Yargıtay’dan ‘FETÖ Borsası’ infazında karar

Yargıtay, FETÖ Borsası infazı olarak bilinen eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş cinayetine ilişkin 7 sanık hakkında verilen hapis cezalarıyla ilgili temyiz incelemesini tamamladı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, "kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan tetikçi Yener Toğa'nın da arasında bulunduğu 6 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını onadı. Tetikçinin çocukluk arkadaşı olan Barış Yedibela'nın cezasını bozan daire, sanığın tahliyesine karar verdi.

featured

GAMZE ÇINLAR / VERYANSIN TV

‘Mafya-polis-istihbaratçı-siyasetçi’ ortaklığıyla işletilen İzmir’deki FETÖ Borsası’nın kilit isimlerinden olan ve yargılandığı dava kapsamında ev hapsindeyken 30 Mayıs 2019’da polis kılığında konutuna gelen Yener Toğa isimli tetikçi tarafından silahlı saldırı sonucu öldürülen eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş cinayetiyle ilgili Yargıtay’dan karar çıktı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “silahlı suç örgütüne üye olmak” suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılan tetikçi Yener Toğa hakkındaki cezayı onadı.

Cinayete yardım ettikleri iddia edilen 6 sanığın mahkumiyet kararını da onayan daire, tetikçi Yener Toğa’nın çocukluk arkadaşı olan Barış Yedibela hakkındaki hükmü “üzerine atılı suçu işlediğine ilişkin mahkumiyetine yeter kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı” gerekçesiyle bozarak, beraat ile birlikte tahliyesine karar verdi.

Haklarında “tasarlayarak kasten öldürme suçuna yardım etmek” ve “suç işlemek amacıyla kurulu silahlı suç örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından mahkumiyet kararı verilen ve cezaları onanan diğer sanıklar şunlar:

-Hüseyin Hıfzı Ak ve Erdal Kabakum: 19 yıl 6 ay

-Muhammed Yaşar Yılmaz: 13 yıl 6 ay 15 gün

-Mafer Keleş: 17 yıl 10 ay 15 gün

-Hasan Akın: 14 yıl 10 ay 15 gün

Yener Toğa

TETİKÇİNİN AVUKATININ TEMYİZ GEREKÇESİ

Tetikçi Yener Toğa’nın avukatının temyiz başvurusunda, Toğa’nın akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin rapor alınması gerektiği savunuldu.

Kararda, temyiz taleplerine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“İleri sürülen iddia ve savunmaların toplanan delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, vicdani kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eylemin suç işlemek için kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde sanık Yener tarafından diğer sanıkların yardımıyla gerçekleştirildiğinin saptandığı, alınan raporların yeterli ve hüküm kurmaya elverişli olduğu, yargılama sürecindeki işlemlerin usul ve kanuna uygun olarak yapıldığı, suçun kanuni tanımındaki fiili gerçekleştiren sanık Yener’in fail olarak kabulünde isabetsizlik bulunmadığı, sanıklar Erdal Kabakum, Hasan Akın, Hüseyin Hıfzı Ak, Mafer Keleş ve Muhammet Yaşar Yılmaz’ın suçun işlenmesinden önce veya işlenmesi sırasında yardımda bulunarak icrasını kolaylaştırdıkları anlaşıldığından atılı suça yardım eden olarak kabullerinde isabetsizlik bulunmadığı, maktulden sanıklara yönelen haksız söz veya davranış bulunmadığı, takdiri indirimin Mahkemenin takdir yetkisi kapsamında, yasal, yerinde ve yeterli gerekçelerle uygulanmamasına karar verildiğinden anılan temyiz sebeplerinin incelenmesinde hukuka aykırılık bulunmamıştır.”

Mafer Keleş, Serkan Kurtuluş’la birlikte.

AVUKAT SENGER: EYLEMİ BİRKAÇ MAFYA GRUBU ÜZERİNE BIRAKMAYA ÇALIŞIYORLAR

Öte yandan, davada tetikçi Yener Toğa ile bağlantısı tespit edilen ve cinayetin Erzurum ayağında yer aldıkları iddia edilen 6 şüpheliyle ilgili geçen ay takipsizlik kararı verilmişti.

