Hüseyin Vodinalı
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Manşet
  4. Herkesin bildiği sır: Çin-Rus askeri işbirliği

Herkesin bildiği sır: Çin-Rus askeri işbirliği

featured

Hüseyin Vodinalı yazdı…

Savaş rüzgarları sert esmeye başladı.

Avrupa’daki savaşa Asya’da kardeş geliyor.

ABD, tıpkı Ukrayna tahrikiyle başlattığı savaş öncesi Avrupa’da yaptığı dev tatbikatları (Defender Europe 2020) şimdi Güney Kore’de yapmayı planlıyor.

Yalnız bu kez karşılarında görece temkinli Rusya değil, çılgın Kim var!

Kuzey Kore kaslarını epeydir gösteriyor.

Kim Jong-Un balistik füze denemelerine ara vermeden devam ediyor.

En son olarak savaş baltalarını sandıktan çıkaran Japonya’ya göz dağı vermek için üzerlerinden bir füze aşırttı.

Ayrıca Güney Kore ile savunma diyalog görüşmelerini de kesti, telefonlara çıkmıyor.

Tüm bunları Çin ve Rusya’nın arka plan desteğiyle yapıyor.

Asya Pasifik’te işler kızıştıkça mahallenin delileri de belli oluyor.

Batı’nınki Japonya, Doğu’nun ki Kuzey Kore.

Japonya’nın geçmiş sabıkaları tehlikenin büyüklüğünü anlatıyor.

1904 Port Arthur baskınını Rusya’ya, 1931 Mançurya’dan çıkarak Çin’e saldırmışlar, 1941’de ise Pearl Harbour baskınını ABD’ye karşı yapmışlardı.

Samuraylar gözüpek olduğu kadar ölümcül de, ama maceranın sonu hep kötü bitti. (Acaba önceki sene eski Başbakan Şinzo Abe’nin öldürüldüğü suikast ve son olarak geçen haftaki Başbakan Kishida’ya yönelik başarısız suikast bunlarla mı ilgiliydi!)

Kuzey Kore ise 1950’lerden beri ABD ve müttefikleriyle savaşta.

Hala bir barış anlaşması yapılmadı ve ateşkes ipliğine bağlı her şey.

Kim Jong Un, korkusuz ve tavizsiz bir lider imajıyla her an ABD’ye oyun bozanlık yapabilir.

Hem bu kez sahada Rusya da var.

Önce Japon denizinde nükleer silah yüklü uçaklarla keşif tatbikatı yaptı, şimdi de 18-22 Nisan arasında Japonya ile tartışmalı Kuril adalarında füze tatbikatı düzenleyecek.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Putin Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Pasifik filosunda 14 Nisan’dan beri yapılan ani denetim tatbikatlarını görüştü.

Şoygu, tatbikata 25 bin asker, 167 gemi, 12 denizaltı ve 89 uçağın katıldığını bildirdi.

Çin’in Tayvan’ı ablukaya alan dev tatbikatı da aynı zamanda gerçekleşti.

İşin ilginç tarafı tatbikat bitti ama Çin ordusu bölgeden çekilmedi.

ABD, Filipinler (yeni 4 üs açtı), Kore ve Hindistan ile ayrı ayrı tatbikatlar yapıyor.

Başta da dediğim gibi Asya Pasifik’te savaş rüzgarları kuvvetini artırıyor. (Bizde ise ancak baş ağrısı ve sinir bozukluğu yapan, “son NATO seçimi” lodosu var!)

Muhtemelen kasıtlı Pentagon sızıntıları ile son verilmek istenen Ukrayna (bahar saldırısı) savaşından sonra ABD savaş tezgahının Çin’e karşı Asya’dan açacak.

Tüm yığınak ve hareketlilik buna işaret ediyor.

Mesela ABD, olası savaş için doktorlarını eğitmeye başladı.

İşte bu noktada stratejik iki deha olarak gördüğüm Çin ve Rus liderler önemli bir ortaklığa gidiyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in Mart sonundaki Moskova ziyaretinde söylediği “100 yılda bir olacak değişimler” bugünlerde gerçekleşiyor.

O değişimlerden belki de en önemlisi Çin ve Rusya’nın yeni bir askeri işbirliği hatta müttefiklik zemini oluşturması.

