Yunan işgalini ‘savaş nedeni’ sayan Meclis kararını kaldırmak isteyen Bülent Arınç’ı unutmadık

featured

VERYANSIN TV

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkaracaklarını açıkladı. 

Yunanistan’ın İyon Denizi ile ilgili tasarısı ‘Ege denizinde 12 deniz mili’ tartışmalarını gündeme getirdi. Yunan hükümeti sık sık Ege Denizinde de benzer değişiklik yapacağını dillendiriyor.

Yunanistan’ın 1982 tarihli BM Deniz Hukuku sözleşmesine dayanarak bunu yapmak istese de Türkiye bu sözleşmenin tarafı değil.

Kaldı ki sözleşmenin 3.maddesi her durumda karasuları genişliği 12 mil ilan edilir demiyor. Sadece 12 mile kadar ilan edilebilir hükmünü öngörüyor. Yani 12 mil kuralı tüm alan için kesin kural değil. Buna rağmen Yunanistan’ın Türkiye’yi Ege’de yok sayma planlarını sürekli hortlatmasına Türkiye zamanında çok net tavır koymuştu.

Yunanistan bugün olduğu gibi 1995 yılında da bu konuda bir yasa çıkarmak istemişti. Türkiye o zaman TBMM’den ortak bir karar çıkartarak Yunan karasularını 12 mile çıkarılması durumunda bunu bir savaş nedeni sayacağını tüm dünyaya ilan etti.

BÜLENT ARINÇ KALDIRMAK İSTEDİ

Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkartmasını önlemek için 1995’te Meclis’in aldığı ‘casus belli’ kararı 2005 yılında dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından tartışmaya açılmıştı.

 Arınç, Atina ile ilişkilere engel olduğu için bu kararın kaldırılması gerektiğini savunmuştu.

Yunanistan ile ilgili sıcak mesajlar veren Arınç şunları söylemişti:
“Benim anladığım casus belli (savaş nedeni) kararı, Yunan Parlamentosu’nda rahatsızlık oluşturmuş görünüyor. Biliyorsunuz, 1995’te bir Meclis kararı vardı. Bu yüzden dostluk ortamı kurulamadı. Ben baktırdım, bu bir karar bile değil. Biri, ‘Oylatalım’ demiş, Kamer Genç oylatmamış bile. Buna bir bakmak lazım. İlişkilerin gelişmesinde engel olduğu anlaşılıyor.”

Basın mensuplarının Türkiye’nin ‘casus belli’yi, 1970’lerden beri uyguladığını hatırlatması üzerine Arınç, ‘Tarihi deşersek bunun sonu gelmez. Şimdi başka bir devreye girdik’ diyerek şöyle devam etti:

‘Türkiye ile Yunanistan arasında Ege sorunlarının çözümünü sağlamak için istişari görüşmeler devam ediyor ve iyi gidiyor. Artık bu devirde bu kararı da ortadan kaldırmak lazım.’

CENGİZ ÖZAKINCI GÜNDEME GETİRDİ

Bülent Arınç’ın Türkiye’yi günümüz gerçekleri karşısında zora sokacak hamlelerini 15 yıl sonra tarihçi Cengiz Özakıncı gündeme getirdi.

Sosyal medya hesabından döneme ait gazete kupürlerini paylaşan Özakıncı, şunları söyledi:

“08.04.2005- BÜLENT ARINÇ, tam da 18 adanın Yunanistan tarafından işgal edildiği günlerde, Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkartmasını SAVAŞ NEDENİ olarak ilan eden 1995 tarihli TBMM kararının KALDIRILMASINI istedi. Unutmadık.”

KARARIN TARİHİ

Ege’de, Yunan karasularının 12 mile çıkmasının Türkiye tarafından savaş nedeni, diplomasi diline göre casus belli, sayılacağını ilk kez Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil açıklamıştı. 8 Haziran 1995’te, TBMM Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkarmasını önlemek için bir karar aldı. Tarihi oturumu Başkanvekili Kamer Genç yönetti. Genç, TBMM’deki siyasi partilerin grup başkanvekillerinin ortak hazırladığı bildiriyi okuyunca, Meclis’te alkış koptu ve oylama bile yapılmadan karar kabul edilmiş oldu. Kararda, Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkartması halinde, Ege’nin yüzde 72’sinin Yunan karasuyu olacağı, bunun Türkiye’nin çıkarlarına aykırı olduğu bildirildi ve hükümete askeri tedbir alma dahil, her türlü yetki verildi.Karar oylanmamış olsa bile Türkiye’nin Ege politikasının temelini oluşturdu

Yunan işgalini ‘savaş nedeni’ sayan Meclis kararını kaldırmak isteyen Bülent Arınç’ı unutmadık

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Bence bizim bir derse ihtiyacimiz var. Arinc denen adami Cumhurbaskani danismani yaptigina göre kafalar ayni demektir.

  2. Yunanistanin bir derse ihtiyacı var 30 40 yılda bir güncelleme şart

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!