Ahmet Kurtuluş’un avukatı Özgür Senger, verilen takipsizlik kararı ile Yargıtay kararının yakın bir zamana denk gelmesinin “tesadüf” olmadığı görüşünde. Dosyanın üstünün kapatılmaya çalışıldığını iddia eden Senger, “Eylemi sadece birkaç tetikçi ve mafya grubu üzerine bırakmaya çalışıyorlar. Cinayetin arkasındaki örgütle mücadelemiz sürecek” dedi.

SERKAN KURTULUŞ’UN DOSYASI AYRILMIŞTI

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava Haziran 2021’de karara bağlanmıştı. Mahkeme, cinayetin azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanan ve Arjantin’de tutuklu bulunan suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş ile yardımcısı Lider Camgöz’ün dosyalarının ayrılmasına karar vermişti.

FETÖ BORSASI DAVASI NEYDİ?

Eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş, ‘mafya-polis-istihbaratçı-siyasetçi’ ortaklığıyla işletilen FETÖ Borsası çarkına ilişkin en önemli davalardan biri olan İzmir’deki ‘Serkan Kurtuluş suç örgütü’ davasının sanıkları arasında yer alıyordu. İddiaya göre; kamuoyunda ‘Babalar Grubu’ olarak bilinen iş adamlarına yönelik FETÖ operasyonu listesi, dönemin İzmir İstihbarat Şube Müdürü Kudret Dikmen tarafından Ahmet Kurtuluş aracılığıyla çete lideri Serkan Kurtuluş’a sızdırılmış, çete de ‘MİT’e çalışıyoruz, devlet arkamızda’ diyerek listede adı bulunan kişilere ulaşıp tehditle para almıştı.

Ahmet Kurtuluş, elektronik kelepçe ile ev hapsindeyken öldürülmüştü

KONUŞTURULMADI

Ahmet Kurtuluş’un öldürülmeden önce itirafçı olduğu ve önemli bilgileri açıklamaya hazırlandığı belirtiliyordu. Kurtuluş’un, öldürülmeden iki ay önce suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş tarafından ölüm tehdidi aldığı da ortaya çıkmıştı.

Cinayetle ilgili hazırlanan iddianamede Serkan Kurtuluş’un ‘eylemi planlayan ve talimatını veren azmettirici’ olduğu iddia ediliyordu.

Tetikçi ifadesini değiştirdi … Açıkladığı ‘istihbaratçı’ için ‘hayal ürünü’ dedi

‘İSTİHBARATÇI POLİS ARACI’ OLDU İDDİASI

Tetikçi Yener Toğa Emniyet’teki ifadesinde cinayet talimatını aldığı kişilerle bir istihbaratçı polis aracılığıyla iletişime geçtiğini açıklamıştı. Dosyada, bahsedilen kişinin ismi “Ahmet Kardaş/Karadaş” olarak yer almış, Toğa daha sonra mahkemedeki ifadesinde, söz konusu kişi için “hayal ürünüydü” iddiasında bulunmuştu. Ayrıca Emniyet’teki ifadesinde yalan söylediğini öne sürmüştü.

Hem bu kirli yapının, hem de cinayetin kilit ismi olan suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş, firar ettikten sonra Türkiye’nin kırmızı bülten çıkarması sonucu İnterpol tarafından önce Gürcistan’da yakalanmıştı. Bir süre tutuklu kaldıktan sonra salıverilen Kurtuluş, bu süreçte sosyal medyadan  Amerikalı Rahip Andrew Craig Brunson ve düşürülen Rus uçağı ile ilgili çeşitli iddialarda bulunmuştu.

Serkan Kurtuluş Arjantin’de yakalanmıştı

Birkaç ülke dolaşan Serkan Kurtuluş son olarak Haziran 2020’de İnterpol tarafından, yardımcısı Lider Camgöz’le birlikte Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yakalanmıştı. Serkan Kurtuluş ve Lider Camgöz, hâlâ Arjantin’de cezaevinde.

 

thumbnail
İlişkili Haber

FETÖ Borsası infazında karar çıktı

Veryansın Tv ‘kumpas geliyor’ diye uyarmıştı… Çete lideri ABD basınında

Ahmet Kurtuluş cinayetinde ek iddianame… O polisin ismi dosyada

Tetikçi anlattı: Barut izi kalmasın diye elime işedim

Yargıtay’dan ‘FETÖ Borsası’ infazında karar

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!