Uğur Şahin’den ‘Türkiye’ açıklaması: Her şey yolunda giderse haziranda…

featured

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren, Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, “Türkiye’ye hemen mümkün olduğu kadar çok doz (aşı) vermek istiyoruz, ancak onları önce üretmek zorundayız” dedi. Şahin, “Her şey yolunda giderse haziranda 30 milyona kadar dozu Türkiye sevk etmek istiyoruz” diye konuştu.

Şahin, Almanya’da Yabancı Gazeteciler Cemiyetinin (VAP) çevrim içi düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 salgınına ve şirketin ürettiği aşıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki durum ile ilgili bir soruya cevap veren Şahin, “Türkiye’ye hemen mümkün olduğu kadar çok doz (aşı) vermek istiyoruz, ancak onları önce üretmek zorundayız.” dedi.

Şahin, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile haftalardır görüşmeler yaptıklarını anımsatarak, “Şimdi ilk dozları teslim ettik. Türkiye’ye çok daha fazla göndermeyi konuşuyoruz. Ancak bunun için üretim kapasitemizle uğraşmak lazım. Her şey yolunda giderse haziranda 30 milyona kadar dozu Türkiye sevk etmek istiyoruz. Temmuz ve ağustosta daha fazla doz göndermeyi konuşuyoruz.” dedi.

‘AŞI İÇİN KULLANILAN MADDELER HAYVANSAL DEĞİL’

Sadece Müslüman ülkelerin değil, Yahudilerin de aşının içeriğine ilişkin sorular sorduğunu belirten Şahin, aşı için kullanılan maddelerin hayvansal kaynaklı olmadığını ve bu konuda kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini belirtti.

Şahin, buna ilişkin bilgi isteyen Ortodoks Yahudilere, aşının içeriğine ilişkin bilgilerin de iletildiği bilgisini paylaşarak, “Aşının helal olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Aşının etkinliğine ilişin sorulara da cevap veren Prof. Dr. Şahin, BioNTech aşısının, ikinci dozu olduktan 7 gün sonra maksimum etkiye ulaştığını ifade etti.

Ancak aşının ilk dozu vurulduktan sonraki 12. günün ardından etkisini göstermeye başladığını kaydeden Şahin, ilk dozu olduktan sonraki 1 ila 12 gün virüse karşı korumanın bulunmadığını kaydetti.

‘3. DOZ AŞIYA İHTİYAÇ VAR’

Aşının korumasının zamanla azaldığını, ilk 6 aylık verilere göre aşının 6 ayda etkisinin yüzde 95’den yüzde 91’e düştüğü bilgisini paylaşan Şahin, “8 ay sonra aşı korumasına neden olan antikorların önemli ölçüde düştüğünü görüyoruz. Aşı korumasını yeniden yaklaşık yüzde 100’e geri getirmek için üçüncü doz aşı olmaya ihtiyaç var. Bu üçüncü doz 9 ay sonra veya en geç 12 ay sonra yapılması korumanın yukarıya çıkarılmasına yardımcı olur. Buna da ‘booster’ aşı deniyor. Daha sonra her yıl veya her 18 ayda bir aşı olmaya ihtiyaç duyulacağını varsayıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

‘KALP KASI İLTİHABI HABERİ İLE İLGİLİ BİLGİ İSTEDİK, İNCELİYORUZ’

Şahin, BioNTech aşısının kalp kası iltihabına yol açtığının ortaya çıktığı yönünde İsrail’deki haberi okuduğunu aktararak, konuyla ilgili ayrıntıları talep ettiklerini ve bu haberi inceleyeceklerini belirtti.

“Şimdiye kadar kalp kası iltihabı vakalarının çoğaldığına ilişkin hiçbir emaremiz yok.” diyen Şahin, ABD ve Almanya’dan gelen verilerde olağandışı bir olayı görmediklerini, ancak İsrail’deki söz konusu haberi ciddiye aldıklarını kaydetti.

Şahin, 2021’in başında 1,3 milyar doz aşı üretmeyi hedeflediklerini, ancak kapasiteyi artırdıklarını ve bu hedefi 3 milyar doza çıkardıklarını aktardı.

