Selim Erdoğan
Selim Erdoğan
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Manşet
  4. Rum Patrikhanesi: Dün ve bugün

Rum Patrikhanesi: Dün ve bugün

featured

Dr. Selim Erdoğan yazdı…

9 Mayıs 1919…

Yani emperyalizmin bugünlerde “ekümenik” sıfatıyla donatıp küresel güç odağı haline getirmeye çalıştığı Bartholomeos Efendi’nin “Heybeliada Ruhban Okulu açılacak” açıklaması yapmasından ve Barrack Efendi’nin de buna tarih vermesinden tamı tamına 107 sene evvel…

Paris’te sözde barış, özde yıkım görüşmeleri sürerken, Osmanlı mozaiğini oluşturan tüm unsurlar Fransa’da kamp kurmuştur. Ermeni temsilcisi Bogos Paşa Anadolu’nun neredeyse yarısına taliptir. Seyit Abdülkadir de ondan geriye kalana.

Venizelos Lloyd George, Clamenceau ve Wilson’u sıkıştırmaktadır; “Türkler İzmir’de katliam yapacak! İzin verin İzmir’e asker çıkarayım”

Alır da istediği bu izni. En büyük destekçileri ise İzmir ve Trabzon metropolitleri; Hrisostomos ve Hrisantos adlı rahiplerdir. Derhal Yunan Ordusu Başkomutanı General Paraskevopoulos’a şifre geçer: “Hemen Selanik’teki 1. Tümen’i hazırlayıp gemilere bindirmeye başla!”

Türkler tedirgindir çünkü daha önce Girit’te, Tripoliçe’de gördükleri sahnelerin, o gerçek soykırımın izleri henüz tazedir ve neyin gelmekte olduğunu bilmektedirler.

İşte tam da Yunan alaylarının gemilere doluşmaya başladığı zaman, 9 Mayıs 1919 günü İstanbul’dan, Osmanlı’nın payitahtından bir ses duyulur:

“Anadolu Rumlar artık Osmanlı vatandaşı değildir. Osmanlı Hükümeti ile her türlü ilişkiyi kesmiş bulunuyoruz. Rumların Osmanlı uyruğundan çıkmıştır. Artık dinleyeceğimiz ses Atina’nın sesidir.”
İstanbul’daki dönemin Rum Patriği Melethios’tur bu. Venizelos’la yakın ilişkileri olan, fiiliyatta zaten bir süredir her adımını ona danışarak atan bu kara ses sonunda ayağa kalkmış, en karanlık günde cübbesinin altında sakladığı kara saplı hançerini çekmiştir. Ne İstanbul Hükümeti’nden, ne Padişah’tan çekinmektedir. Hem neden çekinsin ki?

Bir buçuk ay önce tüm Osmanlı Rumlarını kiliselere çağırıp rahiplere, metropolitlere bağımsızlık vaazları verdirmiş, Yunanistan’a katılmak için imza toplamışlardır. Çorlu Metropoliti 18 Mart günü “Çorlu’nun anavatan Yunanistan’a katılmak istediğini” bildiren bir muhtırayı İngiliz, Fransız ve ABD temsilcilerine iletmiştir. Bundan cesaret alan Şile Rumları şiddet eylemlerine başvurunca Damat Ferit’in yaptığı bölgeye bir nasihat heyeti gönderip “Etmen guzum” demek olmuştur.

Osmanlı Hükumeti barış görüşmeleri için davet bekleyedursun, Trabzon Metropoliti Hrisantos çatkapı Versailles Sarayı’na gitmiş, Karadeniz Rumlarının ‘Pontus Devleti’ talebini resmen konferansa sunmuştur.

Hükumet taviz vererek terörü önleyebileceğini sanır. Aristidi Efendi’yi Senato Başkan Yardımcısı bile yaparlar ama nafile!

7 Nisan, Yunanistan’ın kurtuluş bayramı olarak Osmanlı Rumları tarafından coşkuyla kutlanır. Damat Ferit Hükumeti ve Padişah Vahdettin’in tek yaptığı “havai fişek ve aşırı müzik olmasın” demek olur.

Yavaş yavaş dozunu artırdıkları ayrılıkçı söylemler, girişimler cevapsız kalınca Patrik Melethios son adımı atmakta bir sakınca görmez. Zaten ardındaki gücün de farkındadır.

Nitekim bu beyana ilk destek verenlerden biri İngiliz Başbakan Lloyd George olur.

İşte, bugünkü Patrik Bartholomeos ve ABD sefi(l)ri Barrack tam olarak bu zihniyetin temsilcileridir.

107 sene önce 19 Mayıs’ta çıkan sarışın kurt bu ihanet sözlerini kaldırıp çöpe atan süreci başlatmıştı. Görüyoruz ki aynı pervasız adımları atmaya yeltenenler, buna çanak tutanlar ve gaflet uykularında “du bakali nolecak?” diyenler var.

Ne mi olacak?

Bu topraklarda Mustafa Kemal yine kaybetmeyecek.

Çünkü;

Her 19 Mayıs taze bir başlangıçtır.

Her 19 Mayıs’ta Türk “biz bitti demeden bitmez” der.

19 Mayıs 2026…

Sabah ola, hayrola!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Selim hocamızı burada görmek çok güzel. İyi ki varsınız hocam.

  2. 11 Mayıs 2026, 18:57

    Hayırlı olsun ilk yazınız Selim abi veryansına hoşgeldiniz

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!