Gönül Kenter
Gönül Kenter
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Diğer
  4. F-35 hayalet jetlerinde 826 kusur bulundu

F-35 hayalet jetlerinde 826 kusur bulundu

Gönül Kenter yazdı...

featured

F-35 görünmez hayalet jetleri dünyanın en modern savaş uçakları arasında ancak gelişmişlik açısından hâlâ emekleme aşamasında.

Çevre örgütü Greenpeace, ABD‘den gelen çeşitli raporları inceleyerek geçen hafta F-35’lerin bilinen eksiklikleri hakkında bir rapor hazırladı ve F-35 siparişinde bulunan Alman Hükümetini uyardı.

F-35’lerin bilinmeyen, kamuoyundan gizlenen eksikliklerinin de olduğu söyleniyor, Greenpeace örgütünün sır olarak saklanan bu bilgilere ulaşması da beklenemezdi.

Greenpeace örgütü bu zamana kadar Pentagon ve diğer yetkili ABD makamlarının; ABD ajanslarının F-35’lerle ilgili yayınladığı eksiklik ve hata raporlarını listeleyerek bir inceleme yaptı ve geçen hafta son değerlendirmelerini açıkladı, buna göre; Alman Silahlı Kuvvetleri için F-35 nükleer bombardıman uçağının satın alınması tam bir güvenlik sorunu ve finansal risk, çünkü “yüksek derecede modern” diye anılan F-35’lerin ciddi sorunları var.

F-35’lerin yıllardır ABD Silahlı Kuvvetleri’nde 10 yıldan fazladır hizmet vermesine rağmen, çeşitli ABD kurumlarının düzenli resmi raporları ve ayrıca sivil toplum örgütlerinin araştırma raporlarının verilerine göre F-35 savaş uçakları sayısız sorun ve eksikliklerden muzdarip.
Greenpeace’in açıklamalarına göre bugüne kadar üretilen ve teslim edilen yaklaşık 750 F-35’in hemen hemen hepsi, henüz tam anlamıyla gelişmiş bir uçağın tüm gereksinimlerini karşılamayan “sözde ilk üretim modelleri”.

Greenpeace, ABD Sayıştayı diyebileceğimiz ABD Hükümet Sorumluluklar Ofisi’nin (GAO) bir raporuna atıfta bulunarak, özellikle F-35 motorlarındaki devasa sorunlara dikkat çekiyor. Sayıştay raporunda açık açık “motorlar çalışmadığı için gittikçe daha fazla F-35’in “yerde kalmak zorunda” olduğunu açık açık belirtmiş. Greenpeace bu nedenle eğer “acil önlem” alınmazsa mevcut F-35’lerin yüzde 43’ünün 2030’a kadar uçamaz duruma geleceği konusunda özellikle uyarıyor. Greenpeace, ayrıca gizli bombardıman jetlerinin kullanılabilirliğinin 2014-2021 döneminde ortalama yüzde 40’tan daha az olduğu belgelerle sabit vurgusunu öne çıkarıyor. Türkçesi; uçakların sadece yüzde 40’ından daha azı havalanabilmiş, gerisi motor çalışmadığı için yerde kalmış.

Bu rakam F-35 A modeli için 2021’de sadece yüzde elli imiş. Yani bomba yüklü uçakların yarısı motordan kaynaklı havalanamamış, yerde kalmış.

826 KUSUR

Greenpeace’in çeşitli ABD raporlarına dayadırdığı saptamaya göre, F-35’lerde ayrıca dördü (4) kritik olan 826 kusur var. Bahsi geçen dört kritik hata kamuoyundan saklanıyor.

