Avatar
Hüseyin Vodinalı

Küresel kıtlığa dörtnala

Hüseyin Vodinalı yazdı...

featured

Bilmem farkında mısınız ama tüm krizlerin anası yolda.

Pandemi, ABD-Rusya savaşı, Pasifik’te olası savaş rüzgarları ve tüm bunların evvelinde ABD kaynaklı finans kapital krizi dünyayı bir felakete sürüklüyor.

Bu felaketin adı ise küresel gıda krizi, ya da bilinen adıyla kıtlık.

Afrika’dan Asya’ya, Amerika’dan Avustralya’ya, bizim de süpermarket raflarında her gün şaşırarak gördüğümüz bu kriz raslantı eseri de değil.

Washington’ın bu kasıtlı eylemleri, küresel bir dizi gıda felaketinin on yıllardır, belki de II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü gıda arzı durumunu yarattığı bir zamanda gerçekleşiyor.

BM Dünya Gıda Programı’nın yönetici direktörü David M. Beasley, geçtiğimiz günlerde küresel gıda görünümüyle ilgili olarak “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana buna yakın bir emsal bile yok” dedi.

GIDAYA “YEŞİL ENERJİ” DARBESİ

Amerika’dan başlayalım…

Bazı aktörler, yaklaşmakta olan küresel gıda krizini garanti altına almak için kasten adımlar atıyor gibi görünüyor.

Biden yönetiminin “enerji enflasyonunu kontrol altına almak” için aldığı her önlem, küresel ekonomiye, doğal gaz, petrol ve kömür arzına zarar veriyor ve fiyatını şişiriyor.

Bunun gübre fiyatları ve gıda üretimi üzerinde büyük etkisi var.

Bu Ukrayna’dan çok önce başladı.

Şimdi, ABD Hükümeti’nin ilkbahar ekimi için en kritik zamanda gerekli gübrenin demiryolu nakliyesini engellemek için adımlar atıyor.

Bunun sonuçları sonbaharda görülecek.

ABD’de ilkbahar ekimi için gübreleme için kritik bir zamandayken, Amerika’nın en büyük azot gübresi ve hayati bir dizel motor katkı maddesi tedarikçisi olan Deerfield, Illinois’den CF Industries,

“8 Nisan’da Union Pacific, CF Industries’e önceden bildirimde bulunmaksızın, bazı nakliyecilere demiryolundaki nakliye katarlarını derhal geçerli olmak üzere azaltma emri verdiğini bildirdi” durusunu yaptı.

Union Pacific, ABD tarımsal demiryolu taşımacılığının yaklaşık yüzde 80’ini yapan dört büyük demiryolu şirketinden biri. CF şirketinin CEO’su Tony Will, “Union Pacific’in bu eylemi çiftçiler için daha kötü bir zamanda olamazdı. Bu nakliye kısıtlamaları yalnızca gübreyi geciktirmekle kalmayacak, aynı zamanda bahar uygulamaları için ihtiyaç duyulan ek gübre çiftçilere hiç ulaşamayabilir. Union Pacific, bu keyfi kısıtlamayla hasadı tehlikeye atıyor ve tüketiciler için gıda maliyetini artırıyor” dedi.

CF, çözüm için Biden İdaresi’ne acil başvurularda bulundu.

CF Industries, süresiz olan bu ağır tedbire maruz kalan otuz şirketten biri.

Iowa, Illinois, Kansas, Nebraska, Teksas ve California gibi önemli tarımsal eyaletler ürünlerini Union Pacific demiryolu hatları aracılığıyla gönderiyorlar.

Bu kısıtlama, üre ve üre amonyum nitrat (UAN) gibi azotlu gübrelerin yanı sıra dizel egzoz sıvısı DEF’yi (Avrupa’da AdBlue olarak adlandırılır) de etkileyecek. DEF, günümüzde dizel kamyonlar için gerekli olan bir emisyon kontrol ürünüdür. Onsuz motorlar çalışamaz. Üreden yapılır. CF Industries, Kuzey Amerika’daki en büyük üre, UAN ve DEF üreticisidir ve Donaldsonville Kompleksi, Kuzey Amerika’daki ürünler için en büyük tek üretim tesisidir.

