilırmak havzası ve Kelkit Vadisi Türkiye Cumhuriyeti devletinin teminatı ve sigortasıdır. Buranın korunması milli güvenlik meselesidir. Buraya izin veren valiliğe de sesleniyorum; Erbaa’ya, Kelkit Vadisi’ne, Yeşilırmak Havzası’na hiçbir şekilde altın madeni, taş ocağı, kalker ocağı verilemez. Bunlara izin verenler gelecekte vatana ihanetten yargılanır. İklim krizi çağında artık aç kalma tehdidiyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin teminatı Yeşilırmak Havzası ve Kelkit Vadisi’dir.”

‘NEDEN TEK BİR ŞİRKET KAR ETSİN DİYE, KÖYLÜ ZARAR ETSİN’

Alevi Bektaşi Kültürü Bilim Uzmanı, Erbaa Çevre ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Melike Tepecik ise “Bölgede iki tane aktif taş ocağı var. Bu iki tane ruhsat aktif olarak çalışıyor ve bir tanesi de AKP’li İl Genel Meclis Üyesi Mesut Er’in aile şirketlerinden birisi. Hiçbir usule uymadan çalışıyor. Köylünün taş ocaklarının usulsüzlüğüne dair bir hafızası oluşmuş. Usule uymuyorlar. Dolayısıyla köylü de 3. bir ruhsatı bölgede istemiyor. Buradaki mücadele, ‘Biz memleketimizde taş ocaklarına karşıyız’ mücadelesi değil. Bölgede zaten aktif 2 tane taş ocağı ruhsatı var. Devlete para kazandırdıklarını ve vergi verdiklerini iddia ediyorlar ama bu yollar kamunun malı. Bu yollar 3 ayda bir bozuluyor. Neden tek bir şirket kar edecek diye, köylü zarar etsin?” diye konuştu.

Tokat’ta kalker ocağı itirazı… Av. Atal: Buranın korunması milli güvenlik meselesidir

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Vay arslanlarım benim ya! Yeni tip bir milli mücadele dönemine giriliyor.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!