Sorumlu ABD test otoritesi makamı raporlarında, 2021’de F-35’lerde sensör füzyonu, iletişim ve navigasyon, siber güvenlik, hedef belirleme alanlarında yeni eksiklikler olduğu saptanmış. Zorlukların büyük kısmının, özellikle hassas alanlardaki 6 hatanın yazılım problemlerinden kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

Pentagon da her yıl F-35’leri denetleme raporları hazırlıyor. Pentagon bu yılın Mart ayında, F-35’lerdeki önemli eksiklikleri de listeleyen bir rapor yayınlandı. Buna göre “Alman Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek jetlerde 845 hata bulunuyor- bunlardan 6 tanesi ciddi ve kazaya neden olabilir”.

Greenpeace çevre örgütü Almanya’nın 35, F-35 tedarikinin Alman vergi mükelleflerine 5,7 milyar avroya mal olacağını varsayıyor. Bu meblağın içinde F-35’lerin silahlandırılması ve gerekli diğer altyapı hazırlık harcamaları yok.

Almanya daha önceki planı, 33 Hava Filosu için Tornado’nun yerine F-18 jetlerini almasını kapsıyordu. F-35’ler için alınan atom bombası kullanım sertifikası F-18’ler için hala yokmuş.

Sırası gelmişken burada şunu da not düşelim: Yıllarca TSK’yı bölgede rakip gören, Türkiye’nin “demokratikleşmesi” için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “küçülmesi” gerektiği tezlerini savunan ve Merkel-Beştepe bağlantısı üstünden elinden geleni ardına bırakmayan, PKK’nın gizli/ açık müttefiki Almanya, Ukrayna savaşı ile birlikte, daha doğrusu Merkel’den sonra iktidara gelen savaş çığırtkanı Atlantikçi kadrolarla hızla “militarize” olmaya devam ediyor. Silah alımını arttırmış bulunuyor. Ordusunu daha da “güçlü” kılmak için 100 milyar avroluk ek ödenek kararı aldı. Bir Orta Doğu ülkesi olmayan Almanya’nın silahlanma çılgınlığı egemen güç olma kaygısından. İkinci Dünya Savaşı’nın acılı tecrübelerini unutacak kadar NATO’nun indoktrinasyonlarının güdümüne girdi, ve Rusya’ya kafa tutacak kadar gözü döndü.

BU KADAR KUSUR KADI KIZINDA DA OLUR

Şimdi bizdeki NATO beslemeleri ve silah lobicileri hiçbir yeri doğru olmayan deve misali Lockheed Martin’in ürettiği “dünyanın en modern uçakları” kategorisinde gösterilen, şekli ve dış kaplaması nedeniyle radara pek yakalanmayan bu F-35’ler için aynen yukarıdaki mantıkla “ne var canım, büyük firma hatalar giderilir” diye pişkinlik yapacaklar. Oysa öyle değil. Hatalar yıllardır raporlarda yer almasına rağmen düzeltilemiyor.

Türkiye’nin bu konularda aydınlanması için Greenpeace raporlarına veya uyarılarına ihtiyacı yok! Havada (E) Tümgeneral Beyazıt Karataş! Denizlerde (E) Tümamiral Cem Gürdeniz, bizlerin rehberi oldular.

Havada ve denizlerde Türkiye’nin çıkarlarının neyi gerektirdiğini; tehlike, yanlış ve doğru nerede, Türkiye nerede haksızlığa uğruyor… Kamuoyunu yılmadan bilgilendiriyorlar.

F-35’ler konusunda Beyazıt Paşa’nın bu zamana kadar paylaştığı önemli bilgiler, yaptığı açıklamalar , F-35’lerin alınmamasıyla örneğin hangi rüsk ve tehlikelerden dönüldü, büyük kazanım. NATO’cu, silah sanayii lobicilerinin “Hava Kuvvetleri’miz bitiriliyor, Amerika F-35’leri vermiyor” diye ağlamalarına bakmayın. Bu yetkin isimlerin bilgilerine başvurmanız yeterli.
Türkiye zararın neresinden dönerse kârdır.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Tamam abla sen öyle diyorsan

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!