Nejat Eslen anlattı: İşte Kafkasya’daki aktörlerin ‘Karabağ’ pozisyonları

featured

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Azerbaycan-Ermenistan arasında cephe hattında devam eden çatışmaları Veryansın TV’ye değerlendirdi. Kafkasya’da aktörlerin Karabağ politikalarını anlatan Eslen, savaşın ne zaman biteceği konusunda da Rusya’nın ‘Paşinyan’ politikasına işaret etti.

VERYANSIN TV

Azerbaycan ile Ermenistan arasında cephe hattı 10’uncu gününde de hareketli.

Sahayı yakından takip eden emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, çatışmada Azerbaycan’ın zamanlamasını, bölgedeki aktörlerinin konumlarını ve Azerbaycan’ın sahada nasıl ilerlemesi gerektiğini Veryansın TV’ye anlattı.

İşte Eslen’in açıklamaları:

AZERBAYCAN’IN ZAMANLAMASI

“Bir savaştan önce siyasetin ve diplomasinin en önemli görevi savaş için uygun ortamı oluşturmaktır.

Azerbaycan’ın Karabağ ve Ermenilerin işgal ettiği bölgeleri kurtarmak için başlattığı bu savaşın(bu bir savaştır) zamanlaması çok başarılıdır. Azerileri bu yüzden tebrik etmek gerekiyor. Azerbaycan askeri diplomasisi savaş için en uygun zamanı bulmuştur.

Azerbaycan Türkleri 30 sene sabretti ve güçlendi. Ermenistan ordusuna kıyasla ordularını güçlendirdiler ve modernize ettiler. Uluslararası ortamın en uygun olduğu zamanda da bu savaşı başlattılar. Ermenistan’ın saldırısını da fırsat olarak kullandılar.

GÜNEY KAFKASYA’NIN ÖNEMİ

Güney Kafkasya jeopolitik açıdan çok önemli bir bölge. Jeopolitik açıdan Azerbaycan Türkiye’nin Orta Asya’ya, Avrasya’ya açılış kapısıdır. Azerbaycan aynı zamanda Türkiye’yi beseleyen doğalgaz ve petrol boru hatlarının çıkış noktasıdır. Ayrıca Çin’in Kuşak Yol projesi içerisinde orta kuşak kapsamında yeni yaptığı demiryolu hattı da önemlidir. Orta kuşak, Çin’i Anadolu üzerinden Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya, Ortadoğu üzerinden de Akdeniz’e bağlar. Bütün bu nedenlerle güney Kafkasya; Azerbaycan, Türkiye, Çin, Rusya açısından bölgesel, küresel ve jeopolitik öneme sahiptir.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GERGİNLİĞİNDE AKTÖRLERİN KONUMU

Tabii Türkiye kendisi savaşa müdahil olmadığı halde açık seçik Azerbaycan’a destek vermektedir.

İkinci önemli aktör ise Rusya’dır. Bölgedeki denklem açısından güney Kafkasya Rusya için çok önemlidir. Gürcistan’ın NATO’ya dahil edilmesi gündeme geldiği zaman 2008 yılında Rusya askeri gücüyle bölgeye müdahale etmiştir. Hem Güney Kafkasya Rusya için önemlidir hem de Rusya Güney Kafkasya için önemlidir.

Ermenistan’da Soros destekli renkli devrimlerle gelen Batı yanlısı Paşinyan’ın iktidarda bulunması Azerbaycan için fırsat oluşturmuştur ve Azerbaycan’ın kaybettiği toprakları geri almasına Rusya’nın yeşil ışık yakmasına neden olmuştur.

Bu kapsamda Rusya; asker bulundurduğu, jeopolitik açıdan önemli olan Ermenistan’ın yavaş yavaş Atlantik yapısına kaymasına izin vermedi. Rusya’nın buna tahammülü yoktu.

İRAN BÖLGEYE MÜDAHALE EDER Mİ?