Yeşil Enerji gündemiyle Biden, rekor düzeyde yüksek benzin fiyatları için sahte bir çare açıkladı. Washington, Enerji Ajansı EPA’nın yaz için mısır bazlı biyodizel ve etanol yakıt karışımında yüzde 50’lik bir artışa izin vereceğini duyurdu. 12 Nisan’da Tarım Bakanı Tom Vilsack, yurt içinde yetiştirilen mısır-etanol biyoyakıtlarının kullanımını artırmak için “cesur” bir girişimi duyurdu. Bakan, önlemin “enerji fiyatlarını düşüreceğini ve “Putin Yüzünden Fiyat Artışı” (aynen bu ifadelerle) nedeniyle artan tüketici fiyatlarının üstesinden geleceğini ileri sürdü. Vilsack, “bu yaz E15 yakıtının kullanımını destekliyoruz” diyerek, biyoyakıt endüstrisinin, karayolu, demiryolu, denizcilik ve havacılık sektörleri için güçlü ve parlak bir alternatif olacağını iddia etti.

Büyük harfle yazılan “Putin Fiyat Artışı” Rusya’nın eylemlerinin değil, Washington Green Energy’nin petrol ve gazı aşamalı olarak kaldırma kararlarının bir sonucu.

ABD ve AB’nin, Rus petrolü ve gazının ihracına yönelik ekonomik yaptırımları nedeniyle enerji fiyatları enflasyonu da önümüzdeki aylarda çok daha yüksek seviyelere çıkacak.

Ancak asıl mesele şu ki, biyoyakıtlar için mısır yetiştirmeye ayrılmış ABD tarım arazilerinin her dönümü, bu üretimi gıda zincirinden çıkarıp yakıt olarak kullanıyor. Etanol yakıt karışımları için mısır üretimine yönelik, 2007 ABD Yenilenebilir Yakıt Standartları Yasası’nın yürürlüğe girmesinden bu yana, biyoyakıtlar, 2015’te toplam mısır alanının yüzde 40’lık büyük bir bölümünü ele geçirdi.

Mısırı yakıt olarak kullanmak, covid krizi başlamadan çok önce gıdada fiyat enflasyonu yaratmıştı. ABD, açık ara dünyanın en büyük mısır üreticisi ve ihracatçısıdır.

Şimdi mısır etanolünde önemli bir artışı zorunlu kılmak için, astronomik gübre fiyatlarının olduğu bir zamanda, raylı gübre nakliyesi Beyaz Saray tarafından engelleniyor.

Bu mısır fiyatlarını fırlatacak. Washington bunu çok iyi biliyor. Bu kasıtlı yapılıyor.

ABD mısır fiyatının Nisan ortasında 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına şaşmamalı, çünkü başlıca kaynaklar olan Rusya ve Ukrayna’dan ihracat artık yaptırımlar ve savaş tarafından engelleniyor.

Biyodizel tedariki için mısırın verimsiz kullanımının yanı sıra, en son Biden etanol girişimi, ABD benzin fiyatlarını düşürmeyecek ama büyüyen gıda krizine katkıda bulunacak.

AVRUPA, ASYA VE GÜNEY AMERİKA’DA DURUM BENZER

Yem tahılları, gübreler ve enerji için Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna’ya önemli ölçüde bağımlı olan AB’de yaptırımlar, Covid kaynaklı gıda kıtlığını önemli ölçüde kötüleştiriyor.

AB, İtalyan hükümetinin devlet yardımını çiftçilere sınırlayan AB kurallarını görmezden gelmesini yasaklamak için Yeşil Gündemi bir bahane olarak kullanıyor. Almanya’da, “sera gazı” emisyonları nedeniyle geleneksel tarımı aşamalı olarak kaldırmak isteyen yeni Yeşiller Partisi Tarım Bakanı Cem Özdemir, daha fazla gıda üretmek isteyen çiftçilere soğuk yanıt verdi.

“Yeşil Gündem” savunucusu AB, gıda güvenliğine yönelik olarak ABD ile aynı tehditlerin çoğuyla karşı karşıya.

Amerika gibi –hatta çok daha fazla – kendi ayağına sıkan AB, intihara meyilli bir şekilde cezalandırmaya çalıştığı Rus enerjisine daha fazla bağımlılıkla karşı karşıya.

Güney Amerika’da başlıca gıda üreten ülkeler, özellikle Arjantin ve Paraguay, periyodik bir La Niña Pasifik anomalisine atfedilen şiddetli bir kuraklığın ortasında.

