Yavuz Alogan yazdı…
Milenyum’un ilk sonbaharında bir Asyalı olarak Rotterdam sokaklarında dolaşıyordum. “Asyalı” diyorum, zira uçakta yan yana oturduğum Hollandalı ailenin reisi çekik gözlerime kaygıyla bakarak, “Siz Asyalı mısınız?” diye sormuş, ben de “Evet,” demiştim, “ben bir Asyalıyım.” O anda kendimi Ho Şi-minh gibi hissettiğimi inkâr edecek değilim.
Düzgün, mesafeli, ferah ve güzel bir kentti Rotterdam. İkinci Dünya Savaşı’nın başında Naziler kent merkezini, sonunda ise Müttefikler kent çevresini ağır hava bombardımanıyla yok etmişlerdi. Savaştan sonra kent Avrupa’nın en yetenekli mimarları tarafından yeniden tasarlanarak inşa edilmişti. Onaltıncı yüzyılda Hollanda sömürgeciliğinin çıkış kapısı, dünyanın en derin, en işlek limanlarından biri.
Amsterdam ise kanalları ve köprüleriyle romantik, tarihsel, biraz kederli ve oldukça rutubetliydi. Okyanus tarafından serin ve temiz bir rüzgâr esiyordu. Kentin büyük bölümünü pedal basarak dolaştım. Merkezî tren istasyonu (Amsterdam Centraal) bizim Haydarpaşa Garı’nı andırıyordu. Biz bu Haydarpaşa’yı ne etsek, otel mi yapsak, yıkıp yerine AVM mi kursak, etinden yününden nasıl istifade edip de para kazansak diye düşünürken, 1889’da açılan Amsterdam tren garında banliyö hatları, şehirlerarası ve uluslararası trenler vızır vızır işliyordu.
Tarihi mekânlarda biraz vakit geçirince insanın kafasındaki zaman makinesi çalışmaya başlıyor. O istasyonda kimler trenden inmiş, kimler trene binmiş? Mayıs 1940’ta Alman B Grubu Ordu Komutanı Mareşal von Bock trenden iniyor, her tarafta svastikalı Nazi bayrakları, garın duvarlarında çınlayan Horst Wessel Lead (Nazi yürüyüş marşı). Bir süre sonra Nazilerin Amsterdam müzelerinden çaldıkları sanat eserleri bir trene yükleniyor, tutsak Yahudiler başka bir trene bindiriliyor. Birinci tren Berlin’e, ikincisi Polonya’daki kamplara doğru yola çıkıyor. Fakat bundan çok önce, Şubat 1920’de, Komintern Başkanı Grigoriy Zinovyev Amsterdam Bürosu’nun açılışını yapmak üzere aynı yerde başında kalpağıyla trenden iniyor, ilk konuşmasını orada toplanan işçilere yapıyor, her tarafta kızıl bayraklar, garın duvarlarında çınlayan Enternasyonal marşı.
Tarihi mekânları olduğu gibi, işlevleriyle birlikte muhafaza etmek bir kültür meselesidir. Tarihi güncel politikaya alet ederek mekânları paragöz zihniyetiyle tahrip ederseniz, kendi halkınızı soysuzlaştırır, ülkenizin tarih bilincini yok ederseniz. Zart zurt etmekle, tarihî mekânları paraya tahvil etmekle vatansever olunmuyor!
Neyse, öfkelenmeden ve konuyu dağıtmadan devam edelim…
Amsterdam’ın kent trafiğiyle bütünleşen, ışıklı uyarı sistemi olan bisiklet yolları beni büyüledi. Orada gördüğüm bir kadını asla unutamam. Çok yaşlıydı, doksan, belki yüz yaşında!.. Bisikletin selesine yanlamasına oturmuş, sağ ayağını sol pedala basmış, sol ayağının ucuyla yerden hız alarak bisikleti yavaş sürüyor, bu arada vitrinleri inceliyordu. Muhtemelen İkinci Dünya Savaşı’nı görmüş, Yahudilerin evlerinden zorla çıkarılarak yük vagonlarına bindirilişini seyretmişti. Belki de Provo Direnişi’nin 1960’larda başlattığı “Beyaz Bisiklet Kampanyası”nın, 1968 öğrenci hareketleri sırasında “yeni toplumu eskisinin kabuğunda yaratmak” isteyen Kabouter (Cin) Hareketi’nin militanlarındandı.
