‘Yerli bakteri’lerimiz ödül getirdi!

featured

Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesinde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Aziz Şatana, hazırladığı projeyle İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisi ve Newton Fonu tarafından ödül ve bursa layık görüldü.

Projenin adı: Topraktan Rizobakterilerin İzole Edilmesi ve Şeker Pancarı Üretiminde Kullanılması Projesi. Projenin yürütücüsü ise, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aziz Şatana.

Ekip, projenin sloganını, “Bakteriler çalışacak, Türk tarımı kazanacak” olarak belirledi.

İNGİLİZ KRALİYET MÜHENDİSLİK AKADEMİSİNDEN ÖDÜL

İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisine Türkiye’nin da aralarında bulunduğu 10 ülkenin partner olduğunu söyleyen Şatana, 5 bin 600 proje arasından 15’inin TÜBİTAK tarafından İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisine gönderildiğini anlattı.

Araştırmalarının bakteri biyoteknolojisine dayandığını anlatan Şatana, şeker pancarı kökünden bakteri izole ettiklerini belirtti.

Proje sonunda bakteriyel gübre elde edeceklerini vurgulayan Şatana, “Bizim 1512 TÜBİTAK projemiz var. 2 ay önce TÜBİTAK bizimle iletişime geçti. Projemizin İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisiyle beraber değerlendirileceği sonunda da bir burs ve ödül verileceği bize bildirildi. Biz de TÜBİTAK’a bildirdik. Önce TÜBİTAK’tan bir elemeden geçti. Daha sonra İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisi bize bu ödülü verdi” dedi.

‘MİLLİ EKONOMİYE KATKIMIZ OLACAK’

Kimyasal gübre kullanımını yarıya indiren projenin çevre dostu olduğunu belirten Şatana, şunları söyledi:

“Bu bakteriler sadece gübre yapımı için gerekli değil, bunun dışında probiyotikler gibi pek çok alanda kullanabileceğimiz bakteriler. Bizim bakterilerimiz bu topraklardan elde ediliyor. Yerli bakteriler. Bu bakterilerin adaptasyon seviyeleri çok yüksek. Dolayısıyla bizim ekolojimizde rahatlıkla kullanabileceğimiz bakteriler.”

Bakterilerden gübre, ilaç, enzim ve biyolojik arıtmalarda kullanılan parçalayıcılar elde edeceklerini söyleyen Şatana, Böylece dışarıdan ithal edilecek gübre hammaddesi gibi bazı girdilerin önünün kesilebileceğini anlattı.

Şantana, “Bu sayede milli ekonomiye de bir katkımız olacak. İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisi girişimci ve inovasyon yapan projelere büyük destek veriyor. Bunun güzel sonuçları olacağına inanıyoruz” dedi.

İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisince 18 Ocak-1 Şubat arasında Londra’ya davet edilen Şatana, ödül alıp “İnovasyonda Liderler” konulu burslu eğitim görecek.

‘Yerli bakteri’lerimiz ödül getirdi!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!