Avatar
Ali Rıza Özdemir

‘Cem Evleri ibadethane değildir’ sözü bomboş bir sözdür ve boş sözü boş kişiler söyler!

featured

Ali Rıza Özdemir yazdı

Cem evleri ile ilgili birçok yazı yazdım. Konuyla ilgili çalışmaya ve kafa yormaya halen de devam ediyorum. Cem evleri, bu nedenle bizim her zaman gündemimizde. Bir şekilde ve değişik vesilelerle, cem evleri konusu Türkiye’nin gündeminde de kalmaya devam ediyor. Haliyle konu, birkaç vesile ile yine gündemde.

Gelen sorular üzerine cem evleri ile ilgili görüşlerimi, maddeler halinde ve özetleyerek bir kere daha sizlerle paylaşmayı uygun görüyorum. Ben az ve öz yazdım; siz her maddeden ayrı bir yazı konusu çıkarabilirsiniz.

-“Cem evlerini ibadethane olarak kabul etmiyoruz” demenin bir anlamı yoktur. Bu, bomboş bir cümledir. Boş sözü, boş kişiler söyler! Türkiye’nin böyle boş söylemlerle kaybedecek zamanı yoktur.

-Cem evlerinin ibadethane olduğu hem Türk yargısı hem de AİHM tarafından kabul edilmiştir. Cem evlerini ibadethane olarak görmemek, sadece Alevi toplumuna saygısızlık değil, aynı zamanda hukuk tanımamaktır.

-Türkiye AİHM kararlarını uygulamadığı için ceza bile ödemiştir. Muhtemelen bundan sonra da ilgili kararları uygulamazsa yeni cezalar ödeyecektir.

-Alevilik, klasik tarikatlar gibi bir yapı değildir. Tarihi süreç içinde kendi özgün örgütlenme koşullarını yaratmış farklı bir yapıdır.

-Cem evlerini yasal statü verilmesi, Sünni tarikatları harekete geçirmeyecektir. Çünkü Sünni tarikatlara mensup kişiler din hizmetlerini Diyanet üzerinden zaten almaktadır.

-Aleviler, genel olarak Diyanet üzerinden din hizmeti almak istememektedir. Fiili olarak da almamaktadır. Faaliyet halindeki bin 500’den fazla cem evi bunun açık ifadesidir.

-Bin 500’den fazla cem evinin denetim dışı bırakmak devlet aklı ile uyuşmamaktadır. Sadece cem evleri değil, Şii camileri de dâhil hiçbir dini yapı/kurum devletin denetimi dışında bırakılmamalıdır.

-Cem evlerine devlet tarafından yasal statü verilmemesi, Alevi toplumunu yaralamakta ve devletle Alevi toplumunun arasını açmak isteyenlere fırsat yaratmaktadır.

-Cem evlerine Alevilerin talepleri doğrultusunda statü vermek, hem hukukun hem de devlet aklının gereğidir.

-Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde hem Cumhur ittifakı hem de Millet ittifakı adayları cem evlerine yasal statü vereceklerine dair söz vermişlerdir.

-Alevilerin taleplerini yerine getirecek siyasi parti, hangisi olursa olsun, ilk seçimde Alevi toplumundan ciddi anlamda oy alacaktır.

-Alevi toplumunun din hizmetleri Alevi-İslam Din İşleri Başkanlığı (başka bir isim de olabilir) çatısı altında verilmelidir. Din hizmetleri, Aleviliğin yazılı kaynakları başta olmak üzere geleneksel kodlar üzerine bina edilmelidir.

-Alevi toplumu, cem evlerini tanımayan ve Alevi taleplerine kulak tıkayan tüm siyasi partileri protesto etmeli, bu partilere ait heyetleri cem evlerine almamalı ve bu partilerdeki Aleviler, parti yönetimlerini Alevi taleplerini kabule zorlamalıdır.

-“Cem evlerini ibadethane olarak kabul etmiyoruz” demenin bir anlamı yoktur. Bu, bomboş bir cümledir. Boş sözü, boş kişiler söyler! Türkiye’nin böyle boş söylemlerle kaybedecek zamanı yoktur.

‘Cem Evleri ibadethane değildir’ sözü bomboş bir sözdür ve boş sözü boş kişiler söyler!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 Yorum

  1. Ali Rıza Bey, “Alevilik Başlangıç Kitabı” adlı kitabinizin 2. baskısının 45. sayfasindaki goruslerinizle bu yazıdaki görüşleriniz çelişiyor..ve ben kitabinizdaki görüşünüze katılıyorum: cem erkani şeriat değil tarikat kapısının ibadetidir.