Hollanda’da bisiklet spor ya da eğlence aracı değil, hayat tarzıdır. Nüfusun yüzde 20’den fazlası işe bisikletle gidiyor, aile başına 3 bisiklet düşüyor, yılda bir milyondan fazla bisiklet satılıyor. Bisiklet yollarının uzunluğu 35 bin km., bisikletle kişi başına kat edilen mesafe yılda 888 km., ülke genelinde 15 milyar km. (akt., Abdullah Aşıran, Anadolu Ajansı, 28. 11. 2018).
Şimdi böyle bir ülkede neoliberal küresel sisteme isyan eden göstericilerin bisikletleri ateşe vermeleri çok tuhaf. Arabalarla yola barikat kurmak, polis saldırınca arabayı yan yatırıp benzin deposunu kırarak ateşe vermek aslında gayet normaldir; hep gördüğümüz manzara. Fakat aynı şeyin bisikletlerle yapılması çok tuhaf ve tarihte bir ilk.
Rotterdam ve Amsterdam görüntülerine bakıyorum. Arabaları yakıyorlar, şık vitrinleri kırıp lüks mağazaları yağmalıyorlar. Fakat sonra bisikletleri yola dizerek trafiği durduruyorlar ya da bisikletleri üst üste yığarak ateşe veriyorlar.
Hayat pratiktir boşver gramı kiloyu!
SAyın Alogan İzmir’de belediyeye bağlı BİSİM’in bisikletlerine belirli gruplar düzenli ve organize saldırılarla zarar veriyor. Zarar verenlere bakınca Tunç Soyer’in koştuğu hdp’li gençler olduğu ortaya çıkıyor. Adamlar safi zararlar. Bisikletlerin hali içler acısı
Ne guzel yazmissiniz ,saygilar..
“Eski dünya ölüyor ve yenisi doğmakta zorlanıyor; şimdi canavarların zamanıdır” (A. Gramsci, Hapishane Defterleri. Çeviri E. Yıldızoğlu)
“bu [kolektif sorumluluk ilkesi], anarşist fikirlerin özveri ruhuyla dolu bir yoldan yığınların içinde kök salması gerektiğine ilişkin kararlığımızda ve kendi anarşizm anlayışımızda her birimize rehberlik eden temel bir ilkeyi ifade ediyor. insan, bu ilke sayesinde diğerlerini reddederek devrimci yolu seçiyor. bu olmaksızın, hiçbir devrimci, toplumsal sefaletin boyutlarına, buna karsı verilen savaşın yetersizliğine katlanmak için gerekli güce, irade ya da bilince erişemezdi. farklı dönemlerde yasayan ve farklı eğilimlerden gelen devrimciler, kolektif sorumluluk ilkesinden aldıkları ilhamla kendi güçlerini birleştirmişlerdir; gerçekleştirmiş oldukları -ve baskı altında yaşayanlara yol gösteren- kısmi ayaklanmaların boşuna olmadığına, sömürülenlerin kendi özlemlerini anlayacaklarına, bu deneyimlerinden yola çıkarak zamana uygun yöntemler geliştirebileceklerine ve bunları kurtuluşa giden yeni yollarda kullanacaklarına ilişkin bir umuda sahiplerse, bu yine bu ilke sayesindedir.” Nestor Mahno – Ukrayna’da üç yıl süren anarşizmin lideri – “öfkemizle kara kanımızla kızıl” – BANDİSTA – Makhnovtchina- Ki Buradayız Hala