Türk Donanmasının geleceği ve Türkiye’de deniz havacılığı

featured

Siberba yazdı…

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DzKK) özellikle rahmetli Özden Örnek amiralin kuvvet komutanlığı yaptığı dönemde yerlileşme ve millileşmeye çok büyük önem vermiş ve Türk savunma sanayiinin 21. yüzyılda yaşadığı sıçramanın temelinin oluşturulmasında büyük rol oynamıştır.  

MİLGEM projesi kapsamında üretilen Ada Sınıfı Korvetler bu noktada sıradan bir savaş gemisi projesi olmanın çok ötesine geçmektedir. Radar görünürlüğü olabildiğince düşürülmüş olup METEKSAN üretimi YAKAMOS 2020 Karinaya Monteli Sonar Sistemi’nden ASELSAN’ın lisans altı üretimi olan Smart-S Mk2 radarına ve Advent Savaş Yönetim Sistemine kadar birçok yazılım ve sistem ile geminin yerlilik oranı %70’ kadar çıkmıştır. Bu durum dışa bağımlılığın çok ötesinde, Türk savunma sanayii ekosisteminin çağ atlamasını sağlamıştır. 

Öyle ki bugün TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri gibi yüksek tonajlı bir gemi üretebiliyor olmamızı, TF-2000’in en önemli bileşenlerinden olan ÇAFRAD radarını yapabiliyor olmamızı ve hatta ÇAFRAD’da kullanılan GaN teknolojili T/R modüllere kadar birçok kritik parçayı yerli olarak üretebiliyor olmamızı gelişen savunma sanayii ekosistemimize borçluyuz. 

Türk savunma sanayiinin tekrar kuruluşu çok daha geçmişe dayanmasına rağmen MİLGEM gibi büyük çaplı bir projeyi başlatan ve bu projede bu kadar yüksek bir yerlilik oranının yakalanmasını sağlayan Deniz Kuvvetleri’nin geleceği, maddi sıkıntılar dışında geçmişinden daha parlak görünüyor. (Bkz; Mavi Vatan’ın en büyük savunucusu TCG Bayraktar’ın içi ilk kez görüntülendi)

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Envanterine Girecek Olan Sistemler ve Modernizasyonlar:

  • Reis Sınıfı Denizaltılar 
  • İ Sınıfı Fırkateynler 
  • TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyerleri 
  • TCG Anadolu ve TCG Trakya 
  • TCG Ufuk 
  • DİMDEG 
  • Türk Tipi Hücumbot 
  • MİLDEN
  • İnsansız Deniz Araçları
  • Uçak Gemisi (!) 
  • Preveze Sınıfı Yarı Ömür Modernizasyonu 
  • Barbaros Sınıfı Yarı Ömür Modernizasyonu 

Reis Sınıfı Denizaltılar

Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında Almanya’nın Type-214 sınıfı denizaltılarının Türkiye’de ve yüksek yerlilik oranı üretilen varyantlarıdır. Reis Sınıfı Denizaltıların (Type-214TN) ilki olan TCG Piri Reis’in 2022 tarihinde envantere girmesi planlanıyor.

6 Adet havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltının envantere girişinin ise 2027 yılında tamamlanması planlanıyor.

İstif Sınıfı Fırkateyn

MİLGEM projesi kapsamında üretilen Ada Sınıfı Korvetlerin üstün denizaltı savunma harbi kabiliyetlerini geliştirip üzerine hava savunma harbi kabiliyetlerinin de ekleneceği yerli genel maksat fırkateyni projesidir.

TF-2000 Hava Savunma Harbi Destroyeri

3 tarafı denizlerle çevrili olan ana vatanımızın savunmasının mavi vatanda başlamasını sağlayacak olan en önemli projelerden biridir. TF-2000 bünyesinde ÇAFRAD gibi gelişmiş bir AESA radarını bulundurmasının yanında Siper, GUMS vb. hava savunma sistemler için üretilecek olan füzelerin donanma versiyonu ve G-40/60 gibi hava savunma füzelerini kullanma kabiliyetine sahip olacak.

Bünyesindeki diğer üstün sensör ve aviyonikleri, yazılımı ve füzeleri ile su üstü savunma harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harbi ve elektronik harp gerçekleştirebilecek. 