  2. yapilmasi gereken cemevlerine ibadethane statusu vermek degil, ibadethane olarak gorulen yerlerin aldigi odeneklerin, maasli imamlarin statusunu elinden almaktir. Alevi arkadaslara tavsiyem, kendi kendinizi bozmayin.

  3. Cem Evlerinin ibadethane statüsü kazanmasi neden bu kadar önemli? Ondan sonraki adım Aleviliğin bir inanç,sonrasında dine evrilmesi mi amaclanmakta, bunu en çok kadim alevi kültürü bireylerinin düşünmesi gerekiyor.

  4. İbadethane veya değil tartışması anlamlı değil, buna kimse karar veremez, zaten olması gereken şey bu tarz kararların ve bu tarz yerlerin (cami cem evi neyse) tüm ihtiyaçlarının kendi cemaati tarafından finanse edilmesi prensibi işletilmeli. Cem evlerinin elektrik ve su parasını o cem evine gidenler versin, caminin elektrik ve su parasını ve o camide çalışacak imam vs neyse onun parasını da o caminin finanse etmesi gerekir.
    Yani camiler neden tek katlı onu da anlamış değilim 3 .5 4 metre tavan mesafesi bırakıp 1000 kişilik bir cami 5000 kişilik bir camiye hemencecik dönüştürülebilir böylece 4 cami parasıyla okul hastane vs açılır. Cami cem olunan toplanılan yer demektir. Ortodoks bazelikasını neden örnek alırlar onu da anlamıyorum. Aya sofia bir ortodoks klisesidir. Minare de bildiğim kadarıyla mecusi geleneğidir. Laiklik Ruhbansızlık demektir. İlk halife yezid son halife de vahdettindir. İlk 4 hatta muaviye bile emirül müminin yani inanınların lideri sıfatı kullanan, şura tarafından seçilmiş liderlerdir. İslam akidesinde saltanata veya hilafet diye bir makam yoktur.
    Kuranda şaçınızı örtün diye bir emir de yoktur. Hadis ve ile karar veriyorlar ama Kuran ayetleri çok açık ALlahın indirdiğiyle hükmedin diyor…vs vs…

    şalom aleyhim…
    aleychim şalom…
    ibrnaice…tanıdık geldi mi?
    Elif alef, Allahım , Ellohim, mıtfağ, mutfak
    israiloğulları, ismailoğulları….
    arap alfabesi diye bir alfabe de yoktur :) yahu adamlar bedevi ya ne alfabesi nebati tunik yazısı o fenike alfabesinin değişmişi…türk dilini nebati albfabesiyle okuyamayız…sesli harf yok…
    falan filan ülke değil maymunlar cehenneme…

  5. 19 Temmuz 2022, 14:25

    İbadethane olarak tanınması şarttır. Sadece cem evleri değil, herhangi bir grubun, toplanıp kendi inançlarına göre tapındıkları ve o topluluğun neye taptığına bakılmaksızın toplandıkları her yer ibadethane statüsüne girmelidir. Taşa, toprağa, çiçeğe, böceğe de tapıyor olabilirler. Burada kritik olan şey, bu tip toplulukların devlet denetim mekanizması içerisine sokulmasıdır. İnanç toplulukları, genelde içe kapalı gruplar olduğundan devlet güvenliği açısından yüksek risk taşırlar. Mason locaları dahil denetim mekanizmasına sokulmalıdır. Bu durumda ibadethane tanımında, olanak ve sorumluluklarında düzenlemeye gidilmesi gerekir. Bir ülkede, kapalı kapılar arkasında, devlet denetiminden uzak toplanan her grup, devlet için yüksek risk faktörüdür diye düşünüyorum.

  6. Evvela Alevilik nedir? Aleviler neye kime inanmaktadır? Cem evi ibadethane diyeceksek burada kime neye ibadet edilmektedir? Peki ibadet nasıl yapılmaktadır? Her insanın inandığı öğelere göre istenilen her yer ibadethane mi yapılmalıdır? İster Kusura bakın ister bakmayın Cem evleri ibadethane değildir

  7. Ümit Bey in adı yok haberi yok üstü kapalı “işte efendimm…” ya delikanlı olun siz de benzemeyin diğerlerine

  8. İbadethane statüsü vermeyeceğiz diyen Ümit Özdağ ama Veryansın da haber olmadı bu yazıda da isim geçmiyor neden? Bence Özdağ dahil hiçbir siyasiyi korumayın Veryansın olarak

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!