Şi-Putin görüşmesinde pek çok yeni gelişme oldu, ama askeri alanlardakiler pek dile getirilmedi.

Sadece üstü kapalı askeri işbirliğinin artacağı bildirildi.

Şimdi ufak ufak bazı önemli detaylar su yüzüne çıkmaya başlıyor.

ÇİN SAVUNMA BAKANI MOSKOVA’DA

Uluslararası ilişkilerde, her iki taraf da “yükseltme” konusunda anlaşmadıkça, rütbe eşitliği titizlikle gözetilir.

Örneğin Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Moskova’ya son gelişinde sadece mevkidaşı olan Sergei Lavrov ile değil, aynı zamanda Kremlin’de Vladimir Putin ile görüştü.

Ama bu normal, Dışişleri Bakanları bu tür görüşmeler yaparlar.

Ancak daha ilginç olan “yükseltme” şudur:

Putin, göreve geldikten sonra ilk ziyaretini (Şi Jinping de 3. kez seçildikten sonra ilk ziyaretini Moskova’ya yapmıştı) Moskova’ya yapan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu ile bizzat görüştü.

Çin Savunma Bakanı sadece muadili Sergei Shoigu ile değil, Rusya Devlet Başkanı ile görüştüğünde, çok büyük konuların karara bağlanmakta olduğu anlamına gelir.

Küçük bir kopya vereyim: Çin yeni hipersonik DF-27 kıtalararası balistik füzesini denedi. Kaynağımız Pentagon’dan sızan belgeler ve buna göre Çin hipersonik (hipersonik demek şu aşamada ABD tarafından durdurulamayacağı anlamına geliyor) füzesi ABD’nin iç bölgelerine kadar rahatlıkla ulaşabiliyor. Çin’in hipersonik füze teknolojisini, halen bu alanda öncü ve tekel konumundaki Rusya’dan aldığını küçük çocuklar bile biliyor. Rus hipersonik Kinjal füzesinin önceki ay başında Ukrayna’nın batısında Lvov’daki 100 metre derinlikteki NATO karargahını vurduğu ve en az 200 NATO subayının mevta olduğu kesinleşti.

Mart ayındaki o iki toplantıyı, Putin ile Şi arasında dört buçuk saatlik bir konuşmayı ve ertesi gün, ağırlıklı olarak askeri ve askeri-endüstriyel kompleks yöneticilerinin hakim olduğu Rus ve Çinli grupların kapalı kapılar ardındaki toplantısını hatırlayın.

Li Shangfu’nun ziyareti, tam olarak bu iki toplantı veya daha doğrusu bunların pratik devamı ile ilgilidir.

Aksi takdirde Rusya Devlet Başkanı ile görüşmeyecekti.

Ayrıca Li Shangfu, Sergei Shoigu’nun daveti üzerine Moskova’da.

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Tan Kefei ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, “Stratejik iletişim, ortak tatbikatlar ve eğitim ve pragmatik işbirliğinde yeni ilerlemeler kaydedildi. Bunlar, yeni dönemdeki Çin-Rusya kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının stratejik çağrışımlarını sürekli olarak zenginleştirdi” dedi.

Askeri strateji Uzmanı Andrei Martyanov (İsmine bakıp Rusya’da sanmayın, ABD’de uzman) kendi sitesindeki yazısında şu yorumu yapıyor:

