Avatar
Barış Adıbelli

Karadeniz’de gerginliğin yeni adı Gürcistan mı?

featured

Barış Adıbelli yazdı…

Çarşamba günü işgal gerçekleşmeyince perşembe günü son yaptığı açıklamada Biden, “tüm belirtiler Rusya’nın birkaç gün içinde Ukrayna‘yı işgal edeceği yönünde” demesi kafaları karıştırdı. Rusya ise tatbikat nedeniyle sahada bulunan askerilerinin üslerine dönmeye başladığını duyurarak masada hala diplomasiyi savunsa da kırmızı çizgilerinden vazgeçmeye niyeti yok. Bunun yanında son günlerde ABD, NATO ve Ukrayna daha fazla Kırım’a vurgu yapması da dikkatlerden kaçmadı. Sanki ABD yeni bir planı devreye sokacak gibi. Bu planın merkezini de Kırım oluşturacak gibi duruyor. Eğer bu yönde adım atılırsa Ukrayna gerginliği bir şekilde Karadeniz’e taşınmış olacak.

Ukrayna gerginliğinin yanında Karadeniz’i ve hatta Kafkasları ilgilendiren diğer bir gelişme ise önümüzdeki Mart ayında NATO’nun Gürcistan ile bir askeri tatbikat yapacak olması. Rusya, aylardır Ukrayna ve Gürcistan’ın kırmızı çizgileri arasında yer aldığını bağıra bağra söylese de ABD ve NATO bildiğini okumaya devam ediyor gibi görünüyor.

Hatırlanacağı üzere 18 Ekim 2021’de ABD Savunma Bakanı Austin, Gürcistan’ı ziyaretinde Gürcistan ile Karadeniz’de Askeri Eğitim anlaşması imzalamıştı. Austin bu ziyarette, “ABD’nin Rusya’nın devam eden Gürcistan işgalini (Abhazya ve Güney Osetya) ve askeri baskı ve kötü niyetli faaliyetler yoluyla Karadeniz bölgesinde nüfuzunu genişletme girişimlerini kınıyor” demişti. 2019’dan beri ABD Ordusu, Deniz Piyadeleri ve özel kuvvetler, Gürcü piyade birliklerini Gürcistan topraklarında Rus saldırganlığına direnmeleri için eğitiyordu. 2021’de süresi dolan bu eğitim ABD Savunma Bakanı’nın ziyaretiyle tekrar uzatılmış oldu.

ABD’nin Gürcistan’daki faaliyetleri, dahası Rus işgalinden bahsetmesi yakın gelecekte Gürcistan’ın da tıpkı Ukrayna gibi Rusya tehlikesi altında olduğu iddiasıyla bir operasyon merkezi haline dönüştüreceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. ABD’nin esas amacı Karadeniz’i kontrol etmektir. Bu açıdan iki önemli jeopolitik köprübaşı ülke olan Ukrayna ve Gürcistan ABD’nin bu stratejisi için ana sütunlardır. ABD, Ukrayna ve Gürcistan üzerinden Rusya’yı sıkıştıracak. Ukrayna gerginliğinin ekonomik maliyetiyle uğraşan Rusya, bu maliyete bir de Gürcistan eklerse işi oldukça zorlaşacak. ABD’nin de aslında istediği tam da bu.

ABD, bir türlü var olamadığı iki önemli jeopolitik merkez olan Karadeniz ve Hazar bölgesine Ukrayna ve Gürcistan üzerinden girmek istemektedir. Biden’ın kafa karıştıran politikası da işte tam burada başlıyor. Fotoğrafa yakından bakıldığında görünen tek şey Ukrayna iken, fotoğrafa daha geniş bir açıdan bakıldığında ise görünen tek şey Karadeniz, Kafkaslar ve Hazardır. Dolaysıyla aslında fotoğrafın eksik parçaları da tamamlanmış olmaktadır ve bu noktadan itibaren Biden’ın kafa karıştıran politikaları aslında mantıklı bir stratejiye bürünmektedir. ABD, bir bütün olarak yaklaşmak yerine Rusya’yı farklı cephelerde meşgul etmeyi tercih edecektir. Önümüzdeki mart ayındaki NATO-Gürcistan 2022 tatbikatının ardından oluşacak yeni atmosfer de bunu gösterecektir.

Gürcistan’ın diğer bir özelliği de Çin’in Kuşak ve Yol Girişiminin Karadeniz’e ve dolaysıyla Avrupa’ya açılan kapısı olmasıdır. Çin’in burada büyük yatırımları var. ABD, Çin’in bölgede olmasından rahatsız. Dolaysıyla, Gürcistan ile geliştirdiği süreç aynı zamanda Çin’i bu bölgeden tasfiye edecek. Dolaysıyla ABD’nin esas planı ve politikası Avrasya’yı kuşatmak ve ele geçirmektir. Bu nedenle hedefine ulaşana kadar ABD, Ukrayna ve Gürcistan politikalarından vazgeçmeyecek.

Tabi ki Karadeniz’de bu kadar olaylar yaşanırken Karadeniz’e en uzun kıyısı bulunan Türkiye de bu süreçten etkilenecek. Eğer NATO Karadeniz’de bir hamle yapacaksa bir NATO üyesi olarak Türkiye bu süreçte yer almak zorunda kalacak. Dahası, Karadeniz’e giriş kapısına sahip olduğu gibi Gürcistan’a da karadan sınır geçişine sahip tek NATO ülkesi olması nedeniyle NATO ve ABD’nin Gürcistan operasyonunda baş rol büyük ihtimalle Türkiye’ye verilecek. En azından NATO’nun kara birlikleri Türkiye üzerinden Gürcistan’a gidecek. Ukrayna nedeniyle Yunanistan’a yapılan askeri yığınak belki bu sefer de Gürcistan nedeniyle Türkiye’ye yapılacak. Sonuç olarak büyük ihtimalle Mart ayında Ukrayna’nın yanında yeni bir Gürcistan krizimiz olacak!

Karadeniz’de gerginliğin yeni adı Gürcistan mı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!