Gürcan Elbek
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Diğer
  4. ‘Tazmanya’ harika bir doğa ve mahkumların inşa ettiği ülkenin başlangıcı: İlk hapishane ‘Port Arthur’

‘Tazmanya’ harika bir doğa ve mahkumların inşa ettiği ülkenin başlangıcı: İlk hapishane ‘Port Arthur’

featured

Gürcan Elbek yazdı…

 /></p><div class=

Avustralya ve güneydoğusunda Tazmanya Haritası

Bu hafta Avustralya’da kurulan ilk suçlu yerleşimi, hapishane kolonisi olan Tazmanya Adası’nı dolaşmaya başlıyoruz. Tazmanya’daki ilk suçlu yerleşimlerden Port Arthur Hapishanesi ve çevresini gezeceğiz.

Devasa Ağaçlar, Tertemiz Nehirler ve Harika Bir Doğa…

Engin kaynaklar, bakir ve harika bir doğa, işte Avustralya ve özellikle de Tazmanya.

Öncelikle tertemiz bir havası var Tazmanya’nın. Bereketli tarım arazilerini besleyen su kaynakları da harika doğal yapının tamamlayıcısı. Ben küçük Yeni Zelanda diyorum Tazmanya için. Doğal yapısıyla Avustralya’nın genelinden çok Yeni Zelanda’ya yakın bir ruhu var bu güzel adanın.

Adanın sahillerinde okyanusun dövdüğü kayaların oluşturduğu harika doğal görüntüler, uzun doğal plajlar ve hemen bu görünüm ardında başlayan yemyeşil ve sert doğa yapısı insanı etkiliyor.

Güneydoğu Tazmanya, Remarkable Cave yakınları

 /></p>
<p><em>Güney Tazmanya</em></p>
<p><img decoding=

 “Potato Factory”, Bryce Courtenay.

Gerçekleri harika bir roman olarak kurgulayarak yazılmış eser, hayrete düşürecek ayrıntıda birçok konuyu öğretmişti bana Avustralya günlerimde. Günümüz Avustralyalısının çoğunun bu geçmişten magazin haberleri veya diziler ötesinde habersiz ve konuya ilgisiz olduğunu da görmüştüm oradaki deneyimimde.

Londra’da suç yapılanması, bu insanların orada tutuklanması, hapis zamanları, aralarındaki aşk ve hayat ilişkileri, vefa, korku, sevgi, ihanet gibi her duyguyu içeren dönemin anlatımı yapılıyor kitapta. Devamında gemilerle 4 ay civarında süren yolculuğun her safhası, yeni kıtaya ayak basmaları, hapis hayatından günümüze kadar uzanan süreçte anlatılan bu eser harika bir yapıt.  Edebiyat ve tarihi sevenlerin büyük bir ayrıntıyla ve gerçeklerle dayanarak yazılmış bu harika ve uzun romanı okumasını öneririm.

 width=

Tazmanya haritası. (Port Arthur ve mesafeler)

 

PORT ARTHUR HAPİSHANESİ

Port Arthur günümüzde Tazmanya’nın en büyük kenti olan Hobart’a yaklaşık 100 km mesafede deniz kıyısında bir yerleşim. Hapishane bölgesi çok iyi korunmuş bir tarihi yerleşke.

 /></p>
<p><span>Port Arthur yerleşkesinde</span></p>
<p><img decoding=

 /></p>
<p><span>Port Arthur yerleşkesinden bir görünüm</span></p>
<p><img decoding=

Port Arthur Hapishanesinde yöneticilerin, komutanların ve gardiyanların evleri de o zamanları yansıtan biçimde sergileniyor. Rehberli turlar yanında veya kulaklıktan ses dinleme cihazı ile tarihi yerleşkeyi ayrıntılı olarak gezmek mümkün.

 /></p>
<p><em>Bir yönetici evinden görünüm</em></p>
<p><img decoding=

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. 25 Temmuz 2020, 06:56

    Çok güzel bir anlatım şekli ile başarılı bir sunum olmuş. Geçmişte yaşanan olumsuz durum bugün turistik bir yer olarak çok hoş bir görüntü ile karşımıza çıkmış ve güzel anlatım ile soluksuz okudum. Teşekkürler Gürcan’cım.