“ABD müesses nizam medyasındaki moronlar hemen Çin’in Rusya’ya silah sağlaması hakkında spekülasyon yapmaya başlayacak ama bu ziyaretin özü işin tam tersi. Pentagon “sızıntılarının” (tırnak işaretleri kasıtlıdır) bize söylediği gibi, Washington kendi ekonomik, askeri ve dış ilişkilerdeki beceriksizliği nedeniyle kendi ölçeğinde tarihi bir geri tepme ile karşı karşıya, ABD “büyük stratejistleri” “planı” izlemeye devam ediyor ve (Ukrayna’da) yeniliyor. ABD şimdi Çin’e saldırmaya çalışacak. Evet, plan bu ve evet, o kadar aptallar. Çin’in Rusya’nın askeri yardıma ihtiyacı var ve “hipotezimi” tekrarlıyorum – soru bazı hiper-sonik silahların, büyük olasılıkla Kinzhal’ın transferi ve Çin askeri yapısına entegrasyonu hakkında olacak.
Buna ek olarak, 2018’de Rus ve Çin kuvvetlerinin hem karada hem de havada birleşik taktik seviye birimleri ortaya çıktığında Vostok manevralarında gösterilenlerin doğal olarak daha da geliştirilmesi. Müşterek manevra ve iletişimin herhangi bir ciddi deniz eğitiminin başlangıç noktası olduğu düşünülürse, denizcilik konusunda tahminim, hem Rus Donanması hem de PLAN’ın (Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması) sadece ortak manevralar ve “denize adam düştü” prosedürlerinden biraz daha fazlasını yaptığı olacaktır. Putin’in, Kremlin’de Li Shangfu ile görüşmesi bir kutsama işareti ve Rusya ile Çin’in bu yılın Mart ayında üzerinde anlaşmaya vardığı her şeyin başlangıç noktasıydı.”

Bitirirken gözden kaçmış bir haberi vereyim de öyle kapatayım:

MOSKOVA, 15 Nisan – (RIA Novosti) RIA Novosti’ye bilgi veren bir kaynak, Rusya’nın jeo-durağan yörüngedeki uzay gemisini bastırabilecek/önleyebilecek bir elektronik harp sistemi geliştirdiğini söyledi. Kaynak, “Bu (durağan yörünge) deniz seviyesinden yaklaşık 36 bin kilometre yüksekte olabilir” dedi. Kaynak, yeni sistemle ilgili ayrıntıları açıklamadı, ancak “yayıcılarının kısa mesafedeki gücünün yalnızca düşman elektroniklerini bastırmakla kalmayıp, aynı zamanda kalıcı olarak devre dışı bırakmaya da izin verdiğini” söyledi.

Bu, NATO ve ticari uyduların (Starlink vs.) askeri kullanımı için çok kötü bir haber.

Doların pabucunu ve ABD hegemonyasını dama atmaya niyetli Çin için ise güzel haber.

 

KAYNAKLAR:

https://chiefasiaofficer.substack.com/p/asya-pasifik-raporu-15-hafta-2023

https://smoothiex12.blogspot.com/

 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Artık dünyada hızla yeni bir düzen kuruluyor, ABD-Batı Avrupa merkezli dünya değişiyor ve iki kutuplu yeni bir düzen kuruluyor. Maalesef bu yeni düzende de başta jeopolotik konumumuz nedeniyle en dezavantajlı ülkelerden biriyiz. Yakamızı büyük emperyal güçler olan Amerika, İngiltere vs ( Nato) dan nasıl kurtaracağız diye düşünürken, bir de dibimizde Rusya, yeni imparatorluk hayalleriyle ve diğer bir emperyal güç olarak sahneye çıktı. Kimse ABD – Nato ķötüdür, Rusya aslında dosttur falan filan demesin. Tarihimiz ortadadır, Rusya ile çıkarlarımız hiçbir zaman örtüşmemiştir. Bu durum, komşularımızla düşman olalım demek değildir, ülkemizin menfaatleri doğrultusunda tabii ki ölçülü, dostane ilişkiler geliştirelim. Ama emperyalizmin nereden gelirse gelsin, iyisi olamayacağını da bilelim. Kimseye yaslanmadan, medet ummadan; Atatürk’ün işaret ettiği onurlu, bağımsız, kendisine yeten, başı dik ve saygı duyulan bir devlet olmayı hedefleyelim.

    Cevapla
    • 1 Şu an tek bir Emperyalist var o da Nato katil örgütü
      2 1917den sonra Lenin ve GMK Paşa’mız Rus Türk düşmanlığını hallettiler.Burada sorun içimizdeki firildaklar

      Cevapla
  2. 17 Nisan 2023, 14:11

    Sayin Vodinali her yazinizi buyuk bir ilgiyle okuyorum. Keske devlet yonetiminde etkin olan burokrat ve siyasetciler de okusa. Boylece az da olsa stratejik dusuncenin onemini kavrayabilirler.

    Cevapla
Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!