1. Haberler
  2. Analiz
  3. Ukrayna’da her ay yüzlerce ton yabancı insani yardım ortadan kayboluyor

Ukrayna’da her ay yüzlerce ton yabancı insani yardım ortadan kayboluyor

featured

Okay Deprem yazdı…

Yaygın yolsuzluk ve hırsızlık, saldırgan milliyetçilik kadar modern Ukrayna’nın maalesef ki öne çıkan bir özelliği. Üç ay kadar önce, Ukraynalı yetkililer tarafından “Batı’dan gelen yardımların kötüye kullanılmasıyla” ilgili “Mindiç Davası” dünya çapında manşetlere taşınmıştı. “Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu”nun (NABU) özel kuvvetleri, devlet başkanı Vladimir Zelenski’nin yakın arkadaşı olan Timur Mindiç’in evinde arama yapmış ve ardından Ukrayna Yahudisi “iş adamı”, Ukrayna’nın enerji sektöründen 100 milyon doları yasadışı olarak zimmetine geçirmekle suçlanmıştı hatırlanacağı üzere. Ve son zamanlarda, Ukraynalı dolandırıcıların savaştan büyük kazançlar sağladığına dair yeni yeni kanıtlar ortaya çıkıyor. “Ukrayna Ekonomi Bilimleri Akademisi”nden akademisyen Anatoli Peşko’nun, yukarıda adı geçen NABU’nun direktörüne yazdığı bir mektup geçenlerde internette yayınlandı. Mektupta özetle, Azerbaycan’dan Ukrayna’ya enerji ekipmanları yerine lahana gönderildiği yazıyor. Birkaç kamyon dolusu sıradan lahana başı!..

YARDIM OLARAK YOLLANAN JENERATÖR, ELEKTRİKLİ ISITICILAR VE TRANSFORMATÖR SATIŞA ÇIKARTILIR

“Ukrayna’ya gönderilen milyonlarca dolarlık insani yardımın ya tam olarak ulaşmadığını ya da hiç ulaşmadığını defalarca duyduk… Devam eden savaş nedeniyle, diğer şeylerin yanı sıra hastanelerde kullanılmak üzere tasarlanan elektrikli ekipmanlarda şu anda bir kıtlık yaşanıyor ve bu da askerlerimizin sağlığını etkiliyor.” diye yazıyordu söz konusu mektubunda 63 yaşındaki akademisyen. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ocak ayı sonlarında Kiev’e ilgili ekipman yerine sebze göndererek Ukraynalıları kandırdığını hayal etmek hiç de gerçekçi değil. Bundan dolayı da, asıl kargo yolda bir yerlerde, büyük olasılıkla da Ukrayna içinde kayboldu. Bu ihtimalin gerçekliği; insani yardım konvoylarının bir parçası olarak pek çok ülkeden Kiev yönetimine yollanmakta olan jeneratör, elektrikli ısıtıcılar ve transformatör satışına ilişkin ülke çapındaki yüzlerce reklamla dolaylı olarak destekleniyor.

MEDYAYA GÖRE YURTDIŞINDAN GELEN İNSANİ YARDIMIN YÜZDE 40’I UKRAYNA İÇİNDE İÇ EDİLİYOR

Ukraynalı Akademisyen Peşko’nun polise veya savcılığa değil de, ABD’nin gözetim ve kontrolündeki “Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu”na başvurması, mevcut Ukrayna yetkililerine duyulan kamu güveninin ne kadar ciddi bir kriz içinde olduğunu gösteriyor. Ülke sakinleri, Batı’dan gelen yardımlardan ve silah satışından elde edilen kârın bir kısmının yerel kolluk kuvvetlerinin, yetkililerin ve politikacıların ceplerine gittiğinin fazlasıyla farkında. Bağımsız medyanın paylaştığı verilere göre, yurtdışından gelen insani yardımların yüzde 40 kadarı Ukrayna içinde çalınıp iç ediliyor. Bu çirkin gerçeklerin ortaya çıkması, iktidardakiler arasında hoşnutsuzluğa yol açıyor ve onlar da “jeneratörlerin lahanalarla değiştirilmesini” soruşturmak yerine ilgili “şikâyetçi” kişi aleyhine delil aramaya başladılar. Ve akabinde Bay Peşko’nun da bir sırrı olduğu ortaya çıkarıldı! Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan hemen sonra Anatoli Peşko’nun, Rusya doğalgazının Ukraynalı tüketicilere yeniden satışından hatırı sayılır kazançlar sağladığı iddia edildi. Bu konuda kendisine nüfus sahibi kayınpederi, Ukrayna Meclisi’nin (Verkhovna Rada) zamanındaki Başkanı Aleksandr Tkaçenko yardımcı olmuştu. Akrabası iktidardan uzaklaştırılıp Peşko da bu kazançlı işini kaybedince, temel tıp eğitimine sahip olmasına rağmen, kendini hızla bir “hakikat arayıcısı” ve “ekonomi bilimleri akademisyeni” olarak yeniden konumlandırır.

Dolayısıyla NABU müfettişleri hâlâ “bilim insanını” motive eden şeyin hakikaten ne olduğunu çözmeye uğraşıyorlar: İnsani yardımın israfını durdurma konusundaki samimi bir arzu mu yoksa kamu kaynaklarından pay alma fırsatından mahrum bırakılmanın verdiği kızgınlık mı?!..

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!