TCG Anadolu ve TCG Trakya

Ülkemizin amiral gemisi olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu ve TCG Anadolu’nun akıbeti belirsiz olan ikiz kardeşi TCG Trakya, üstün amfibi kabiliyetleri ön plana çıkmakta. Bünyesinde bir amfibi taburunu ve birçok hava aracını barındırabilecek olan LHD’ler STOVL olarak kullanmayı planladığımız dikey iniş kalkışlı F-35B’lerin yerine ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olacak olan MİUS’u ve Bayraktar TB3’ü taşıyabilecek. 

TCG Ufuk

Türkiye’nin ilk eğitim ve istihbarat gemisi olacak olan TCG Ufuk’ta sona yaklaşıldı. Sinayal istihbaratı, elektronik harp vb. Kabiliyetleri ile ön plana çıkacak olan TCG Ufuk bu yıl sonuna kadar envantere dahil olacak. 

Resmi bir açıklama olmamasına rağmen sahip olacağı tahmin edilen elektronik harp kabiliyetleri sayesinde donanmamızın en öenemli gemilerinden biri olacak.

DİMDEG

Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG), Sefine tersanesi tarafından inşa edilmektedir. Donanmamızın yüzer unsurlarının sahil desteği olmaksızın hemen her çeşit ihtiyacını karşılayabilecek. DİMDEG harp ortamındaki en önemli destek unsurlarımızın başında gelecek.

Türk Tipi Hücumbot

Sahip olacağı yüksek hızı, görünmezlik kabiliyetleri ve korvetlere yakın silah yükü ile Türk Tipi Hücumbotlar özellikle Adalar Denizi gibi adaların yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere tüm mavi vatanda büyük bir caydırıcılık unsuru olacaktır.

MİLDEN

Milli Denizaltı (MİLDEN) Projesi ile Türkiye tamamen özgün olarak bir denizaltı geliştirmeyi ve envantere almayı planlamaktadır. 2030’lu yılların ortalarında ve sonlarında hizmete girecek olan MİLDEN’ler havadan bağımsız tahrik sistemine veya daha gelişmiş bir teknolojiye sahip olacak.

Proje takvimi çok uzak olduğu için proje hakkında pek veri mevcut olmasa da Gezgin Seyir Füzesi gibi caydırıcı silahlarımızı kullanma kabiliyetine sahip olacaktır.

İnsansız Deniz Araçları

Sefine ve ASELSAN ortak üretimi RD-09 ile METEKSAN ve Ares ortak üretimi ULAQ başta olamk üzere birçok insansız deniz aracı projemiz mevcut. Otonom Sualtı/Suüstü Aracı (OS/SA) kapsamında birçok yerli insansız deniz aracı ve insansız denizaltı projesini yakın bir gelecekte görmemiz muhtemel.

İnsansız hava araçlarına yakaladığımız başarının bir benzerini insansız deniz platformlarında da yakalayacağız gibi duruyor.

Uçak Gemisi (!)

Henüz resmi olarak başlatılmış bir proje olmamasına rağmen Cumhurbaşkanı tarafından gerekliliği defalarca kez dillendirilmiş olan uçak gemisinin ülkemizin geleceğinde olduğu aşikar.

Ancak konu uçak gemisi olunca bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Mesela uçak gemisi teknolojik olarak TCG Anadolu gibi bir LHD’den çok daha yüksek teknolojiler içeriyor. Uçağın kaldırılma şeklinden kullanılacak uçaklara kadar her şey çok ciddi sıkıntılar içeren konular olmasına rağmen halkımız için kolayca halledilebilecek basit detaylar olarak görünüyor.

Mesela herkes potansiyel uçak gemimizde katapult teknolojisi kullanacağımız düşünülse de ABD yüzünden olay Altay AMT projesine dönüşebilir. Katapult kolay bir teknoloji olmamakla birlikte ABD için olağanüstü miktarlardaki bütçelere ve zamana mal olmuştur. 

Söz konusu uçak gemisinde CATOBAR kullanmak ise başka sorunlara yol açıyor. Çünkü herkes Milli Muharip Uçak’ın donanma versiyonunu yapmanın çok basit bir işlem olduğunu zannediyor. Ancak MMU en başında uçak gemisinde kullanılacağı düşünülen bir uçak olmadığı için donanma versiyonunun yapılması fazlası ile zor. MMU’nun donanma versiyonunu yapmak nerdeyse yeni bir uçak geliştirmek kadar zahmetli ve pahalı bir iş olacaktır.

Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) ise uçak gemisi için biraz fazla hafif bir insansız savaş uçağı olacaktır. Uçak gemisi yaparsak muhtemelen MİUS da kullanacağız ancak MMU ayarında, en  20-30 tonluk bir hayalet uçak yerli uçak gemisi için şart olacak.

