Dün gece kabul edildi… Kıdem tazminatına darbenin ilk adımı!

featured

Kıdem tazminatına darbe girişiminin ilk adımı komisyondan geçti. Sendikaların tepki gösterdiği “istihdam teşvikine ilişkin kanun teklifi”, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklifle, esnek çalışma adı altında 25 yaş altı, 50 yaş üstü çalışanlar kıdem tazminatı hakkını kaybedecek ve emeklilik süreleri uzayacak.

“Esnek çalışma” adı altında 25 yaş altı ve 49 yaş üstü çalışanların kıdem tazminatı hakkını ve iş güvencesini ortadan kaldıracak olan “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gece yarısı kabul edildi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TBMM’ye sunulan torba yasa teklifiyle ilgili “Pakette 25 yaş altına esnek çalışma var. Bu, kıdem tazminatı hakkının tırpanlanması demek. Bunun dışında ne var? Emeklilik hakkının sınırlandırılması var, kayıt dışı istihdama göz yumulması var” uyarısında bulunmuştu. 

Türk-İş hükümetin paketini topa tuttu: Kıdem tazminatına tırpan, emeklilik hakkına sınırlama var!

AKP’nin hazırladığı 25 yaş altı, 50 yaş üstü vatandaşların esnek çalışmasına yol açacak düzenlemenin maddeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP’li milletvekillerin oylarıyla kabul edildi. AKP Milletvekili Cemal Öztürk, düzenleme yasalaştığında halen düzenli çalışan yaklaşık 1 milyon gencin kısa çalışma sistemine geçmesini beklediklerini söyledi. Kısa çalışmaya geçen gençlerin maaşları düşecek, işten atılmaları kolaylaşacak, kıdem ve ihbar tazminatı hakları kaybolacak. Gençler ve 50 yaş üstü işçiler, devlet eliyle işverenlere adeta ‘köle işçi’ gibi sunulacak.

Komisyonda konuşan AKP Milletvekili Cemal Öztürk, 25 yaş altında 3 milyon 449 bin 393 gencin kayıtlı, 1 milyon 754 bin gencin ise kayıt dışı çalıştığını bildirdi. Öztürk, düzenlemenin yasalaşması halinde bu 3.5 milyon gençten yüzde 25’nin (862 bin kişi) kısa çalışma modeline geçmesini beklediklerini söyledi. Öztürk kayıtsız çalışanların ise yarısının (877 bin kişi) kısa çalışmayla kayıt altına gireceğini belirtti.

Öztürk’ün bu açıklaması, halen düzenli bir işte tam zamanlı olarak çalışıp tam maaş alan en az 862 bin gencin kısa çalışma modeline geçeceği, dolayısıyla bu gençlerin maaşının düşeceği ve kıdem haklarını kaybedeceği anlamına geliyor. Kayıtsız çalışan 877 bin kişinin de kısa çalışmaya geçeceği dikkate alındığında, toplam 1 milyon 739 bin genç adeta köle işçi statüsünde çalışma riskiyle karşı karşıya kalabilecek.

PATRON BASKISIYLA KISA ÇALIŞMAYA

Sendikacılar, kayıtlı çalışanlar için açıklanan 862 bin rakamının iyimser olduğunu, halen kayıtlı çalışan 1 milyondan daha fazla kişinin patronların baskısıyla kısa çalışmaya geçmek zorunda kalabileceğini söylediler. Yasa çıktıktan sonra işverenlerin bu kesimi tam zamanlı ve iş güvenceli çalıştırmak istemeyeceğini belirten sendikacılar, köle düzeniyle çalıştırılacak genç işçi sayısın çok daha yukarılara çıkabileceği uyarısında bulundular.

Komisyonda kabul edilen maddelere göre, işverenler 25 yaş altı 50 yaş üstü insanları belirli süreli sözleşme şartına takılmadan esnek çalışma modelleriyle çalıştırabilecek. Üstelik bu sayede işverenlerin devlete ödemesi gereken prim yükü azalacak, maaş yükü düşecek. Esnek çalışma modeline geçecek işçilerin ise maaşları düşüp, primleri eksileceği için emekli olma süreleri uzayacak, işten atılmaları kolaylayacak. Bu işçiler işten atıldıklarında ise kıdem ve ihbar tazminatı alamayacaklar, mahkemelere işe dönüş davası açamayacaklar.

UYGULAMA GENİŞLEYECEK, 25-49 ARASINI DA KAPSAYACAK

Kanun teklifinin 28. maddesinde, 25 yaşını doldurmamış ve 50 ve daha yukarı yaşlardaki işçilerin, işverenler tarafından belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılmasına imkân tanınmaktadır. Bu düzenlemenin hukuki sonucu, bu şekilde çalıştırılan işçilerin, belirli süreli iş sözleşmelerinin süre sonunda kendiliğinden sona ermesi durumunda, kıdem ve ihbar tazminatı alamamaları, iş güvencelerinin olmaması ve işe iade davası açma haklarının bulunmamasıdır.

Bu kanun teklifinde 25 yaşını doldurmamış ve 50 ve daha yukarı yaşlardaki işçiler için getirilmesi öngörülen bu düzenlemenin engellenememesi durumunda, bu uygulama, kısa bir süre sonra 25-49 yaş grubundaki işçileri de kapsayacak biçimde genişletilecektir. Bu durumda Türkiye’de kıdem tazminatı alabilecek işçi sayısı parmakla gösterilecektir.

‘ÜÇ KİŞİDEN BİRİ SİGORTASIZ VE GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRILIYOR’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TBMM’ye sunulan torba yasa teklifine ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, “Baktığımız zaman pakette 25 yaş altına esnek çalışma var. Bu, kıdem tazminatı hakkının tırpanlanması demek. Bunun dışında ne var, emeklilik hakkının sınırlandırılması var. Başka ne var, kayıt dışı istihdama göz yumulması var. Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 34 düzeyinde. Yani her üç kişiden biri sigortasız ve güvencesiz çalıştırılıyor. Paketle kayıt dışı işçi çalıştıran işverene adeta af var” demişti.

AKP’YE YAKIN SENDİKA DA UYARDI

AKP’nin “istihdam paketi”ne ilgi AKP’ye yakın sendikadan da itiraz gelmişti. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, belirli süreli sözleşmeyle çalışan işçilerin, kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamadıkları gibi iş güvencesi hükümlerinden de yararlanamadıklarını söyledi.

Arslan, konfederasyonun, yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak “İstihdam teşvikine ilişkin kanun teklifi” ile ilgili görüşlerinin yer aldığı mektubu, Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’a sundu.

Dün gece kabul edildi… Kıdem tazminatına darbenin ilk adımı!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Anap çalışanları 65 yaşında emekli olmayı kanunlaştırdı kendini bitirdi.yaşar okuyana herkes lanet ediyor.şimdide akp kıdem tazminatını fona devretme ve esnek çalışma diye kabul edilemez payron yasasını çıkarıyor kendini bitirecek .ilk seçimde sandığa gömülecek bu parti .göreceksiniz.

  2. 24 Ekim 2020, 09:49

    “Herkes bir Kıdem Tazminatı olsun ister ama öyle herkesin alabileceği şeyler değil”

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!