  2. 24 Temmuz 2020, 11:10

    İlginiz ve yorumlarınıza çok teşekkür ederim. Bunları paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
    Saygı ve sevgilerimle.

  3. 24 Temmuz 2020, 11:09

    Merhabalar efenim, Tazmanya olarak söylüyorum ben Türkçe’de. Ancak iki söyleniş de kullanılıyormuş. Tazmanya Canavarı oldukça hasta son yıllarda. Tüm türlere dağılmış ağız bölgesi çevresinde iz bırakan bu olayla uğraşıyorlar epeydir. Tam bir canavar. Canavar var ama orta boy bir köpek kadar. :))
    Antarktika şu an için planımda yok ama gezgin işi bu belli mi olur?
    Katkı ve değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.
    Saygı ve sevgilerimle.

  4. 24 Temmuz 2020, 09:56

    Kardeş Gürcan,
    Anlatımın çok güzel.Kendim gitmişim gibi bir duyguya kapılıyorum… Çok etkileyici izlenimlerini paylaştığın için teşekkürler… Sevgilerimle…

  5. Sevgili Gürcan,
    önce bi anlaşalım, Tazmanya mı Tasmanya mı? Biz Tasmanya canavarını biliriz, ama bu yazı başladı ha şimdi, ha şimdi deyip bekledim, yazı bitti canavar gözükmedi. O zaman açıkça söyle canavar, manavar yok. Bizde doğrucu bir ağızdan öğrenmiş olalım.

    Bu adadan aşağısı Antartika (haritaya burdan bakınca öyle gözüküyor) oraya da gidecek misin? Bu kadar yakınken görmeden gelme bence.

    Yazının akışı güzel de fotoğraf ve videolar klasik gezi rehberi havasında senden daha özgün birşeyler bekliyorum, yapabilirsin.

  6. 22 Temmuz 2020, 21:31

    Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Bildiğim kadarıyla bu kitabın tercümesi yok. Ancak bulursam veya yeni bir bilgi edinirsem derhal haber vereceğim. Sağlık ve güzellikler diliyorum. Saygı ve sevgilerimle.

  7. Sevgili Gürcan bey
    Merhaba
    İyisinizdir umarım.
    Sizin görerek ve aynı anda okuyarak öğrenilir saptamanızı onaylayarak tüm yazılarınızı zevkle takip ediyorum.

    Benim sizden bir ricam var. Bu bahsettiğiniz kitabın Türkçe çevirisi var mı, 3 kitap…zor ama şansımı deneyim… internet ten araştıracağım yine de

    The Potato Factory”, Bryce Courtenay.

    Sizin gezinizde gördüğünüz bizlerin bazı film,kitap ve medya aracılığı ile öğrendiğimiz sömürgecilik ruhu nerede yok ki…
    İnsanoğlunun vahşetinin, yokedişinin sınırı yok maalesef. Kendi ülkemiz, Hindistan, Mısır ve pekçok yer….ah bu İngilizler, Fransa Amerika ve Hollanda ve bilmediğim birçok ülke neler yapmamış

  8. 21 Temmuz 2020, 19:55

    Ben de ilginiz için çok teşekkür ederim.

  9. 21 Temmuz 2020, 19:54

    Öncelikle teşekkürler Aysun,
    Elbette başka rotalara gideceğiz. Belki bütünlük açısından bu bölgeyi ele almak uygun olacak. Arada başka konu ve konseptli yazılar dayazacağım. İlgine çok teşekkür ediyorum. Sevgilerimle

  10. Tazmanya canavarı ile tanıdığımız bu bölgenin gerçekte bir doğa harikası olduğunu tahmin ediyordum. Detaylı ve güzel yazınız için teşekkür ederiz

  11. 21 Temmuz 2020, 11:12

    Ülkemiz insanına Tazmanya nerede diye bir soru sorsak sanırım

  12. Merhaba,
    Yazılarını keyifle takip ediyorum.Gidilmesi, gezilmesi kolay olmayan yerler hakkında bizi gerek görseller gerek tarihi ile detaylı olarak bilgilendiriyorsun kalemine sağlık.
    Gelecek yazılarını merakla bekliyorum.Ama senin içinde mümkünse Avustralya’ya ara verip değişik coğraflara yönelebilir misin?(bi süre)
    Teşekkürler

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!