Preveze Sınıfı Yarı Ömür Modernizasyonu

Envanterimizde 4 adet bulunan Preveze Sınıfı Denizaltıların yarı ömür modernizasyonu yerli imkanlarla gerçekleştirilecektir. Projede ASFAT’ın yanında HAVELSAN, STM ve ASLESAN görev alacaktır.

Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 4 adet Barbaros Sınıfı Fırkateynin yarı ömür modernizasyonu yerli imkanlar ile gerçekleştirilecektir.

Proje sonunda gemi yerli ve modern sensör ve aviyonikler ile donatılacak, yerli mühimmatlar entegre edilecek ve radar kesit alanı önemli ölçüde düşürülerek gemi belli bir miktarda hayalet özelliği kazanacak.

Deniz Havacılığı 

Türk Deniz Kuvvetleri amiral gemisi TCG Anadolu için F-35’in B modelini tedarik etmeyi planlıyordu. Ancak F-35 krizinin ardından bu senaryoyu rafa kaldırmış durumdayız. Bir dönem Harrier uçakları gündeme gelmiş olsa da deniz havacılığımız için insanlı bir uçak almamız şu anda mümkün değil gibi duruyor.

Ancak yakın bir zamanda Baykar ülkemizin bu açığına yönelik çok önemli bir müjdeyi duyurdu.

TCG Anadolu’da da kullanılabilecek olan yerli insansız muharip hava aracı (İMHA/UCAV) MİUS, deniz havacılığımızın temelini oluşturacak. MİUS’un yanında TCG Anadıolu’da kullanılacak olan Bayraktar TB3 ve TUSAŞ üretimi Aksungur İHA’nın deniz karakol varyantı mavi vatan Türkiye’yi çok özel bir konuma getirecek.

Manyetik anomali algılayıcı, FLIR sistemleri, yerli pasif yönlü sonobuoy ASELBUOY, yerli helikopterlerde kullanılabilecek olan orta frekanslı daldırma sonarı Orkun-2053 vb. faydalı yükler ile gelişmiş mühimmatlar sayesinde Aksungur, Bayraktar TB3 ve MİUS üçlüsü mavi vatanın en kritik unsurları arasında yer alacaklar.

Not: Yazının ikinci bölümünde donanmamızın kullandığı ve kullanacağı füzeler ile yerli sensörleri işleyeceğiz. İyi günler dilerim.

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçim Anketi” yazımızı ziyaret edebilir ve ankete katılabilirsiniz.

Önerilen yazılar:

Tüm yönleriyle THK, uçak krizi ve yangınlara müdahale

Tüm yönleriyle THK, uçak krizi ve yangınlara müdahale

Türk savunma sanayi projeleri - En iyi 10 Türk savunma sanayi projesi

Türk savunma sanayi projeleri – En iyi 10 Türk savunma…

Gizlilik seviyesi yüksek savunma sanayii projeleri -1

Gizlilik seviyesi yüksek savunma sanayii projeleri -1

Türk Donanmasının geleceği ve Türkiye’de deniz havacılığı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Kurtulus Savasi karada kazanilmistir sonunda , belki ondan…….
    Ama Deniz olmasaydi belkide NAH kazanilirdida diyebilirim !

    Bugün devir degisti.
    Türkiye ne kadar millilesirse o kadar BAGIMSIZ olur, silah acisindan!
    Bugün her üc kuvvette ayni oranda önemli oldu !
    Ama sonunda her sey karada bitiyor !

    BAGIMSIZLIK bugün beyinler üzerinden tehlikede!!!! Hemde küresel anlamda !!!!!
    1,5 yildir yasamiyor muyuz?!

  2. ” SS ” – Savunma Sanayi ! Türkiye`nin ” Gecikmis Gelecegi ! “

  3. Harita üzerinden baktığınızda, Türkiye iki adet yarımada dan oluşmakta ve 6 tarafı denizle çevrili iken buna göre daha az sınırı karadandır.
    Deniz yetki alanlarımız bunu artırmaktadır.
    Allah Türk Deniz Kuvvetlerimizi musibetlerden korusun.
    Burada yazanlar dahil, tüm emekleri başarı ile sonuçlansın.
    Umarım bir gün yunanın el koyduğu adaları geri alma fırsatımız oluşur.
    Bu ara, Deniz kuvvetleri ülkemiz için bu kadar önemli iken, Genel Kurmay başkanları neden hep karacı olur onu bilmiyorum.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!