Belarus ve Rusya gübrelerine yönelik yaptırımlar, okyanus taşımacılığındaki darboğazlarla ağırlaşan Brezilya mahsullerini de tehdit ediyor.

Çin, 2021’deki şiddetli yağışlar nedeniyle bu yılki kışlık buğday mahsulünün tarihinin en düşüğü olabileceğini duyurdu. Çin Komünist Partisi (ÇKP) ayrıca çiftçilerin ekimi, tarım dışı arazilere genişletmelerini sağlamak için ciddi önlemler aldı. Çin bu konuda çok duyarlı bir ülke. 1959-61 yılları arasında Çin’de yaşanan kıtlıkta 20 ila 40 milyon insanın öldüğü tahmin ediliyor.

Çin uzmanı gazeteci Erik Mertz’in haberine göre,

“Çin’in Jilin, Heilongjiang ve Liaoning eyaletlerinde yetkililer, her üç çiftçiden birinin bahar ekimi için yeterli tohum ve gübre kaynağına sahip olmadığını bildirdi. Denizaşırı ülkelerden Çin’e ithal edilenler ise Şanghay kıyılarında duran kargo gemilerinde sıkıştı.”

Dünyanın en büyük konteyner limanı olan Şanghay, dört haftadan fazla bir süredir tuhaf bir “Sıfır Covid” toplam karantinası altında. ÇKP’nin talimatıyla, Çin genelindeki yerel yetkililer parkları ve hatta yol kenarlarını ekili arazilere dönüştürmeye başladı. Çin’deki gıda durumu, ülkeyi küresel kıtlık zamanında çok daha fazla ithalat yapmaya zorlayarak, dünya tahıl ve gıda fiyatlarını daha da yükseltiyor.

Afrika da ABD’nin uyguladığı yaptırımlar ve Ukrayna’daki savaş yüzünden gıda ve gübre kıtlığından ciddi şekilde etkileniyor. 35 Afrika ülkesi, normalde gıdasını Rusya ve Ukrayna’dan sağlıyordu. 22 Afrika ülkesi ise oradan gübre ithal ediyordu. Fiyatlar yükselir ve arz çökerken kıtlık bekleniyor.

GREAT RESET DARBESİ

Rusya ve Beyaz Rusya’ya karşı en kapsamlı ekonomik yaptırımların bir listesini hazırlayan ve bunu AB’ye dayatan Biden yönetimiydi.

Küresel tahıl ve gübre ile enerji arzı ve fiyatları üzerindeki etkisi tamamen öngörülebilir olan yaptırımların listesini çıkaran da Biden’ın Hazine Bakanlığı’ydı.

Bu, aslında küresel ekonomi üzerinde bir yaptırımdı.

Bunlar, Davos WEF, Bill Gates ve Rockefeller Vakfı ve Yeşil Gündem’in bir parçası olarak gıda zincirini, distopik Great Reset (Büyük Sıfırlama) için sabote etmenin son örnekleridir.

ABD Hükümeti bu oligarşik yapılar adına sabotajlar yapıyor.

Bütün bunlara ek olarak, Metaverse, Bitcoin, Twitter ve genel bir sanal alem çılgınlığının gölgesinde 2. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş ölçekte bir küresel gıda krizine, kıtlığa doğru dört nala koşuyoruz ve bu büyük ölçüde bilinçli yapılıyor.

Dünyanın en ünlü Amerikalı yatırımcısı Warren Buffet ne demiş bakın en son: “Dünyadaki tüm bitcoinlere 25 dolar vermem”.

Doğru tabii de…

Sen, gıda bulunmadıktan sonra bir kilo buğdaya bir milyar –o da karşılıksız bu arada – dolar versen de işe yaramaz Warren Emmi!

KAYNAK:

Towards a Global Food Disaster, Engineered through Acts of Political Sabotage: F. William Engdahl

  1. William Engdahl stratejik risk danışmanı, öğretim görevlisi ve enerji, emtia ve jeopolitik konularında uzman bir araştırmacı yazardır.

Küresel kıtlığa dörtnala

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 3 Mayıs 2022, 11:54

    Emperyalistler büyükbaş hayvanların karbondioksit salınımı yaptığını savunarak yapay et’e yönlendiriyorlar ülkemizi.

  2. dünya nüfusunnun azaltılması planı Türkiye kanadı da bunun içinde görüyoruz tarımın sistemetik biçimde bitirilmesinden.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!