Çin, 2013 yılında, tarihi İpek yolu’nun 21.yüzyıldaki biçimi olarak gördüğü 4 trilyon dolarlık dev bir proje başlattı. Orta Asya başta olmak üzere Çin’i; Asya, Afrika ve Avrupa’nın birçok noktasına bağlayacak; otoyollar, köprüler, demir yolları, enerji santrallerı, havaalanları, limanlar, fiber optik iletişim ağları, boru hatları, limanlar, depolar inşa edip birbirine bağlamaya girişti. Yeni İpek yolu’nu, yalnızca karada değil denizde de kuruyor ve buna Deniz İpekyolu diyor. Denizde büyük limanları birbirine bağlayarak, yeni limanlar planlıyor, güvenli deniz ulaşım yolları açıyor. İpekyolu’yla yaratacağı ekonomik pazarın, 20 yıl içinde bugünkü ABD ekonomisinin 10 katı büyüklüğe ulaşacağı düşünülüyor. 64 ülkeyi, 4,4 milyar insanı ve küresel ekonominin yüzde 40’ını içeren bir girişim bu.
ÇİN
Çin, 2014’de, dünyanın en büyük ekonomik gücü durumuna geldi. Satın alma gücü paritesi, 2014’de 17,6 Trilyon dolara ulaşarak; 1872’den beri 148 yıldır dünyanın en büyük ekonomik gücü olan ABD’nin önüne geçti.1 Dış ticaret hacmi 3,86 trilyon dolar (2017), dış ticaret fazlası yıllık 615 milyar dolardır. Dışsatımda (ihracat) dünya 1.’si, dışalımda (ithalat) dünya 2.’sidir. Çin bugün 124 ülkenin en büyük ticaret ortağı durumundadır.2
Dünya ortalamasının yaklaşık 2 katı kadar üretim yapıyor. Bilimden sanata, spordan uzay teknolojisine, bilgisayar ve robotikten savunma teknolojilerine kadar hemen her alanda durdurulamaz atılımlarla dünya liderliğine oynuyor.
Dünya üzerindeki 138 ülkede 3 bin 485 kalkınma yatırım projesinin yapımı sürüyor. “Çin’in İPEKYOLU PROJESİ”3 Genişleme yöntemi, Batı kapitalizminin emperyalist yöntemlerinden farklı. Sömürgeci dönemlerden gelen yağmacı ve şiddete dayanan geleneklere dayanmıyor. İlişki kurduğu ülkelerle, karşılıklı çıkara ve gelişmeye dayalı bir kalkınma yöntemi uyguluyor.
İPEK YOLU
Çin, 2013 yılında, tarihi İpek yolu’nun 21.yüzyıldaki biçimi olarak gördüğü 4 trilyon dolarlık dev bir proje başlattı. Orta Asya başta olmak üzere Çin’i; Asya, Afrika ve Avrupa’nın birçok noktasına bağlayacak; otoyollar, köprüler, demir yolları, enerji santralleri, havaalanları, limanlar, fiber optik iletişim ağları, boru hatları, limanlar, depolar inşa edip birbirine bağlamaya girişti.
Yeni İpekyolu’nu, yalnızca karada değil denizde de kuruyor ve buna Deniz İpek yolu diyor. Denizde büyük limanları birbirine bağlayarak, yeni limanlar planlıyor, güvenli deniz ulaşım yolları açıyor.
İpekyolu’yla yaratacağı ekonomik pazarın, 20 yıl içinde bugünkü ABD ekonomisinin 10 katı büyüklüğe ulaşacağı düşünülüyor. 64 ülkeyi, 4,4 milyar insanı ve küresel ekonominin yüzde 40’ını içeren bir girişim bu.4
Yatırımları finanse etmek için ‘Asya Altyapı Yatırım Bankası’nı kurdu. Türkiye, kurucular arasında yer alıyor. Banka, her yıl yaklaşık 100 milyar doların üzerinde yatırımı finanse edecek.
TÜRKİYE VE AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER
Türkiye, İpek yolu girişiminde orta koridor olarak tanımlanan bölgede yer alıyor. Eski İpek yolu güzergahındaki gibi kilit ülke ülke durumunda,önemini koruyor. Karl Marks bu önemi; “İstanbul Doğu ile Batı arasında altın bir köprüdür. Batı uygarlığı aynı güneş gibi, bu köprüden geçmeden, dünya çevresinde dönemez…” sözleriyle dile getirmişti.5 ‘’Köprüyü’ bugün, ‘Batı uygarlığı’ değil, Batı’ya doğru Doğu geçiyor.