Avrupa’da haziran ortasında veya sonunda halkın yüzde 50’si ila yüzde 60’nın aşılanacağını, bundan dolayı kısıtlamaların gevşetilmesinin halkın geniş kısmına yönelik olacağını düşündüğünü belirten Şahin, bu döneme kadar aşı olamayanlar da bulunacağından kısıtlamaların gevşetilmesinde ayrımcılık yapılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

‘BİONTECH AŞININ HİNDİSTAN VARYANTINA KARŞI DA ETKİLİ OLACAĞINDAN ÜMİTLİYİM’

Kovid-19’un varyantlarını da araştırdıklarını aktaran Şahin, şimdiye kadar 30’ün üzerinde varyantı laboratuvarda incelediklerini ve aşının hemen hemen hepsine karşı etkili olduğunu gördüklerini ifade etti.

Şahin Hindistan’da ortaya çıkan varyantı da incelemeye aldıklarını belirterek, “Ancak Hindistan varyantında daha önce incelediğimiz ve aşımızın etkisini gösterdiği mutasyonlar var. Burada da ümitliyim” diye konuştu.

Uğur Şahin’den ‘Türkiye’ açıklaması: Her şey yolunda giderse haziranda…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 29 Nisan 2021, 01:48

    Türk bilim insanları niye bu varyantlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmiyor. Benim bildiğim misal grip aşısı dahi yeni gelişen griplere karşı etkili olmadığı söyleniyordu. Grip aşısı hep bir yıl geriden gelen grip mikroplarına karşı etkiliymiş.Çünkü grip mikrobu da her yıl kendini yeniliyormuş. Tıp bilim dünyası tamam bu bulaşla bir şokla karşılaştı ama bu şoku çok önceden atlatması işleri kontrol altına alması gerekiyordu. Aşılama başladı bu sefer varyantlar başladı. Bu Virüs ilk çıktığında doktorlar aynen şunu söylüyordu. “Virüs yerleştiği organizmayı öldürmez yoksa virüs kendi de yaşama alanı bulamaz “deniyordu. Gelinen nokta sadece bizim ülkemizde her gün 300’ün üzerinde hasta hayatını kaybediyor. Bulaşa karşı tek gücümüz aşılanmak ama bu aşı istatistiklerinin de şeffaf tutularak ne kadar koruduğunu kamuoyuyla doğru bir şekilde paylaşmak önemli. En önemlisi de yeni varyantlara karşı ülkeye gelen yabancılara dolaşım kısıtlaması getirmek gerekli. Bazı ülkeler, gelen yabancılara karşı aşıları olsa dahi PCR testi ile yetinmiyor belli bir süre karantinada tutarak dolaşım izni veriyor.Zaten bu virüste her testte tespit edilemiyor ve belirti de vermiyor.

  2. Bir bilim adamı, cümlesinin sonunu “ümit ediyorum” a bağlıyorsa, orada bilim değil, kâr konuşur. Bilim adamı ümit etmez! Gereğini yerine getirir. Birçok varyanta karşı tek bir aşı ile karşılık vermek ve en eski varyanta göre hazırlanmış bu aşıların yeni varyantlara karşı da etkili olacağını iddia etmek hiçbir bilimsel çalışmaya sığmaz. Bunun için nokta atışı bilimsel çalışmaların sunumu yerine, açıklamalar gitgide “inşallahlara, ümit ediyoruzlara” vardırılır.

  3. 28 Nisan 2021, 21:18

    mRNA aşılarından çocuklar, gençler ve fertilite çağındaki herkes uzak durmalı. Bu aşıların uzun vadeli etkileri, DNA zincirine etkileri ve kısırlık yapma konusundaki etkileri tartışmalı. Uğur adlı bu vatandaşın ise tek derdi aşı satmak ve şirketinin değerini arttırmak olan bir kapitalist olduğu artık biliniyor. Melek diye pazarladıkları adamın söylemleri kendisini ele veriyor. Dikkatli olunmalı… diyeceğiz ama kime söyleyeceğiz bunu? Bakanı da, doktoru da vatandaşın bir kısmı da zokayı yutmuş ve kalanları kandırma peşinde!

  4. Her şey yolunda giderse… yani istediğiniz kadar kişiye aşı satıp kâr elde edersek veya DSÖ amcamız tamam bu kadar yeterli yeteri kadar delirttik insanları ve kuzu kuzu tıpış tıpış her dediğimize inanır oldu derse hazirana da kalmaz…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!