İstanbul’da tarihi zirve: Konseyin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı

featured

İstanbul’da tarihi zirve sona erdi. Türk Konseyi’nin adı ‘Türk Devletleri Teşkilatı’ olarak değiştirildi.

İstanbul bugün tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) sekizinci zirvesi, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlendi.

Zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülke Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban katıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov da gözlemci üye statüsüyle Konsey’e ilk defa katılan Türkmenistan’ı temsilen zirvede yer aldı.

ERDOĞAN’DAN TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Zirve devam ederken konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız. Ayrıca İslam ve yabancı düşmanlığı gibi çağımızın vebası olan yıkıcı akımlarla mücadelede birlikte hareket etmeliyiz.” dedi.

Siyasi ve toplumsal dayanışmada olduğu gibi iktisadi ve ticari iş birliğini de müşterek adımlarla çeşitlendirmek ve güçlendirmek durumunda olduklarını belirten Erdoğan, toplam ticaret hacminin yaklaşık 21 milyar dolar düzeyinde seyrettiğini, bu rakamın, dünyanın geri kalanıyla olan toplam ticaret hacminin sadece yine yaklaşık yüzde 3’üne tekabül ettiğini anlattı.

“Dilde, fikirde, amelde birlik” anlayışıyla bu rakamın yüzde 10’lara taşınması gerektiğini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin önündeki tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız. Bu maksatla Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi’nin imzalanmasına özellikle önem veriyorum. Ancak, kara, hava ve deniz yollarıyla birbirimize sımsıkı bir şekilde bağlanamazsak, istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Transit geçiş belgelerini artık gündemimizden çıkarmalı, gümrük mevzuat ve uygulamalarımızı uyumlaştırmalı, geçiş ücretlerini rekabetçi bir düzeye çekmeliyiz. Bu doğrultuda, Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması’nı bir an önce imzalamalıyız. Böylelikle, Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridor başta olmak üzere, aramızdaki tüm yolları bu coğrafyanın ana arterleri haline getirebiliriz. Azerbaycan-Nahçıvan bağlantısı da bu anlamda hayati nitelik arz ediyor. Bölgenin transit ve lojistik merkez olma konumundan şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz. Malum, Sayın Binali Yıldırım’ı Aksakallar Konseyi’ne Türkiye’nin Aksakalı olarak atadık. Binali Bey’in, tecrübesi ve birikimiyle ulaştırma başta olmak üzere Konsey’in çalışmalarına her alanda değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Üstlendiği bu önemli görevde kendisine başarılar diliyorum.”

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Zirvenin temasının “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” olduğunu aktaran Erdoğan, çevre kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadele konularında, Türkiye olarak daima hassasiyet gösterdiklerini söyledi.

Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp yürürlüğe koyarak iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum noktasında yeni bir dönemin kapılarını açtıklarına değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dönem başkanlığımız süresince bu küresel meselede çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız. Bu adımlarımızı, bölgemizin dijital çağda çevreye en duyarlı şekilde inkişafı için uzun soluklu bir çabanın ilk adımı olarak nitelendiriyoruz. Önümüzdeki süreçte şehirlerimizi, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanarak ‘akıllı şehirlere’ dönüştürmeliyiz. Akıllı şehir çözümlerinin temelini veri odaklı stratejiler ve bu stratejilerin üretimi ileri düzeyli teknolojiler oluşturacaktır. Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi geliştirerek, bu doğrultuda bir üst aşamaya çıkacak adımı attık. Stratejimizi teşkilatımıza da teşmil ederek, müşterek bir saydam ve katılımcı Yapay Zeka Portalı’nın tesisi için çalışmaya başlayalım istiyoruz. Teşkilat olarak bu konularda ortak politikalar geliştirmeli ve dijital dönüşüme liderlik etmeliyiz. Bu doğrultuda, tüm paydaşlarla birlikte ‘insan odaklı’ ortak stratejik planlar oluşturmalı, dijital dönüşümün yol haritasını belirlemeliyiz. Yeşil büyümeye yönelik ortak projelere birlikte imza atmalıyız. Akıllı şehircilik alanında işgalden azat edilen Zengilan’da başlatılan atılım, Türkistan’ın kalkınması, Ahal’deki yoğun faaliyetler, Budapeşte’deki uygulamalar, Kırgızistan ve Özbekistan’daki çalışmalar takdire şayandır.”

DOĞAL AFETLERLE MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karşı karşıya kalınan bir diğer hakikatin ise küresel ısınmanın da etkisiyle doğal afetlerin sayısının ve yıkıcı sonuçlarının katlanarak artması olduğunu vurgulayarak, “Bu vesileyle, yaz aylarında yaşadığımız büyük yangınların söndürülmesinde bizimle dayanışma gösteren tüm dost ülkelere teşekkür ediyorum. Doğal afetlerle mücadele noktasında da iş birliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Türkiye olarak bu amaçla; arama, kurtarma ve doğal afetler sonrası rehabilitasyon konularında ortak hareket etmek üzere ‘Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizması’ kurulmasını teklif ediyoruz.” diye konuştu.

KKKTC ÇAĞIRISI

Erdoğan ayrıca “Aile resmimizin daha da zenginleşmesi için önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni aramızda görmeyi canıgönülden arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HANGİ KARARLAR ALINDI?

Erdoğan zirve sonrasında da alınan kararları duyurdu. Türk Konseyi’nin ismi ‘Türk Devletleri Teşkilatı’ olarak değiştirildi. Ayrıca toplantıda gelecek 20 yıla ilişkin ‘Vizyon Belgesi’ kabul edildi.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle: 

“Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı’yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz.

Medeniyetin beşiği olan Türkistan coğrafyası yeniden tüm insanlık için bir çekim ve aydınlanma merkezi haline gelecektir.

Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi’ni de kabul ettik.”

ALİYEV’DEN ZENGEZUR AÇIKLAMASI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de “Zengezur koridoru Türk dünyasını birbirine bağlayacak ve bizleri Avrupa’ya bağlayacak” açıklaması yaptı.

AÇILIŞ YAPILDI

Zirve öncesi liderler  açılış töreni için Sultanahmet’teki Türk Konseyi Genel Sekreterliği binasında bir araya gelmişti.

Bir süre binada sohbet eden Erdoğan ve konuk devlet başkanları, açılış töreninde bulundu.

ZİRVENİN ÖNEMİ

Peki isim değişikliği ve yeni ‘Vizyon Belgesi’nin önemi ne? 

Amiral Cem Gürdeniz’in Veryansın Tv’ye yaptığı değerlendirmede  ‘21. yüzyıl sadece Asya ve deniz yüzyılı değil aynı zamanda Türk yüzyılı olacak. Atatürk’ün en büyük hayali gerçekleşiyor. Yaşasın Türk birlikteliği’ ifadelerini kullandı.

Haberin tamamı için tıklayın:  

İstanbul’da tarihi zirve: Konseyin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Dogru bir adim. Sonuna kadar destekliyorum.

  2. 12 Kasım 2021, 11:53

    Yașasın Türk Devletlerinin Birliği…

  3. 12 Kasım 2021, 11:18

    Barının be ABD’nin korkulu rüyası. Şükürle olsun bugüne. Viktör Orhan’ı alnından öpmek gerek. AB Baskılarına rağmen Türk birliğinde terimi aldı.

  4. Can Azerbaycan

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!