‘İpek yolu’ yatırımlarının yüzde 80’i, Güney Yarım küresinde bulunan az gelişmiş ülkeleri kapsıyor. Afrika, Asya’nın Batı, Orta ve Güneyi, Güney Amerika ve Karayipler şimdiye dek görmediği kadar yatırım alıyor. Rusya, Yunanistan ve Doğu Avrupa ve Türkiye yatırım alan öbür ülkeler. İpek yolu yatırımlarından, başta ABD büyük rahatsızlık duyuyor. Yatırımlar gerçekleştikçe rahatsızlık kabusa dönüşüyor. İpek yolu projesi 2013’ten beri adım adım gelişiyor.
ABD GÜÇ DURUMDA
ABD ve emperyalist dostları, şimdilik ‘sinirlenmekten’ başka bir şey yapamıyor. Sonuçsuz bir çabalama içinde. Doğu Akdeniz’de İsrail, Yunanistan, Mısır ve GKRY ile birşeyler yapmaya çalışıyor. Libya’yı Fransa’ya, Yemen’i Suudilere bombalatıyor. Rusya ve İran’a ambargo uyguluyor. Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de PKK’dan medet umuyor. Yapabildikleri bunlar.
Çin bildiği yolda yürüyor. 5 bin yıllık uygarlığa sahip bu büyük ülke, birçok ekonomistin söylediği gibi; ‘Asya’nın gelecekteki yüz yılını başlatacak dev boyutlu bir insanlık projesini’ başlatmış. Bu projeyi, anayasasına koymuş…
ÜLKELER VE İPEK YOLU
Dünya ekonomisinin merkezi Asya’ya doğru kayıyor ve Çin bildiği yolda yürüyor. ABD, “21.Yüzyıl Pasifik yüzyılı olacak” diyor ama Çin’in büyümesini önleyemiyor. Pasifiği Avrupa ve Afrika’ya bağlayacak ipekyolu girişiminde yer alamıyor.
Rusya ve Hindistan, endişelerini projeye katılarak gidermeğe çalışıyor. Japonya, girişimi, kendi çıkarı yönünde etkilemeye çalışıyor. Orta ve Güney Asya’da, 2022 yılına dek toplam 110 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ülkesinin 2050 yılına kadar; “üçüncü büyük yükselişini” yaşayacağını söylüyor. Orta Asya başta olmak üzere bütün Asya’da varlığını artırmaya çalışıyor.6
DİPNOTLAR
1 “IMF: Dünyanın En Büyük Ekonomik Gücü Çin” Aydınlık 11.12.2014
2 CIA Wold Fact Book; Fortune “Çhina is richer, but most Chinese are still poor” Feb.17, 2001
3 http://ilkkursun.site/uygur-kampanyasinin-sifresi-bu-haritada-gizli
4 “İpek Yolu Yeniden Tarih Sahnesine Çıkarken Cemal Tunçdemir, amerikabulteni.com 2017/05/13
5 “Batı Düşününde Türk ve İslam İmgesi” Prof. O.B.Kula, Büke Yay., sf.117
6 a. g.y.
Bu ipek yolunun yapılması durumunda türk ülkeler başına bela ola bilir. Çünkü çin bir zengin ülke ve dış yatırımlara ihtiyacı yok ve aynı anda yahudi para mafiyası gibi az gelişmiş ülkelere uksek faizle kredi verip bu ülkeleri iflas edip , saniyilerini çalıyor ve topraklarını alıyor. Bunu ilk kurbanları türk ülkeler olabilir, mesela Kazakistan çünkü bu ülke İran’ın iki katında büyüklükte ve malesef nüfusu 15 milyondur. Çin bu ülkede yatırım yapma adına kentler kurup ve topraklara sahip olup ve çin halkını buraya getirip ve İsrail gibi Filistinlilere yaptığı gibi toprağına ilhak edebilir. Sadece kazakistana değil tüm küçük asiyada olan türk ülkelerini böylece feth edebilir, hem parsı var hem nüfusu. Böyle olay Doğu Türkistan’da, Ermenistan’da , Rusya’da kırım Lara ve İran’da Türklere karşı bu yüz yılda uygulanıp ve uygulanacak. Bize IMF ve Yahudilerin yağmaladığı gibi şimdi çin yapmasın. Türkiye’yi iç kargaşalarla başını zora sokuyorlar ki dış siyaset ve türk ülkelerinin başına gelenlerinin farkında olmasın. Ben Türklerin geleceğinden çok korkuyorum. Çin İran Rusya İsrail Mısır Yunan ermenistan ABD hepsi bize karşı düşmanlık peşinde . Allah korusun