UCAS-D Programı… İnsansız Savaş Uçağı X-47B

featured

Dünyadaki insansız muharip hava araçlarını (İMHA/UCAV) ele aldığımız serimize ABD’nin UCAS-D programı ve bu program kapsamında üretilen X-47B ile devam ediyoruz.

Siberba yazdı…

Daha önceki “J-UCAS Programı” yazımızda, X-45A ve X-47A insansız savaş uçağı projelerini ele almıştık. Bu yazımızda ise J-UCAS programının devamı niteliğinde olan UCAS-D programını ve insansız savaş uçakları arasında ayrı bir öneme sahip olan X-47B’yi anlatacağız. Keyifli okumalar…

UNMANNED COMBAT AİR SYSTEM DEMONSTRATİON (UCAS-D) PROGRAMI

ABD Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin insansız savaş uçağı alanındaki ilk çalışmalarından biri  olan J-UCAS programının 2006 yılında sonlanmasına rağmen ABD Deniz Kuvvetleri, insansız savaş uçağı alanındaki yatırımlarına devam etmiştir. (Bkz; Türk Donanmasının geleceği ve Türkiye’de deniz havacılığı)

Bu kapsamda, J-UCAS projesinde de olduğu gibi teknoloji gösterimi amacı ile Unmanned Combat Air System Demonstration (UCAS-D) projesi başlatılmıştır. Proje kapsamında X-47A muharip İHA sistemini geliştiren Northrop Grumman firması ile 2007 yılında anlaşmaya varılmış ve X-47B muharip İHA sisteminin geliştirme çalışmaları başlamıştır.

NORTHROP GRUMMAN FİRMASININ İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI PROJESİ X-47B

2007 yılında çalışmalarına başlanan X-47B ilk uçuşunu 4 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirmiştir. Boş ağırlığı 6350 kg, maksimum kalkış ağırlığı ise 20+ ton olan X-47B’yi bu kadar özel kılan şey ise gerçekleştirdiği ilklerdir. (Bkz; Yunanistan neden Türkiye düşmanıdır? – Cem Gürdeniz)

Northrop Grumman’ın X-47B’si dünya üzerinde, bir uçak gemisine, otonom olarak iniş gerçekleştirebilen ilk insansız savaş uçağıdır. Ayrıca X-47B, otonom olarak havada yakıt ikmali gerçekleştirebilen ilk muharip İHA’dır. (Bkz; Yunanistan tarafından düşürülen Türk F16D savaş uçağı – Beyazıt Karataş)

4 Şubat 2011’de ilk uçuşunu gerçekleştiren X-47B, 14 Mayıs 2013 tarihinde ilk kez bir uçak gemisinden kalkış gerçekleştirmiş, 10 Temmuz 2013 tarihinde ise ilk kez bir uçak gemisine iniş gerçekleştirmiştir. Otonom ilk yakıt ikmalini ise 22 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirmiştir. (Bkz; Türkiye’nin En Kritik Savunma Sanayii Projeleri)

Gelişmiş sensör donanımı, yüksek silah ve faydalı yük taşıma kapasitesi ve düşük radar kesit alanına sahip olan X-47B, 0,9+ mach hıza ulaşabilmektedir.

UCAS-D programı en başında teknoloji gösterimi amacı ile başlatıldığı için X-47B’nin seri üretimi gerçekleşmemiştir. Ancak X-47B projesi olduğu gibi rafa da kaldırılmamıştır. X-47B’nin, X-47C adında seri üretimi gerçekleştirilecek olan daha gelişmiş bir varyantı için çalışmalar yürütüldüğü iddia edilmektedir. (Bkz; Seçim Anketi Sonuçları)

Ayrıca X-47B ile elde edilen bilgi birikimi ve tecrübe, günümüzde üretilen ve gelecekte üretimi gerçekleştirilecek olan insansız savaş uçakları için ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübe kazanımı olmuştur.

Gelecek yazımızda ABD Deniz Kuvvetleri’nin Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike (UCLASS) programını ve bu program kapsamında üretilen insansız savaş uçaklarını ele alacığız.

UCAS-D Programı… İnsansız Savaş Uçağı X-47B

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Bizim gibi içerde hainlik yapanları mühendislerini suıkastlerle oldurenler olmadıgı için!

  2. Abd bu işi cidden iyi biliyor. Biz daha 2023 te kendi insansız savaş uçağımızı uçaracağız. Adamlar 10 yıl önce yapmış bizden

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!