İran bölgeye komşu. Ermensitan’ı desteklediği belirtilen İran’ın savaşa müdahalesi olabilirdi. Ancak var olan desteğini kesmek zorunda kaldı. Zira Azerbaycan’ın haklı bir savaş verdiğini bilen İran, Azerbaycan Türklerinin kaybettiği toprakları geri alma konusundaki kararlılığını gördü. Ayrıca İran’da 25-30 milyon Azeri Türkü yaşamaktadır. Tahran bundan dolayı da Azerbaycan’daki savaşı dikkatle izlemektedir.

Dolayısıyla İran ve Rusya’nın bölgeye şu aşamada müdahale edebilmesine imkan vermiyorum.

RUSYA, FRANSA VE ABD’NİN POLİTİKASI DEĞİŞİR Mİ?

Geriye Fransa ve Amerika gibi ülkeler kalıyor. Fransa’nın bölgeye çok uzak olması cepheye müdahale edebilmesinin ihtimalini azaltıyor. ABD ise seçim havasına girmiştir. Güney Kafkasya ABD için çok önemli olsa da ülkedeki seçim mücadelesi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüse yakalanması gündemlerinin farklı olduğunu gösteriyor.

Ancak bu anlattıklarım; Rusya, Fransa ve ABD’nin uzun süre bu tavırla hareket edeceği anlamına gelmez.

Çünkü Rusya üzerinde de baskılar vardır. ABD, Rusya ekonomisi üzerinde baskı kurmaktadır. Romanya ve Bulgaristan ve Baltık üzerinden Rusya’yı çevrelemekte, Beyaz Rusya’yı karıştırmakta ve yeni bir çevreleme hattı oluşturmaktadır.  Çevreleme hattını Rusya’ya doğru yakınlaştırmaktadır. Yani Rusya’nın da kendi sorunları vardır. Rusya da Türkiye gibi çok cephede mücadele etmektedir Atlantik yapısına karşı. Baskı altında olan Rusya da bu toleransı çok fazla uzatmayabilir. Putin’in bu savaşta amacı Paşinyan’ın istifasını sağlamak ve Ermenistan’ı tekrar Rusya’nın yörüngesine oturtmaktir.

‘BU SAVAŞ PAŞİNYAN GİDENE KADAR DEVAM EDEBİLİR’

O halde Paşinyan gidinceye kadar Putin bu savaşa tolerans gosterebilir. Rusya Atlantikçi Pşinyan’a tahammül edemez. Mutlaka devirmek ister. Gerekirse bunun için savaşır. Ancak Azerbayccan ordusu Paşinyan’ın devrilmesine neden olacaksa o zaman bunun önünü açar. Dolayısıyla bu savaş Paşinyan devrilinceye kadar devam edebilir. 

Bu savaşın Azerbaycan açısından önemi işgal edilen toprakları kurtarmaktır. Bu savaşın Rusya için önemi ise Atlantikçi Paşinyan’ı devirmektir. 

Fransa ve ABD’deki Ermeni diasporası Fransa ve ABD yönetimleri üzerinde zaman içerisinde baskı yapabilirler. Fransa’da ve ABD’de seçim var. Bundan dolayı diaspora zaman içerisinde etkili olabilir

‘AZERBAYCAN HIZLANMALI’

Dolayısıyla Azerbaycan uyguladığı planı hızlandırmalıdır.

Kuzeyden ve güneyden hızlandırılacak harekatla, gerekirse helikopterle Laçin bölgesinde havadan da indirme yaparak, kuzeyden ve güneyden taaruz eden güçlerin birleşmesi ve Karabağ ‘ı Ermenistan’a bağlayan yolların bir an önce kesilmesi gerekmektedir.”

 

 

 

 

Nejat Eslen anlattı: İşte Kafkasya’daki aktörlerin ‘Karabağ’ pozisyonları

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 6 Ekim 2020, 14:58

    Çare ‘koy tabağa-ye anında misali Astana! Gayrısı Amerika ve İsrail’in işine yarayacaktır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!